Med tio månader kvar till nästa riksdagsval summerar Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér den gångna mandatperioden och listar åländska utmaningar för framtiden.
Hon aviserar även sitt intresse att fortsätta nästa mandatperiod.
RIKSDAG Elisabeth Nauclér befinner sig vid sitt barndomshem i Värmland då Ålandstidningen når henne för en intervju kring riksdagsarbetet.
Det är riksdagsval i april nästa år. Ställer du upp för nyval?
- Det beror på om någon vill ställa upp mig. Vi ska komma ihåg att det senast rörde sig om ett litet parti ( Obunden samling, red. anm.) som saknade kandidat.
Men jag ställer gärna upp om det finns stöd och intresse för det.
Elisabeth Nauclér sitter under mandatperioden i tre riksdagsutskott. Förutom stora utskottet, där frågor rörande EU bereds och Ålands riksdagsledamot alltid har en plats, sitter hon likt de flesta av sina företrädare i grundlagsutskottet. Dessutom deltar hon på svenska riksdagsgruppens mandat i utrikesutskottets arbete.
- Det är en enorm arbetsbörda. Utrikesutskottet sammanträder varje dag vi är i byggnaden. Då man springer på folk i korridorerna säger de att det är omöjligt att sitta i tre tunga utskott, men för mig har det faktiskt fungerat bra.
Hur summerar du dina hittills drygt tre år i riksdagen?
-Först och främst vill jag säga att jag hade förmånen att hamna i väldigt bra och för Åland viktiga utskott. Genom utrikesutskottet har jag möjlighet att föra fram åländska intressen ur ett internationellt perspektiv.
Att alltid försöka hitta "Ålandsnyttan" i olika frågor har varit min ledstjärna, både som tjänsteman och politiker.
Beredde Lissabonfördraget
Utrikesutskottet, som äger frågor om ingående av internationella traktat, fungerade som huvudutskott då riksdagen förberedde ratificeringen av Lissabonfördraget.
Upplevde du någon konfliktyta då du deltog i beredningsarbetet inför implementerandet av Lissabonfördraget, samtidigt som landskapsregeringen förhandlade med Helsingfors?
- Jag såg aldrig ratificeringen som en konflikt, eftersom jag hade fått en försäkran om att förhandlingarna mellan landskapsregeringen och Helsingfors var på väg i rätt riktning. Men om så inte hade varit fallet, hade jag nog röstat annorlunda.
Men arbetet med ökat åländskt inflytande i EU är enligt Nauclér långt ifrån över.
- Varken jag eller landskapsregeringen är nöjda innan Åland har en plats i Europaparlamentet.
Lotterilagstiftning och sjöfart
Två av Elisabeth Nauclérs huvudprioriteringar under den pågående mandatperioden har varit lotterilagstiftningen och sjöfartsfrågor.
- Vad gäller lotterilagstiftningen har Åland och Finland helt olika åsikter, men det finns två monopol, så är det bara. Det fungerar utmärkt i till exempel Tyskland där det finns skilda monopol i de olika delstaterna. Debatten pågår och kommer att fortsätta, men utvecklingen internationellt går helt klart Ålands väg.
Arbetet med sjöfartsfrågor har bland annat rört så kallade fartygsanskaffningsreserveringar. Grovt sammanfattat har regeringen i Helsingfors där konstaterat att EU-regler om förbud mot statliga subventioner omöjliggör skatteavdrag vid fartygsanskaffningar för ett antal finländska och åländska rederier, som inte ingår i den så kallade tonnageskatteregimen.
I regeringsprogrammet utlovas en utredning kring frågan.
- Det är något jag kommer arbeta för att genomförs, säger Elisabeth Nauclér.
Ägnat tid åt grundlagsutredningen
I höst väntas riksdagen ta ställning till propositionen om grundlagsändring. Elisabeth Nauclér har ägnat mycket tid i grundlagskommittén, som tagit fram propositionen. Speciellt viktigt för Åland är, enligt Nauclér, att presidentens maktbefogenheter inte beskärs.
-Man kan säga att all minskning av presidentmakten är illa för Åland.
Elisabeth Nauclér har även närvarorätt vid det av Gunnar Jansson ledda projektet som utreder utvecklingsmöjligheter av självstyrelsen på Åland, som väntas presentera sitt resultat den 1 oktober i höst.
Koncentrerar sig på regeringsprogrammet.
Nästa regerings regeringsprogram skrivs efter valet i april 2011. Men redan i höst börjar den sittande regeringen samla in information från ministerierna.
- Det är viktigt att jag redan då fungerar som landskapsregeringens förlängda arm i Helsingfors, säger Elisabeth Nauclér.
Det, tillsammans med grundlagspropositionen, kommer vara hennes högst prioriterade uppgifter under slutspurten av denna mandatperiod.
- Och så kommer jag givetvis fortsätta jobba för att skydda det svenska språkets ställning på Åland.
Utvecklat ekonomiskt ansvar
Hur ser då Ålands riksdagsledamot på beskattningsfrågan?
- Jag tycker inte om uttrycket självbeskattning, det för tankarna till en massa teknikaliteter. Jag talar hellre om ett utvecklat ekonomiskt ansvar.
-I Finland finns en missuppfattning där man tror att det handlar om att Åland ska få mer pengar, men det är ju helt fel. Det handlar om att Åland ska ta ansvar även för inkomstsidan, och inte bara för landskapets utgifter. Då får man en politisk debatt som inte bara handlar om hur pengarna ska fördelas, utan också hur partierna tänkt skaffa fram dem.
Positiv till Kiviniemi
Elisabeth Nauclér känner sedan länge Finlands blivande statsminister Mari Kiviniemi.
-Mycket av vår kontakt har skett i anslutning till hennes roll som kommunminister. Vi har stått på olika sidor i Karlebyfrågan (som gäller Karlebybornas rätt till service på svenska vid en förflyttning av regionens administrativa service norrut till Uleåborg, reds. anm.), säger Elisabeth Nauclér.
Att den tidigare kommunministerns inställning i den frågan skulle skada relationerna mellan Finland och Åland tror hon dock inte.
- Jag tror hon lämnar det bakom sig i sin nya roll. Mari Kiviniemi talar mycket bra svenska, och hon behöver ha hela landet bakom sig i rollen som statsminister.
Ålandstidningen