Efterfrågan på undersökningar med MR-apparatur har stadigt ökat som en följd av allt större användningsområden och större behov. Tidigare har patienter remitterats till den mobila enheten för MR-undersökning, som besöker Åland i snitt var tredje vecka. Patienter med brådskande behov har skickats vidare till Åbo.
– Vi ser ett större behov än vad vi har resurser, säger Kristian Eriksson, klinikchef för dadiologiska kliniken (tidigare röntgenkliniken).
Satsar på vara igång efter årsskiftet
Slutnotan för införskaffandet av en egen MR-apparat och tillbyggnaden den skulle kräva hamnar på 1,5 miljoner euro. Lagtinget har beviljat medel och styrelsen har godkänt investeringen.
– På tisdag planerar vi att besluta om vilken leverantör vi väljer för den medicinska utrustningen. Sedan återstår planerandet av tillbyggnaden, berättar Katarina Dahlman, hälso- och sjukvårdsdirektör för ÅHS.
Den nya utrustningen kommer öppna upp för flera MR-undersökningar, då tekniken kan användas inom ett brett spekturum områden.
– Man kan undersöka hjärnan, ryggmärgen, muskler och leder, organen i buken.
Mindre strålning för patienterna
Apparaturen ger möjlighet att minska användningen av röntgenstrålningen, vilket är en fördel då man undersöker barn och unga men också vid regelbundan kontroller så som hos cancerpatienter.
– Det är inte alltid bättre att göra en MR-undersökning, men det kompletterar bra den befinitliga datortomografin och ultraljudet, säger Eriksson.
I snitt genomförs 800 undersökningar per år av den mobila enheten och med nyinvesteringen är målet att till en början göra 1.000 undersökningar per år och successivt öka antalet.
– Privata hälso- och sjukvårdsproducenter har visat intresse av att köpa tjänster. Vi hoppas att detta blir hela Ålands MR-apparat, säger Katarina Dahlman.
Alexandra Gäddnäs