imon Påvals lyfte att Åland borde införa ett regionalt förbud mot glyfosat, ett gift som främst används för ogräsbekämpning. Han påtalade att EU-kommissionen hindrat till exempel Österrike från att införa ett nationellt förbud mot glyfosat, men att regionala förbud i Frankrike har varit möjligt att införa.
– Det kan vara något att överväga för Åland ifall vi ska vara i framkant när det gäller hållbarhetsfrågan, tyckte han.
Näringsministern Fredrik Karlström (MSÅ) invände att glyfosater är tillåtna bekämpningsmedel inom EU och att ingen skam ska falla på de jordbrukare som väljer att använda dem.
– Jag är lite tveksam till regionala förbud. Jag skulle hellre se att branschorganisationen eller jordbrukarna själva kommer fram till ett annat sätt att göra det på och så sker det genom fri vilja och eget intresse, sade han.
Simon Påvals sade att Åland har ”hög svansföring” i hållbarhetsfrågor och miljöpolitik, men påtalade att man måste hitta ett sätt att undvika att miljö- och näringspolitiken ställs mot varandra.
– Vad gör vi i stället för att bespruta med Roundup? Hur bygger man nytt innan man river det gamla? Det behövs nordisk samordning kring hur vi fasar ut glyfosater ur våra jordbruk de kommande åren.
Han efterlyste också mer forskning på området, något som Liz Mattsson (C) också tog upp.
– Hur påverkar olika saker varandra i jordbruket? Det är inte så lätt att hitta det och då är det också svårt att göra kloka bedömningar var man ska lägga in insatser för att samtidigt ha en lönsam jordbruksproduktion som är konkurrenskraftig. Det är en fråga som är viktig på nordisk nivå också, sade hon.
Flera ledamöter uttryckte förvåning över att talmännen Bert Häggblom (Ob) och Katrin Sjögren (Lib) tillät att diskussionen flöt i väg från kärnfrågan – att landskapsregeringen (LR) övergår till en blankettlag för att följa EU:s förordning om växtskydd. Det förhindrade dem inte att göra egna inlägg i debatten.
Anders Eriksson (ÅF) konstaterade att de jordbrukare som har frångått höstplöjningen för att minska näringsutsläppet till vattnet har svårare att sluta använda glyfosat. Han försäkrade också Simon Påvals om att klimatfrågan har en framskjuten roll i Nordiska rådet.
Fredrika Fellman