Efter att elevunderlaget visat en nedåtgående trend stängde skolan i Sottunga år 2019. Men nu har frågan om en öppning av skolan alltså aktualiserats igen. I bildningsnämndens budgetförslag inför nästa år räknar man med en öppning av skolan till höstterminen 2023.
– Vi har hittills en elev som redan är anmäld att börja i årskurs ett. Vi tycker att det är för långt att skjutsa honom till Föglö, det blir alldeles för långa dagar, säger utbildningschef Kerstin Lindholm.
Tidigare har högstadieeleverna fått sin undervisning vissa dagar i veckan i Föglö skola, senast hade man också ett specialarrangemang där en elev pendlade till Föglö redan från årskurs fyra.
Skolföreståndare
Medel på närmare 60.000 euro föreslås budgeteras för en skolföreståndare på 17 veckotimmar, en timlärare i bisyssla 5 veckotimmar, två timlärare i bisyssla för tillsynen av hemundervisning 60 veckotimmar per läsår och en kock 20 timmar per vecka. Dessutom budgeteras för en lokalvårdare några timmar i veckan under året.
– Skolföreståndaren ska undervisa 17 veckotimmar, så vi har ett glapp på några timmar som vi måste hitta en timlärare i bisyssla till.
Har kommunen råd att öppna skolan eller behöver Sottunga ekonomisk hjälp från landskapet för att kunna göra det?
– Vi har nog råd att öppna skolan utan något extra från landskapet. Vi har ju så många hemundervisare här som vi får landskapsbidrag för.
Hittills är alltså endast en elev anmäld till skolstarten, och i det fallet rör det sig om ny inflyttning till kommunen. Om det blir fråga om fler barn som de kommande åren blir aktuella för undervisning i hemkommunen återstår att se.
– Vi har just nu två barn under skolåldern som inte räknas till de barn som hemundervisas, säger Kerstin Lindholm.
Till styrelsen
Kommunsekreterare Kennet Lundström vill inte föregå ärendets vidare behandling.
– Vi vet inte ännu om skolan öppnar, det finns med i budgetförslaget från nämnden men kommunstyrelsen har inte behandlat det.
Liksom Kerstin Lindholm ser Kennet Lundström att kommunen klarar att finansiera en skolöppning om en sådan får grönt ljus.
– Som det ser ut nu så borde det gå. Det rör sig om en positiv kostnad.
Skolbyggnaden nyttjas i dag till olika möten, kurser och sammankomster.
Enligt grundskolelagen ska kommunerna erbjuda de egna eleverna undervisning. Denna kan antingen ordnas av kommunen själv, i samarbete med andra kommuner eller genom att tjänster köps från andra skolor på Åland.