I barnleksaker, i nagellack, i dina kläder och i schampot du tvättar håret med. Farliga kemikalier finns i produkter vi har runt om oss dagligen.
Detta upplyste Ålands marthadistrikt, ABF och Agenda 21 om i går under en gemensam föreläsningskväll.
FÖRELÄSNING Idén till föreläsningen kom när Charlotta Solax, projektkoordinator för Ålands marthadistrikt och Mia Hanström vid Arbetarnas bildningsförbund på Åland (ABF) diskuterade om de kunde hitta något att samarbeta kring.
-Finlandssvenska marthaförbundet har drivit ett projekt som heter "Kvinnor och kemikalier" och vi från Ålands marthadistrikt har lyft fram det temat hela året, säger Solax.
I samarbetet valde man att utveckla temat och vidga det och föreläsningen i går kväll hette således "Vardagens kemikalier".
-Det handlar om de farliga kemikalierna. De är ett hot som inte syns. Folk vet att om man struntar i att ta bilen till jobbet skonar man miljön, men få vet att om man struntar i att använda hårsprejen på morgonen skonar man både miljön och sig själv.
Kan skydda sig
Många produkter runt oss har nämligen farliga kemikalier som kan påverka oss på olika sätt. Och det vill marthadistriktet och ABF därför upplysa om.
-Det är ett högaktuellt ämne men det finns väldigt lite kunskap. Det är svåra benämningar och många kemikalier byter dessutom namn och det gör att det blir för svårt att ta till sig.
Om man är medveten om dem finns chansen att försöka undvika kemikalier
-Det är omöjligt att göra det till hundra procent. Det finns i kläderna du har på dig, i städprodukter, i nagellack. I vissa nagellack finns det till och med formaldehyd som kan ge nervskador. Det finns dolda kemikalier i tvättmedel, i motorolja, i spackel. Det räcker med att du går ut och äter och sätter dig på en stol som är flamskyddsbehandlad.
Men det finns vissa knep för att minska kemikalierna.
-Tvätta med tvättnötter och använd citron för att få bort kalk. Tvätta mekaniskt i stället för kemikaliskt, säger Charlotta Solax.
Påverkar hormoner
Under föreläsningskvällen visade man filmen Underkastelsen av Stefan Jarl som ofta används som referens när kemikaliefrågan diskuteras, säger Charlotta Solax.
-En forskare berättar om hormonpåverkande kemikalier som i en viss utvecklingsfas kan förändra arvsmassan hos ett foster. Det märks först när barnen kommer upp i tonåren och blir könsmogna då de kan utveckla till exempel testikelcancer.
Hon säger också att många par är barnlösa kan bero på att man blivit utsatt för kemikalier och att spermierna därför är av dålig kvalitet.
-Jag säger som forskaren säger i slutet: Vi behöver inte vara rädda för klimathotet, kemikalierna kommer att ta död på oss före det.
Ingen lag styr allt
Att det är tillåtet med så många farliga kemikalier beror bland annat på att forskningen ligger efter kemikalieutvecklingen. När forskarna kommit fram till att en produkt är skadlig finns det redan ett vinstdrivande företag att kämpa emot, säger Charlotta Solax.
Det finns dock en EU-lagstiftning som kallas Reach som kontrollerar en del kemikalier.
-Men den lagstiftningen har inte hand om kosmetika bland annat. Och den kontrollerar bara 30.000 kemikalier medan det finns flera hundra tusen.
Även om uppgifterna är skrämmande är inte meningen att skrämma upp folk.
-Vi vill bara att folk ska vara medvetna om kemikalierna i och med att man inte kan se dem. Samtidigt vill vi ge möjligheten att göra bättre val, säger Charlotta Solax.
Matilda Andersson