Artikeln har uppdaterats med att läkaren inte fått sparken, utan att han är tjänstledig och under utredning.
Läkaren avslöjades för två år sedan efter att ha sålt falska covidintyg via sin privata klinik i Göteborg och åtalades för bedrägeri, osant intygande och urkundsförfalskning.
Han dömdes i tingsrätten till ett års fängelse och fälldes på samtliga punkter. Rätten slog fast att han utnyttjat pandemin för egen vinning och orsakat risk för ökad smittspridning. Domen överklagades till hovrätten som sänkte straffet till villkorlig dom och dagsböter.
Avslöjandet ledde till att han avskedades från Södra Älvsborgs sjukhus. Lite senare lyckades han enligt medieuppgifter få anställning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg efter att ha sökt jobb under annat namn och med förfalskat cv.
För en tid sedan anställdes läkaren på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) på en tidsbunden tjänst, men efter att ledningen uppmärksammats på mannens bakgrund vidtogs åtgärder. Läkaren är tjänstledig och under utredning, och har ingen patientkontakt.
– Han har en giltig finsk läkarlegitimation och när han anställdes hittade vi inte några belastningar på namnet varken hos Valvira, Socialstyrelsen eller hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Efter att vi fick kännedom om graverande uppgifter i pressen beslöt jag att ta till åtgärder för att han inte skulle träffa några patienter, säger tf chefsöverläkare Jun Nagamori.
Ser över rekryteringen
En djupare granskning visade att mannens läkarlegitimation i Sverige återkallats och att han hade andra belastningar. Han är nyligen även åtalad för flera fall av ekobrott i Sverige.
– Det är svårt med riskindivider som medvetet byter namn och land.
Det inträffade leder till förändrade rutiner på ÅHS.
– Vi måste se över våra rutiner för rekrytering och kanske skaffa mera resurser för bakgrundskontroller. Jag ska också ta upp svårigheten att dela information mellan Finland och Sverige med Valvira, säger Jun Nagamori.