Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) presenterar varje månad en lägesrapport över arbetsmarknaden, men för att få en djupare bild gör man också en årsrapport.
– Månadsvis data kan vara lite trubbigt. Man ser inte detaljer och mönster lika tydligt, till exempel vilka grupper som har drabbats och hur länge man varit arbetslös, säger Jonas Karlsson, statistiker på Åsub.
Nu har rapporten för 2020 blivit sammanställd och den visar att 3.022 ålänningar har varit arbetslösa eller permitterade vid minst ett tillfälle det senaste året, en kraftig ökning sedan år 2019 då antalet var 1.255 personer.
– Man ser tydligt hur många som har drabbats. Det är inte riktigt en tredubbling jämfört med 2019, men nära nog, säger Jonas Karlsson.
Finns det historiskt någon annan period som liknar den här?
– Nej. I början av pandemin gjorde vi jämförelser med finanskrisen på nittiotalet men det här är mycket värre. Så långt tillbaka som våra siffror sträcker sig har vi inte sett något liknande.
Vilken grupp har drabbats hårdast?
– De som jobbar inom servicebranschen. Restriktionerna har kraftig påverkan på hotellverksamheterna och turismen, samt även rederierna.
Hur kommer rapporten att användas?
– Vi på Åsub kommer att använda den som underlag när vi tittar på hur läget lättar, men det ser vi egentligen först om ett år när vi gör nästa rapport.
Hur ser läget ut nu?
– Arbetslösheten var som högst i juni 2020, sen började den gå ner – men i väldigt långsam takt. Enligt de senaste uppgifterna från mars svängde det upp lite igen, så vi vet inte riktigt. Det står och stampar. Näringslivet får inte riktigt heller besked om att det ser bättre ut och då kommer bakslagen igen.
Ams-chef: Tar år
Förra månaden låg arbetslösheten på 9,5 procent, och Tomas Lundberg, myndighetschef för Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, Ams, tror att nedgången kan ta år.
– Ingenting tyder på att vi väldigt snabbt skulle komma ner till fyra procents arbetslöshet igen som tidigare, det har jag svårt att se, säger han.
– Jag började arbeta på Ams 2015, sedan dess har arbetslösheten sjunkit cirka 0,1 procent per år. Det var segt det också, men med tanke på den låga arbetslösheten var det ändå fantastiskt bra. Även nu kommer arbetslösheten att minska men troligtvis i ungefär samma takt. Men jag önskar att det skulle bli lite bättre än 0,1 procent per år.