Familjen Gaile/Gailis har bott i Söderby i två år. De har en sexåring som börjar skolan nästa år och som därför måste korsa den hårt trafikerade Lemlandsvägen när hon ska ta sig till skolan.
Längre västerut på Lemlandsvägen finns en gångtunnel som byggdes för några år sedan och som är tänkt att användas av fotgängare och cyklister för att komma till andra sidan Lemlandsvägen där bland annat skola, dagis och bibliotek finns. Det enda kruxet är att för att komma till gångtunneln måste familjen Gaile/Gailis och deras grannar gå en sträcka på drygt en kilometer längs Norra Söderbyvägen.
– Naturligtvis är det närmare och smidigare för oss att använda korsningen Norra Söderbyvägen-Valborgsvägen i stället. Men den känns otrygg och den är svår att gå över då det saknas ett övergångsställe, säger Agnes Gaile och Janis Gailis.
Janis Gailis säger att det i korsningen finns en refug och att de länge trott att det ska komma ett övergångsställe men än så länge har inget hänt. Därför bestämde de sig för att skicka in ett medborgarinitiativ till kommunen.
– Vi är inte de som klagar i vanliga fall. Men nu hoppas vi så klart att något ska hända i frågan, säger Janis Gailis.
Tung trafik
Agnese Gaile säger att det bor en hel del barn i samma område som de.
– Särskilt obehagligt är det att gå över vägen när det är mörkt. Det är svårt att lära små barn hur man ska korsa en väg på ett tryggt sätt, särskilt som det är en hårt trafikerad väg, säger Agnese Gaile.
Alla färjanlöp till och från Långnäs och Föglö gör att trafiken längs vägen är livlig. Genom byn är det en fartbegränsning på 70 kilometer i timmen, men bara under den tid som Ålandstidningen är på plats är det ganska tydligt att många inte håller sig till den begränsningen.
Janis Gailis säger att det är ganska många människor som promenerar på vägen och korsar Lemlandsvägen på det farliga stället. De tror inte att så många tar omvägen genom gångtunneln för att komma på rätt om de vill gå över Lemlandsvägen.
– För oss fungerar det någorlunda så länge vårt barn går på dagis och vi själva kan hämta och lämna. Men vi är oroliga för hur det blir längre fram då hon börjar skolan, säger de.
Landskapets väg
Jana Eriksson (Lib) är kommunstyrelsens ordförande i Lemland. Hon säger att hon förstår behovet av ett övergångsställe och att det blir en omväg att använda sig av gångtunneln.
– Men Lemlandsvägen är landskapets väg. Det är egentligen bara Valborgsvägen som är kommunens väg, så det är inte bara upp till kommunen att bestämma om det här.
Nu blev ärendet remitterat från styrelsen till tekniska nämnden, så det återstår att se hur den resonerar.
Hon säger också att det är möjligt att familjen kan vara berättigad till skolskjuts.
Mathias Eriksson som är utbildningschef vid Södra Ålands undervisningsdistrikt säger att man är berättigad till skolskjuts om sträckan till skolan överstiger två kilometer längs allmän väg.
– Man kan också ha rätt till det om det är längre än 1,5 kilometer till närmaste uppsamlingsplats för skolskjuts. Men det där något som gås igenom på vårkanten då man ser vilka elever som är anmälda till skolstart och man går i genom vilka som är berättigade till skolskjuts.
LR: Tanken var att skapa en säker trafiklösning med gångtunnel
Tanken från landskapets sida var att skapa en säker passage under Lemlandsvägen och därför togs övergångsstället i korsningen bort.
Elin Roselius, byråchef vid landskapets vägnätsbyrå, säger att det tidigare fanns ett övergångsställe vid korsningen men att det togs bort efter att gångtunneln längre västerut hade byggts.
– Men jag vet att det har kommit en del nya hus nära korsningen Norra Söderbyvägen-Valborgsvägen. Vi på vägnätsbyrån har ännu inte sett skrivelsen, så det är svårt att säga något om saken före det.
Men rent allmänt, tycker du att det kunde vara en bra idé med ett nytt övergångsställe på platsen?
– Det får vi ta om och när vi får in en skrivelse i ärendet och göra en bedömning utgående från det.