Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har sedan 2018 noterat att antalet djurskyddsanmälningar har ökat närmast lavinartat. Mer än dubbelt så många anmälningar kom in 2019, och hittills i år har man tagit emot än fler anmälningar.
I mars 2019 tog myndigheten i bruk en ny e-tjänst, och det tror Susanne Perander är en av orsakerna till den plötsliga höjningen av antalet anmälningar.
– Före e-tjänsten ringde eller mejlade man till oss med sin anmälan, och då fanns ingen möjlighet att vara anonym. Nu kan man göra det aktiva valet att vara anonym, och det tror jag har påverkat, säger hon.
Kritik mot ÅMHM
Susanne Perander tillträdde sin tjänst i augusti 2019. I maj samma år skrev Ålandstidningen i en serie artiklar om ÅMHM:s problem med djurskyddet. Myndigheten fick då kritik för att administrationen av djurskyddsärendena inte skötts korrekt, men också för det uppmärksammade fallet där flera hästar svalt ihjäl som nyligen avgjordes i Ålands tingsrätt.
Men trots att fallen sedan våren 2019 ökat kraftigt, säger Susanne Perander att ÅMHM i dag har verksamheten i skick.
– Vi har förstärkt djurskyddet och resurserna till det. Vi har skapat tydliga rutiner och processer för den här typen av ärenden. Nu rullar arbetet på och vi kan hantera ärendena inom utsatta tider, säger hon.
Vad tror du att den här utvecklingen med en stor ökning av antalet anmälningar beror på?
– Det är svårt att spekulera i. E-tjänsten är en del, men också att vi ser en ökning av antalet husdjur. Sedan har vi lyckats få ut information om att möjligheten att anmäla på hemsidan finns, säger Susanne Perander.
Veterinären bedömer
Hon framhåller också att ÅMHM gjort sin hemsida mer användarvänlig, och hon tror att allmänheten blivit mer medveten om ÅMHM:s arbete.
Hur ser ärendehanteringen ut?
– Vi inhämtar en del uppgifter från anmälaren när denne fyller i formuläret på vår hemsida. Efter det gör veterinären en bedömning. Verkar det vara ett akut fall åker vi ut på en gång, om det inte är ett akutfall där man åker ut direkt så gör vi en oanmäld inspektion inom två arbetsdagar.
Hur många av ärendena är ”på riktigt” och leder till åtgärder?
– Det är svårt att säga. Oftast görs en inspektion och man kan konstatera att allt är i sin ordning och följer lagen. Då avslutar man ärendet.
Försöker informera
Susanne Perander säger att i de fall brister påträffas så är det vanligaste att djurhållaren får en tillsägelse om vad som behöver åtgärdas.
– Det kan vara så att man saknar kunskaper och att vi behöver informera. Sedan följs ärendet alltid upp om man upptäcker att något inte är i skick.
Att fall skulle gå så långt som till domstol är dock ovanligt.
– Jag skulle säga att det är ganska lång väg till polisanmälan och åtal. Vi försöker arbeta mer med information och samarbete för att få det så bra som möjligt för djuren.
Vad tror ni om framtiden, kommer ökningen av antalet djurskyddsanmälningar att fortsätta öka?
– Vi får följa utvecklingen och se om det stannar av eller fortsätter att öka. Om det blir en ökning så blir det en resursfråga, säger Susanne Perander och konstaterar att djurskyddsärendena berör på Åland.
– Det är klart att det märks och att det engagerar folk. Vi får lite mer kontakter kring de här ärendena, säger hon.
Antalet djurskyddanmälningar
2020: 45
2019: 43
2018: 20
2017: 14
2016: 13
Källa: ÅMHM