Redan 2021 konstaterades att Eckerö kommuns förvaltningsstadga är i behov av uppdatering, och både styrelsen och nämnderna har haft upp frågan flera gånger utan att förvaltningsstadgan uppdaterats.
Nu i augusti dök ärendet åter upp på styrelsens föredragningslista. I beredningen noterar den nye kommundirektören Petri Rautanen att det i bokslutet för 2022 står att kommunen har ett fortsatt behov av att vässa sina beslutsprocesser och se över delegeringsordningen. Revisorerna har också påtalat att förvaltningsstadgan bör uppdateras så fort som möjligt.
”Kommunen har rekryterat ett par nya kommundirektörer och anställt en barn- och äldreomsorgsledare, en skolföreståndare, en omvårdnadsledare och en daghemsföreståndare sedan ärendet var på remiss senast”, står det i beredningen.
Större möjligheter
Ledningsgruppen har nu gjort en genomgång och för fram i huvudsak tre förändringar som skiljer sig från de tidigare förslagen, och som skulle ge styrelsen och kommundirektören större möjlighet än i dag att fokusera på övergripande och långsiktiga frågor.
Kommundirektörens förslag inför styrelsen var en avveckling av närings- och kulturnämnden (där kommundirektören är föredragande), inrättandet av en äldreomsorgsnämnd och att delegeringen från styrelsen till tjänstemännen utökas vad gäller till exempel personaltillsättningar, uppsägningar, beviljande av ledigheter, jordförvärvsutlåtanden och ingående av hyresavtal med hyresgäster.
Toppar statistiken
Petri Rautanen konstaterar att kommunstyrelsen i Eckerö ligger i topp bland de åländska kommunerna vad gäller hanterade ärenden. 2022 var antalet hela 355 ärenden – långt fler än stadsstyrelsens 288.
– Genom att minska antalet ärenden som går till styrelsen frigörs en del tid, säger han.
Vad gäller antal styrelsemöten under fjolåret var det bara Mariehamn som hade fler än Eckerö. Fenomenet är inte heller nytt, 2019 jämförde Ålandstidningen antalet styrelsemöten i de åländska kommunerna och även då toppade Eckerö statistiken. Just delegeringsordningen angavs som förklaring till att det var svårt att skära i möteskalendern.
Antal ks-möten under förra året
Antal möten, antal ärenden
Eckerö 21, 355
Hammarland 18, 323
Mariehamn 25, 288
Lemland 15, 285
Jomala 14, 260
Saltvik 13, 258
Föglö 17, 233
Kökar 14, 174
Finström 13, 174
Lumparland 11, 158
Brändö 11 ,142
Vårdö 10, 142
Geta 11, 141
Sund 8, 136
Kumlinge 10, 119
Sottunga 6, 69
Källa: Eckerö kommunstyrelses protokoll.
Byter föredragande
Styrelsen hade upp förslaget till ny förvaltningsstadga förra veckan. Av beslutet framgår att styrelsen fortsatt vill hantera äldreomsorgsärenden, och att man alltså inte vill att en sådan nämnd inrättas. Däremot föreslås att barn- och äldreomsorgsledaren ska fungera som föredragande i de här ärendena i styrelsen i stället för kommundirektören.
I övrigt kan styrelsen omfatta förslaget till reviderad stadga och har nu remitterat det till nämnderna och äldrerådet för att få deras utlåtanden.
– Jag tror att det finns en vilja att det här ska gå till fulllmäktige för beslut innan mandatperioden är slut, säger Petri Rautanen.
Revisorerna har också framfört behovet av att modernisera kommunens upphandlingsdirektiv, som är daterat 2011. Ett förslag, som tar gällande lagstiftning och EU-direktiv i beaktande, har tagits fram och lämnats till styrelsen nu i augusti. Styrelsen valde att remittera förslaget till byggnadstekniska nämnden och utbildnings- och fritidsnämnden för utlåtanden.