Bakgrunden till Ömsens stora ÅAB-affär innehåller fler dimensioner än vad som hittills framkommit. Anders Wiklöf sade för drygt en vecka sedan i Nya Åland att han upprepade gånger erbjudit sig att köpa en del av potten på 700.000 A-aktier för 16,50 per aktie, ett pris som var högre än börskursen.
Det framställdes då som att Wiklöf-sfären tagit initiativet. En utredning som vd Dan-Erik Woivalin sammanställt på uppdrag av förvaltningsrådet, och som Ålandstidningen tagit del av, visar dock att Ömsen redan i januari i år meddelat att aktierna var till salu.
Fick inget svar
Det framgår också att Wiklöf hela tiden endast erbjudit sig att köpa 230.000 aktier, men avsåg att försöka hitta andra intressenter så att hela potten kunde fyllas. Orsaken var att han som storägare annars skulle gå över 30-procentsgränsen, vilket medför inlösningsskyldighet.
Något helhetsbud från Wiklöf-sidan kom dock aldrig.
Samtidigt sonderade Ömsens ledning på egen hand andra alternativa köpare, men eftersom det inte lyckades valde man att sälja aktierna via en mäklare på Nordea.
När man fått ett köperbjudande till kursen 15 euro fick Wiklöf Holdings koncernchef Nils Lampi ett textmeddelande från Ömsens ekonomichef Ulf Toivonen där han gav Wiklöf en sista möjlighet att matcha budet.
Nordea kontaktade i sin tur möjliga köpare i Finland och på så sätt fick Wiklöf senare ett nytt erbjudande till en lägre kurs än den han först erbjudit.
Dags för möte
Enligt Ömsen handlade det om ett sätt att sälja hela posten på ett bräde. Priset var också högre än den rådande börskursen, som dagarna före och efter låg kring 14,60-14,80 per aktie.
– Förvaltningsrådet begärde en redogörelse och den ska vi ta ställning till. Vi har inget möte inplanerat, men nu finns det orsak att träffas, säger förvaltningsrådets ordförande Trygve Eriksson.
Han vill i nuläget inte uttala sig om den operativa ledningens åtgärder.
Enligt bolagsordningen ska förvaltningsrådet övervaka styrelsens och vd:s förvaltning samt ge styrelsen rekommendationer.
– Vi kan egentligen bara tillsätta eller avsätta styrelsen. Jag föreslog för tre år sedan på bolagsstämman att förvaltningsrådet kunde avskaffas, men fick inget gehör för det. Eftersom det är ett ömsesidigt bolag så finns det ju två sidor av saken och inte heller någon riktig storägare.
Klingar falskt
Anders Wiklöf säger i Nya Åland att Ömsen gått miste om 337.500 euro på grund av att man inte antog hans första bud, och han ifrågasätter Ömsens åländskhet.
Men enligt redogörelsen gällde det högre priset bara den mindre aktieposten som passade Wiklöfs förutsättningar, medan Ömsen aldrig förhandlat om annat än hela posten.
– Det ser inte snyggt ut från Wiklöfs håll, man blir fundersam, säger Trygve Eriksson.
Ömsens förklaring till aktieaffären är att förändrade regelverk i försäkringsbranschen gör att man måste vikta om sina placeringar från aktier till andra tillgångar, samtidigt som man genom affären minskar sin riskexponering mot banksektorn.
Ömsen är också en betydande ägare i Alandia försäkring, som i sin tur har nära sju procent av kapitalet i ÅAB.
Jonny Mattsson