Enligt Robin Juslin är det för tillfället inte aktuellt att försöka samla in och skicka dna-prover från vargen på Seglinge, som man har gjort tidigare när det har funnits varg på Åland.
– Det är svårt den här årstiden egentligen, för det är oftast dna från avföring som vi skickar på analys och tyvärr den här årstiden blir det dåligt så fort, så de har ganska små chanser att få dna-prov från spillningsprov med de metoder som är enkelt tillgängliga.
Han säger att det oftast är under vintersäsongen som det går att få prover när man är ute och spårar.
– På hösten kanske dna:t i sig klarar sig lite längre, men det är liten sannolikhet att man råkar hitta färsk spillning.
– Det vore jätteroligt om vi skulle få dna och få reda på var den kommer ifrån.
Skyddsjakt inte aktuellt
Två veckor innan bilden av vargen togs på Seglinge hittades två får döda på en holme nära Jurmo, Brändö. De misstänks ha blivit attackerade av en varg.
Kan det bli aktuellt med skyddsjakt, och när i så fall?
– Det är något vi får ta ställning till vartefter det här utvecklar sig.
– Vi har en historik där sen tidigare och något att ta modell från, så det är på det viset inget nytt.
Robin Juslin säger att om det skulle inträffa en attack på får igen i närheten skulle man kunna ha en stark misstanke om att det är samma individ. I sådant fall kan det bli aktuellt med skyddsjakt på den individen för att undvika allvarlig skada.
– Man kan aldrig bevilja skyddsjakt i förebyggande syfte.
Robin Juslin har inte hört om fler vargobservationer sedan i går. Han säger att man alltid utgår från allmänhetens observationer, och om det finns något att följa upp, som avföring, kan man göra det.
– Annars är det bara att följa med och dokumentera.