Kvar från den gamla skolan finns betongplattan med betong- och stålpelarna samt de tvärgående träbalkarna. I övrigt är allt nytt. Även fast grundstrukturen och en del annat påminner om den gamla skolan så är mycket inte sig likt. Hela skolan är mera ljus och öppen. De gamla rasthallarna kallas nu för ljusgårdar och korridorskänslan den gamla skolan kunde framkalla är som bortblåst.
– Allt har handlat om att göra klimatet så bra som möjligt för de som ska arbeta och studera här. Vi har funderat mycket på till exempel ljud, ljus och luft säger Krister Norrgrann, som varit ordförande i både planerings- och byggnadskommitén för projektet.
I den nya skolan finns till exempel LED-belysning som kan styras via en mobiltelefon. Belysningen anpassar också sig själv efter hur mycket tillgång på naturligt ljus det finns i närområdet.
– Om det kommer in mycket ljus utifrån lyser till exempel en lampa som ligger nära ett fönster svagare än en som ligger längre in i klassrummet, berättar Ralf Gustafsson från Ålands bygg, platschef på bygget.
Detsamma gäller ventilation och värme. En sensor i klassrummen känner av koldioxidhalten och temperaturen och kan anpassa ventilation och värme därefter.
Mariehamns stads energisnålaste
Ett av målen med bygget var att göra skolan så energisnål som möjligt. Genom att minimera värmeförluster genom effektiv ventilation samt genom att tillvarata värme som redan finns i byggnaden är förhoppningen att staden ska spara mycket pengar. Enligt projektingenjör Göran Seffer kan värmekostnaderna minska med upp till 75 procent.
– Vi har 30 centimeter isolering i väggarna och ett stort ventilationsrum, så vi kommer kunna ta tillvara på en stor mängd av den värme som alstras inne i byggnaden. Det innebär stora inbesparingar.
Uppvärmningen i den gamla skolan kostade ungefär 50.000 euro per år. I den nya kan man räkna med att komma under 20.000 euro per år i uppvärmningskostnader.
Demokratiskt bygge
Den gamla skolan byggdes på 70-talet och enligt arkitekten Micko Koskinen var det en utmaning att designa in den nya skolan i den gamla grunden.
– Till exempel pelarna fanns ju kvar så det var lite knepigt att komma fram till hur man skulle göra en 70-talsskola modern på bästa sätt. Men det blev ju bra till slut, säger han.
Utöver de tidigare nämnda nymodigheterna får alla klassrumsdörrar i byggnaden ett elektroniskt lås som bara lärarna kan öppna. Låsen kan också styras via en allknapp. I anslutning till vissa klassrum har man byggt förberedelserum där lärarna kan förbereda sina lektioner. Fem stycken så kallade grupprum finns också i byggnaden där ensamma elever eller elever i grupp kan jobba ostört.
Allt är ett resultat av en demokratisk process där alla har fått vara med och säga sitt.
– Det måste vara världens mest demokratiska bygge, säger Henrik Boström, som också suttit med i planerings- och byggnadskommittén.
Och fortsätter.
– Alla lärare har fått vara med och anpassa sina egna klassrum. Elevrådet har hela tiden varit inblandade i processen och innan vi började hade vi ett tillfälle där alla elever fick komma med synpunkter.
Roligt Projekt
Projektet har kostat Mariehamns stad 6,7 miljoner, där 25 procent finansierades av Pafmedel med kravet att byggnaden skulle uppnå vissa energikrav.
Enprocentsprincipen har också tillämpats då man tagit in konstnärlig utsmyckning från två av skolans gamla lärare.
– Vi har bland annat konst från Dick Häggblom och Tove Chanfreau, säger Henrik Boström.
Såhär på slutrakan är byggnadskommitténs ordförande Krister Norrgrann väldigt nöjd med vad man åstadkommit.
– Det har blivit ännu bättre än vad vi förväntade oss. Alla entreprenörer vi samarbetat med har gjort ett fantastiskt jobb.
Innan skolavslutningen i våras fick eleverna gå på en rundtur i den nya byggnaden.
– Det var mycket ”wow” från eleverna då, de ser nog fram emot att börja här, säger Ralf Gustafsson.
– Och när firman vi hyrt barackerna av hämtade dem för några veckor sedan var de förvånade över i vilket gott skick de var. De är inte vana med sånt i Sverige. Eleverna förtjänar verkligen att flytta in i den nya skolan, avslutar Henrik Boström.
Kevin Eriksson