En bra idé är inte något som alla håller med om, utan något som provocerar så till den milda grad att man vill börja slåss. Det säger ekonomiprofessorn Alf Rehn, som samtidigt passar på att hylla Paf. Och som för övrigt skrev krönikor i XIT på nittiotalet.
EKONOMI Alf Rehn är professor i företagsekonomi vid Åbo akademi, men det skulle man inte tro. Han är både för ung, svär alldeles för mycket och har för starka åsikter för att leva upp till hur en professor ska vara. I stället för att säga saker som att inget är svart eller vitt drar sig inte Alf Rehn för att kalla vissa strömningar inom företagsekonomin för ren idioti.
Det är Pricewaterhousecoopers som bjudit in honom till Åland för att bland annat prata om hur han ser på Finlands framtida ekonomiska utveckling. En utveckling han tror hämmas av besattheten av att hitta "nästa Nokia".
-Vi sitter fast i vad som lyckats tidigare. Det finns en föreställning att en "riktig ekonomi" måste bestå av stora företag och att en riktig ekonomi innehåller mycket metall. Som rederinäringen på Åland, färjorna innehåller ju mycket metall. Det är en allmän ideologi att vi är beroende av att ses som seriösa, och jag ser detta som svårt problematiskt.
-Ta Ikea till exempel som sågs som väldigt oseriöst när det startades. De flesta ansåg att det bara var alkisar som skruvade ihop sina egna möbler. Samma sak med HM. Många ansåg att kläder bara var för fruntimmer och såg HM som en riktig kärringfirma.
Så att ställa sig frågan vad som blir nästa Viking Line på Åland är med andra ord ingen bra idé?
-Det är en exceptionellt korkad fråga att ställa sig. Bara det faktum att man ställer frågan visar att det finns ett problem - att det redan finns ett ramverk och ett ideal att efterlikna. Det som behövs är att man hittar nya vägar och bryter traditioner.
Små företag
Alf Rehn tror även att fördelarna med att vara stor blir mindre i framtiden, inte minst i takt med att konsumenterna ställer allt högra krav. Han tar sin egen 14-åriga son som exempel. När de för ett tag sedan beställde kläder över nätet började sonen undra om bolaget gått i konkurs när de ännu inte hört av firman 36 timmar efter beställningen.
-För honom kan ett företag som reagerar så långsamt inte tas på allvar. I hans värld är alla kontakter möjliga, responsen omedelbar och man har större rättigheter att ställa krav.
Här tror han Åland har en fördel, men att man inte får slå sig till ro.
-Det finns en kreativ ådra på Åland. Frågan är hur man uppmuntrar detta hos de unga. Den generation som går i pension nu var väldigt radikal på sin tid, men de glömmer vi lätt bort. Faktum är att de själva har glömt bort det och uppmuntrar konservatism hos den yngre generationen.
-Åland är, preis som Finland, väldigt rikt. Det gör att man lätt blir invaggad i en känsla av att allt går bra. Detta är livsfarligt. Hela västvärlden står inför en enorm utmaning de kommande åren, och det gäller även Åland.
Din bok handlar om farliga idéer. Vad är en farlig idé?
-Jag blev helt enkelt förbannad på hur tråkig kreativitetsdiskussionen är. Den handlar om någon sorts teddybjörnskreativitet och den irriterar mig ohyggligt mycket. Riktig kreativitet är något som chockerar. En idé som alla håller med om är aldrig bra. En idé som gör någon riktigt arg, nästan så arg att man vill slåss, det är en intressant idé. Det är en idé som ifrågasätter något.
-Ta dessa kreativitetsföreläsare som åker runt och peppar folk att ha det mysigt tillsammans. Vilket skämt. Visst, jag kan också åka runt och föreläsa och få folk att känna sig kreativa. Men att verkligen få någon att vara kreativ är en helt annan sak, och ofta en process som är djupt obehaglig för båda parter.
Paf har bra idéer
Ett åländskt företag som Alf Rehn gärna lyfter fram som kreativt är Paf.
-Paf har både bra idéer och potential. Nu är frågan hur långt man vågar pusha dessa idéer. Jag gillar vd:n Anders Ingves. Han har bra öga för förändringar och är inte alls så konservativ som många andra företagsledare i Finland. Hans idéer om att det viktiga i framtiden är en intensiv kundkännedom och närhet till konsumenten är helt rätt.
Samtidigt har Paf det ganska tungt just nu.
-Firman befinner sig i en tuff konkurrenssituation. Paf konkurrerar med Ray och Veikkaus, och det är som att någon skulle starta "Olles mobil" i Lumparland och börja konkurrera med Nokia och Samsung. Det är egentligen en sensation att det har gått så bra för Paf. Att de är inne i en svacka nu är en ganska liten sak i sammanhanget.
Att sätta en för stor tilltro till sjöfarten tror han däremot är farligt.
-Det kan sluta i katastrof. Åland måste bredda sig. Jag tror inte sjöfartens betydelse på Åland ökar i framtiden och man kan inte förlita sig på att den ska fortsätta spela en så viktig roll. Förändringen lär inte ske så snabbt, men man måste nog redan nu börja planera för vad som händer om 20 år.
På nittiotalet skrev för övrigt Rehn krönikor i åländska nöjestidningen XIT.
- Under signaturen Mr Nemesis.
Fredrik Rosenqvist