På grund av kostnadskrisen som uppstått inom lantbruket efter Rysslands invasion av Ukraina har ett tillfälligt krisstöd införts på Åland. Lagtinget klubbade ett anslag på 475.000 euro för detta i årets andra tilläggsbudget.
Landskapsregeringen fastställde principerna för stödet i början av juli. Syftet med stödet är att säkerställa produktionsförutsättningarna inom mjölkproduktionen ”och den kalvuppfödning som genomförs med amma och inköpt mjölkersättning”.
Det innebär att vissa köttproducenter får stöd för sin kalvuppfödning medan andra inte får det. De som får stöd är köttproducenter som köper exempelvis mjölkgårdars tjurkalvar och föder upp dem med mjölkersättning. De som utesluts från stöd är köttproducenter med kalvar som fötts och som dias av gårdens egna kor.
”Sämst lönsamhet”
Enligt näringsminister Fredrik Karlström har stödet utformats efter diskussioner med Ålands producentförbund.
– De diskussionerna har varit väldigt bra. Alla har förstått allvaret i situationen, säger han.
Stödet är i första hand tänkt för mjölkproducenter.
– Den största utmaningen på Åland finns hos mjölkproducenterna. De har haft ökade kostnader på allt. Det är den grupp som haft sämst lönsamhet den sista tiden.
Sedan tillkom även kalvproduktion med inköpt mjölkersättning.
– Den kalvuppfödningen får det väldigt tufft eftersom man köper in mjölkersättning till kalvarna.
En akut åtgärd
Att vissa köttproducenter inte omfattas av stödet beror på att landskapsregeringen behövde prioritera, enligt Fredrik Karlström.
– Det går inte att ta in alla producenter i första omgången. Men vi kommer att följa läget och se hur kostnadsökningarna faller ut. Det här var en första, akut åtgärd.
Så det är inte uteslutet med stöd för dikogårdar i höst?
– Ingenting är uteslutet. Vi har sett hur viktig den lokala livsmedelsberedskapen är. Där är djuren en oroligt viktig del.
Djurproduktionen är kanske den bransch som har drabbats hårdast av inflationen och kostnadsökningarna, säger Fredrik Karlström.
– Vi vet alla att det är en tuff bransch just nu och det har förstås inte blivit enklare i och med torkan.
”Någorlunda rättvist”
Enligt Fredrik Karlström blir det troligtvis nya stöddiskussioner mellan näringsavdelningen och Ålands producentförbund direkt efter semesterperioden.
– Vi återkommer till hösten när vi vet hur utfallet blev. Verkligheten kommer att vara det riktgivande.
Han säger att alla producenter dessutom har möjlighet att ta del av det ökade arealstödet.
Enligt Birgitta Eriksson-Paulson, ordförande för Ålands producentförbund, har kostnaderna för mjölkersättning till kalvar ökat kraftigt.
– Därför tycker jag att det här är någorlunda rättvist. Med skenande produktionskostnader kan man inte heller vänta sig att samhället ska ersätta allt. I stället behöver en större del komma producenterna till godo från handeln, säger hon.
Stödet är 100 euro per kalv. Maximalt 35.000 euro kan beviljas per lantbruk.