Sedan vindkraftverken restes i Långnabba har boende i Eckerö i flera omgångar framfört att de störs av buller. När Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets (ÅMHM) mätningar i fjol visade att ljudnivåer vid de fyra utvalda vindkraftverk inte översteg maxgränserna lämnades ett medborgarinitiativ in till kommunen.
”Vi boende i Torp kräver att ljudet från vindkraften inte får överstiga det på platsen naturliga bakgrundsljudet. Kommunen ska utreda vad kommunen kan göra och vidta åtgärder som är möjliga”, står det i initiativet.
Kommunen har efter det valt att tillsätta en arbetsgrupp som ska titta närmare på frågan och nyligen hölls det första mötet. Närvarade gjorde kommuntekniker Stefan Prokupek samt Anders Svebilius, Ann-Sofi Stjärnfelt och Karl-Fredrik Björhuvud, det vill säga ordförandena i fullmäktige, styrelsen respektive byggnadstekniska nämnden. Från medborgarinitiativets sida var Henrik Lundén, Sven Eklund och Mikael Nordlund på plats.
Tittar på ÅMHM-beslut
Initiativtagarna berättade under mötet om sina erfarenheter kring vindkraftsparken. Gruppen ska nu ta fram strategier för hur det upplevda bullret skulle kunna åtgärdas på olika platser.
Detta har hänt
• Långnabba består av tio vindkraftverk som tillsammans står för en stor del, enligt Vind AX Ab:s hemsida 40 procent, av det åländska elbehovet.
• Sedan vindkraftsverken restes för några år sedan har boende i kommunen anmärkt på upplevt störande buller.
• ÅMHM inledde ett tillsynsärende som avslutades våren 2024 efter att mätningar vid fyra utvalda vindkraftverk visade att ljudnivåerna var lägre än maxvärdet 40 decibel.
• I ett medborgarinitiativ krävde 75 personer i fjol bland annat att ljudet från vindkraftverken inte ska få överstiga det naturliga bakgrundsljudet i Torp.
• Byggnadstekniska nämnden har, på kommunstyrelsens uppdrag, tillsatt en arbetsgrupp med representanter både från undertecknarna av medborgarinitiativet och kommunen. Gruppen har nu hållit sitt första möte.
Man listade också vilka uppgifter kommunen och initiativtagarna ska ta sig an. Initiativtagarna ska bland annat sammanställa problemområden. Kommunen ska i sin tur begära ut mer information kring det material som låg till grund för ÅMHM:s beslut och också se närmare på villkoren i byggloven kring begränsad driftstid.
– Det är som sagt flera frågeställningar vi undersöker i arbetsgruppen. Vi träffas nästa gång inkommande torsdag och ska då se hur vi går vidare, säger Stefan Prokupek.
Till ett senare möte ska representanter från vindkraftsbolaget bjudas in till en diskussion.
– Vi vill informera dem om vår plan.
Byggnadstekniska nämnden har godkänt att initiativtagarna får tre i stället för två platser i gruppen. Nämnden omfattar också den plan arbetsgruppen lade fram efter sitt första möte.