ÅHS riskerar att förlora en viktig personalresurs när svenska AT-läkare inte längre får jobba i andra länder än Sverige.
-Det blir besvärligare och dyrare för ÅHS, säger förvaltningschef Peter Rask.
SJUKVÅRD Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) har under flera års tid haft AT-läkare från Uppsala universitet i sin läkarstab. AT-läkarna har anlänt till Åland med jämna intervaller, så att det vid varje tidpunkt funnits åtta AT-läkare inom ÅHS.
AT-läkarna utgör basen för akutmottagningen under dagtid och för centralsjukhusets jourtjänstgöring. De är också viktiga för arbetet inom primärvården och på avdelningarna för kirurgi, medicin och psykiatri.
Men nu verkar det vara slut med den här personalresursen. Socialstyrelsen i Sverige stoppar nästa år möjligheten för svenska AT-läkare att göra den kliniska delen av AT-tjänstgöringen utomlands.
Blir dyrare
Enligt ÅHS:s förvaltningschef Peter Rask innebär förändringen stora problem.
-Det blir besvärligt. Vi måste ersätta den här arbetskraften med andra läkare, säger han.
En möjlig lösning är att anställa fler ST-läkare. AT-tjänstgöringen utförs under två år efter examen. Därefter får läkaren sin legitimation. Läkarens specialisering sker sedan under ST-tjänstgöringen. ST-läkarna är därmed en mer kvalificerad arbetskraft än AT-läkarna.
Peter Rask säger att den åländska befolkningen inte behöver oroa sig för bemanningsfrågan.
-Den är inte olöslig. Men det blir besvärligare och dyrare för ÅHS.
ÅHS-styrelsen vill att landskapsregeringen ska agera politiskt i frågan om AT-läkarnas tjänstgöring på Åland.
Anna Jakobsson