Han är ingen novis i kommunala sammanhang. Efter tolv år som kommundirektör i Vårdö och nästan sju år som direktör för Ålands kommunförbund har Magnus Sandberg koll på läget. När Ålandstidningen träffar honom på kommungården i Godby har han suttit som kommundirektör i knappt en månad.
– Det känns bra, det är mycket intressant på gång, säger han.
Arbetsrummet är rätt kalt och opersonligt, om man bortser från tre kalendrar med bilmotiv som hänger på anslagstavlorna. På golvet ligger även en filt, en tennisboll och två matskålar som vittnar om att det är fler än kommundirektören som brukar vistas här. Mellanpudeln Turbo, som är hemma just den här dagen, får ofta vara med på jobbet.
Äldreomsorgen utmanande
Finström är norra Ålands största kommun med sina cirka 2.600 invånare. Kommunen har, liksom många andra åländska kommuner, tampats med en ansträngd ekonomi de senaste åren. För 2021 budgeterade man för ett minusresultat på 1,2 miljoner euro, men utfallet blev betydligt bättre än så, delvis tack vare ökade skatteintäkter. Kommunen är fortfarande, enligt åländska mått mätt, högt skuldsatt, men inget iögonenfallande, menar Magnus Sandberg. Han tycker att bilden av Finström som en kommun med ansträngd ekonomi är föråldrad.
– Det finns alltid utmaningar, men det är viktigt att man inte fastnar i spar- och eländestankegångar.
Servicen till invånarna måste vara i fokus, anser han, och den stora utmaningen är äldreomsorgen. Utbyggnaden av serviceboendet Rosengård i Godby har lagts på is, men intentionsavtalet med Folkhälsan om ett seniorboende är fortfarande i kraft. Bollen ligger hos kommunen. Men oberoende av vad beslutet blir efterlyser han en övergripande planering.
– Förväntningarna från myndighets- och övergripande håll är att flera ska kunna bo hemma. Det är en utmaning i sig. Tillika vet vi att det finns en efterfrågan på olika boendelösningar, och i dagsläget har Finström lite för lite i förhållande till vad som efterfrågas.
Inga stora förändringar
Kommunen har under flera år satsat mycket på att utveckla Godby, bland annat genom nya bostadsområden. Just nu pågår markarbetena på det privata området Bergshägnan. Något akut behov av att bygga ut servicen ser Magnus Sandberg inte i dagsläget, även om det på sikt finns utmaningar inom barndagvård och skola. Han efterlyser en strategi för att tydligare koppla samman en växande kommun med behovet av service. Lyfta blicken och göra mer övergripande mål, helt enkelt.
Saknas det i dag?
– Man har ganska konkret haft upp de enskilda planområdena till behandling, men inte på en övergripande nivå befäst målsättningarna. Beslutsgången har kanske påverkats mycket av hur de enskilda projekten avancerat. Någonstans behöver man ha en mer övergripande målsättning för hur man vill förändra och utveckla, och därifrån härleda de enskilda satsningarna.
Hur vill du utveckla kommunen?
– Vi är en politiskt styrd organisation, så jag gör det som beslutsfattarna tycker att jag ska göra. Sen är utmaningen att hålla det effektivt och samtidigt lagligt. Det diskuteras väldigt schablonartat om kommunerna för tillfället, man får förhålla sig till kommunerna väldigt grovt. Det gäller att hitta en väg framåt trots ganska knepiga regleringar och otydlighet i den politiska styrningen.
Från landskapshåll?
– Inte enbart därifrån. Vi har ännu högre nivåer som påverkar. Vi har upphandlingsregler och annat som har en tendens att förlänga och försvåra processer. Det är svårt att få ihop det med kravet på att det alltid ska gå snabbt och smidigt.
Men som högsta tjänsteman har du ändå en viss möjlighet att påverka.
– Samtidigt får man vara realistisk. Det går inte att göra jättelika förändringar, och jag har inte heller den ambitionen. Mycket fungerar väldigt bra. I den politiska behandlingen är det bra om man kan ge en riktning tillräckligt tydligt utan att bli att diskutera de enskilda grejerna alltför mycket. Det tenderar att bli för och emot på en nivå som kanske försvårar, så att säga.
Vet du vad Finströmspolitikerna vill?
– Det finns kanske anledning att formulera sig lite mer övergripande, kanske lite mer tydligt för att vi ska kunna jobba effektivt utifrån deras riktlinjer.
Magnus Sandberg
Ålder: 47.
Bor: I Vårdö.
Familj: Fru, två barn och två bonusbarn, hund.
Intressen: Håller på med gamla bilar, aktiv i Ålands sjöräddningssällskap, paddlar och åker båt.
Utbildning: Politices magister från Åbo Akademi.
Aktuell: Ny kommundirektör i Finström.
Norråländskt samarbete
Finström har i dag samarbete med alla norråländska kommuner, bland annat, och inte minst, genom Norra Ålands utbildningsdistrikt. Magnus Sandberg ser att samarbetet har potential att växa – om man är beredd att både ge och ta. Som ett konkret exempel nämner han äldreomsorgen där kommunerna tampas med liknande problem. Diskussioner har inletts, men de är ännu i sin linda.
Finström är i dag beroende av sina platser på Oasen boende- och vårdcenter i Jomala, och betalar också en rejäl summa för det. Totalt utgör de kommunala samarbetena 38 procent av kommunens budget i år. Magnus Sandberg påpekar att det är viktigt att samarbetena fungerar väl.
– Och det är min uppfattning att samarbetsklimatet inom Oasen inte varit det bästa under den senaste tiden. Det gör att man i första rummet måste få det att fungera, och i andra rummet se på alternativ.
Lyfter personalen
Magnus Sandberg påpekar att mycket ofta handlar om politik i diskussionen om kommunerna. Men han vill också lyfta personalen, de som varje dag gör ett viktigt jobb och möjliggör att allt fungerar.
– Det krävs mycket flexibilitet och förutsättningarna tenderar att ändra hela tiden.
Hur är du som ledare? Är du bra på att se dina anställda och ge dem feedback?
– Jo, jag försöker. Jag har inte behov att ha hög profil själv, utan viktigast är att allt fungerar. Fokus är servicen.