Med ”fruktansvärt skenande energipriser” avser han en 804 procents ökning på den så kallade spotmarknaden från maj 2020 till mars 2022.
– Och mars 2022 var 246 procent dyrare än maj 2021, det har varit en extrem rörelse i priserna, säger han.
Kan du förklara för Ålandstidningens läsare exakt vad det är som kostar så mycket?
– Priset på spotmarknaden, alltså timme för timme-priset, vilket är det vi som bolag betalar för, har skenat vilt en längre tid. Men också där vi binder priserna för ett kvartal i taget blir allt dyrare, och i samband med högre elpriser, blir även våra omkostnader större.
Den enorma höjningen i normaltariffen, från 3,81 till 7,57 cent per kilowattimme har också en annan förklaring, menar Linus Dolke.
– Det är en jätteskillnad, men vi ska också komma ihåg att vi har gått från ett rekordbilligt år, där vi till och med såg minuspriser vissa timmar, till ett rekorddyrt år. Det har alltså gått från en extrem till en annan.
Sinande likviditet
Enligt Linus Dolke kan man inte räkna in underhåll av elnätet och eventuella stormskador när man gör prisjämförelser mellan Mariehamns energis och Ålands elandelslags tariffer.
– Nej, det hör till nätet och har inget med elhandeln i sig att göra. Ålands elandelslag tar exempelvis inte in kostnader för stormskador på elhandeln. Enkelt uttryckt kan man säga att elhandeln är föremål för den öppna marknaden, medan det finns ett monopol på elnätet.
Varför är elen dyrare för kunderna vid Mariehamns energi än den är hos Ålands elandelslag?
– Jag kan inte svara på den frågan, det skulle endast bli spekulationer. Viktigt är dock att poängtera att vi i nuläget gör väldigt stora förluster på elhandeln, vilket säkerligen ÅEA också gör. Jämför man med svenska elbolag, som även de handlar sin energi från energiområde SE3 i mellersta Sverige, så håller vi en väldigt låg prisnivå på energi på Åland som helhet.
Följer Mariehamns energi med neråt i priserna lika snabbt som uppåt om och när en eventuell ljusning kan skymtas på elmarknaden?
– Det gör vi absolut. Vi har hållit emot och försökt hålla så låga priser som möjligt ut mot kund en längre tid, men det är omöjligt att hålla emot längre – likviditeten börjar snart sina.
Vilka energifällor kan du tipsa om som finns i de åländska hushållen, vad bör man tänka på som elkonsument?
– Ett tips, om man har direktel, är att dra ner inomhustemperaturen med en grad. Och har man tidstariff kan det vara klokt att begränsa bastubad och klädtvätt till helger. Det kan också vara värt att se över gammal elektronik som drar mycket el och att kontrollera så kylanläggningar och dylikt är rätt inställda.