137 elever vid Strandnäs högstadieskola har undertecknat en skrivelse där de protesterar mot mobilfri skola.
Ålandstidningen träffar skolans elevråd som berättar att de har skickat in en skrivelse till stadens bildningsnämnd.
Elevrådets ordförande Medina Kahrimani i 9d och vice ordförande Astrid Duns i 9e turas om att vara med vid bildningsnämndens möten.
– Förslaget har fått blandade reaktioner. En del tror att eleverna skulle sitta med mobilerna hela tiden och inte göra något annat om man fick använda dem fritt, säger Medina Kahriman.
Hur skulle det bli, tror ni?
– Jag tror inte alls det skulle bli så, folk skulle ändå göra annat, säger Maximilian Dreyer i 8b.
– Vi skulle inte sluta prata med varandra för att mobilförbudet upphör. Det skulle kunna vara positivt för de som känner sig ensamma, då kan man ha kontakt på sociala medier med en kompis på en annan skola, säger Astrid Duns.
De flesta har mycket skärmtid, kan det inte vara lite skönt att vara utan mobilen de sex timmar man är i skolan?
– I så fall kanske vi inte borde ha Ipads och datorer heller, vi sitter mycket framför en skärm i undervisningen. När jag var på bildningsnämndens möte satt alla med dator eller mobiltelefon framför sig, säger Astrid Duns och fortsätter:
– Det känns som att bildningsnämnden ser mobilerna som något slags farligt vapen, men det vi egentligen vill använda dem till är typ att kolla klockan och ha kontakt med föräldrar. Jag tycker inte det ska vara nödvändigt att fråga en lärare om jag får lov att messa min mamma och fråga om hon kan hämta mig efter skolan.
– Allt man gör med skärm är inte dåligt. Vad är det för fel att till exempel vilja visa en bild för någon? Det är svårt att förstå paniken, ”å nej en skärm”, säger Maximilian Dreyer.
Vill göra enkät
Mobbingen i dag har delvis flyttat ut på nätet. Bakom en skärm kan somliga skriva taskiga kommentarer som de kanske inte hade vågat säga öga mot öga. Det är ett av bildningsnämndens argument till varför telefonerna inte hör hemma i skolan.
– Om det förekommer mobbing på nätet så kommer det inte bara ske under skoltid, utan även på kvällar och helger. Då kanske skolan ska ta tag i själva mobbningen i stället för att förbjuda mobiler helt och hållet, eftersom mobiler till och med kan vara ett hjälpmedel för de som är ensamma, säger Andra Nica i 9a.
– Det mobbas inte mer i skolan på grund av mobilerna. Det finns många indirekta sätt att mobba något, till exempel sitta och fnissa i ett hörn, säger Astrid Duns.
Elevrådsrepresentanterna säger att de inte känner till att det förekommer nätmobbing, men att de inte kan tala för alla på skolan. De har bestämt sig för att skicka ut en enkät till eleverna om vad man tycker om mobilfri skola och varför.
– Bildningsnämnden har sagt att det är mobbning på nätet och att folk skickar farliga bilder till varandra. De har dragit den slutsatsen. Men är det faktiskt så? Det vill vi kolla med enkäten, hur är det på riktigt? säger Mathias Häggblom i 9b.
Starkt stöd
137 elever, i princip hela skolan, har undertecknat skrivelsen.
– Jag har inte pratat med någon elev som är för mobilfri skola, men en del tycker inte det är någon större skillnad. Många lärare är också trötta på att behöva tjafsa med eleverna om telefonerna, säger Astrid Duns.
Allt fler skaffar smartklockor som har funktioner som liknar mobiltelefonens, man kan till exempel ringa, sms:a eller skicka bilder och videos.
– Förr eller senare kommer de flesta elever att skaffa mobilklockor. Det kan man inte förbjuda, det är ju klockor, säger Medina Kahrimani.
Bildningsnämnden har bestämt sig för att ta upp saken till diskussion med elevrådsrepresentanter från Strandnäs och Övernäs högstadieskolor.
– Det är bra att de gör någonting, att de inte lägger skrivelsen i någon hög. Argumenten för mobilfri skola är väldigt tunna, det finns andra sätt att lösa problem bland unga, säger Astrid Duns.
Text
Linda Blix
Foto
Robert Jansson
Bildningsnämnden:
Unga är mer sociala utan telefonerna
Bildningsnämndens ordförande Henrik Boström (MSÅ) säger att man tar högstadieelevernas skrivelse på allvar och tänker föra en diskussion med dem efter nyår.
– Det är positivt att eleverna tar initiativ i olika frågor, det är därför de sitter med i nämnden. De är alltid med på möten, ända fram till att det kommer konfidentiella ärenden, då går de. De är duktiga. De har åsikter, det är riktigt bra, säger han.
Det var 2018 som bildningsnämnden beslutade att införa ett testperiod med mobilfri skola, därefter blev det permanent.
– En enig nämnd kom fram till att det här var något vi måste göra. Det finns en koppling mellan psykisk ohälsa och mobiltelefonanvändande. Enkätundersökningar visade att barnen mådde dåligt redan då. Många skolor har hakat på, i Sverige och Finland har många infört samma sak, säger Henrik Boström.
Enligt Boström har effekten av mobilfri skola i Mariehamn varit positiv.
– Man har konstaterat att ungdomarna är mer sociala när de inte har telefonerna. De pratar med varandra och spelar spel. Det är ett steg framåt. De är i skolan sex timmar per dag, sedan går de hem och använder telefonen, säger han.
Henrik Boström skulle inte vilja rucka på vad han anser vara ett vinnande koncept.
– Eleverna ska få föra fram sina åsikter, men personligen skulle jag inte vilja ändra på det här. Jag tycker vi ska köra vidare, säger han.