Sedan mars förra året får de som är folkbokförda på Åland inte använda fysiska penningspeltjänster hos Veikkaus, till exempel spela på lotto eller tippnings- och vadslagningsspel, när de är på besök i Finland. För det krävs ett spelkonto med tillhörande kort och att man är stadigvarande bosatt i Finland – Åland undantaget. Sedan årsskiftet omfattas skraplotter av samma regler.
Det här upprör Kimmo Mattsson som anser att han som finsk medborgare bosatt på Åland blir diskriminerad på grund av sin bostadsort, och för drygt ett år sedan besvärade han sig till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden (DJN). Han konstaterar i besväret att det är allvarligt att ett bolag som ägs av finska staten tillåts diskriminera finska medborgare bosatta i Finland på ett begränsat område med ett visst självstyre.
Inte påvisat
Enligt Veikkaus förutsätts det av lotterilagstiftningen att man måste försäkra sig om att kunderna är bosatta i vad man kallar Fastlandsfinland, det här för att precisera kravet att respektera det territoriella tillämpningsområdet för lotterilagstiftningen i en annan stat eller region. Veikkaus menar att lagstiftningsbehörigheten gällande penningspel och spelsystem mellan Finland och Åland är fristående.
Det här håller inte DJN med om som i sitt beslut, som nyligen gavs, skriver att Veikkaus inte kunnat påvisa hur erbjudandet av fysiska penningspeltjänster till ålänningar skulle bryta mot de territoriella kraven.
Man framhåller också att lotterilagen inte uttryckligen nämner att spelare ska vara skrivna i (fasta) Finland. Man anser det heller inte nödvändigt att vara skriven i Finland för att uppnå lagens syften att förebygga och minska skadeverkningar som deltagande i lotterier ger upphov till, något som används som motivering till registrering av kunder hos Veikkaus.
Omröstning
DJN ger Kimmo Mattsson rätt och skriver i beslutet att man anser att Veikkaus diskriminerat honom enligt diskrimineringslagens åttonde paragraf (se faktaruta). Nämnden förbjuder Veikkaus att fortsätta eller upprepa diskriminering och förelägger företaget att inom en skälig tid vidta åtgärder för att fullgöra sina skyldigheter enligt diskrimineringslagen.
Man anser att Kimmo Mattsson har behandlats på ett ofördelaktigare sätt än personer som är bosatta i Finland genom att förvägra honom tillgång till Veikkaus allmänt tillgängliga tjänster. ”Det har i ärendet därmed genom en objektiv bedömning uppkommit ett antagande om direkt diskriminering”, skriver DJN.
Nämnden rekommenderar dessutom att Veikkaus betalar 1.500 euro i gottgörelse till Kimmo Mattsson.
Ärendet avgjordes efter en omröstning som slutade 4–2. De ledamöter som röstade mot röstade inte mot diskrimineringsfrågan i sig, utan den ena kring vilka datum den omfattar, den andra att man rekommenderar en gottgörelse trots att Kimmo Mattsson inte begärt en.
Veikkaus kommenterar inte ärendet vidare utan hänvisar till att styrelsens beslut i ärendet är sekretessbelagt. Däremot meddelar man att man överklagar beslutet till Helsingfors förvaltningsdomstol.