Startskottet var regeringen Erikssons budget för 2010 där man skriver att en arbetsgrupp för att modernisera självstyrelsen ska tillsättas.
Sedan dess har det satts ner otaliga timmar på arbetet, sade Ålandsministern Anna-Maja Henriksson (SFP) när hon besökte Åland för några veckor sedan.
Nej, utredande kommittéer har det inte rått brist på. Sedan 2010 fram tills i dag har de haft namnen Jansson, Aalto, Jansson igen, Halonen och Jääskinen. Hittills har det inte blivit något alls av totalrevisionen, men ett nytt ekonomiskt system har rotts i land.
Nu arbetar en ny grupp på att lösa de olösta frågor som finns kvar efter att förslaget till ny självstyrelselag har varit på remissrunda. LR presenterar sina ståndpunkter på torsdag.
Jansson 1
I maj 2010 tillsätts Gunnar Jansson-kommittén, ledd av Gunnar Jansson (Lib). Det är en parlamentarisk kommitté med alla dåvarande lagtingspartier representerade.
I en kommentar till Ålandstidningen kallar Gunnar Jansson det förestående arbetet ”tungt och maktpåliggande”.
– Jag måste rensa bort många andra uppgifter en tid framöver, säger han.
I sitt betänkande föreslår man en ramlag med Färöarnas dito som modell, och att Åland ska överta beskattningsrätten och många andra behörigheter i egen takt.
Ingen beskattningsrätt
Frågan går vidare. Justitieministeriet tillsätter en egen parlamentarisk grupp under ledning av ambassadören Alec Aalto. Syftet är att bedöma ändringsbehoven i Gunnar Jansson-kommitténs betänkande.
Gruppens bedömning är att Ålands beskattning inte kan skilja sig från övriga Finlands, eftersom det finns en risk för osund skattekonkurrens. Någon ramlag är inte heller aktuell.
Halonen
Det är i juli 2013, för första gången under arbetets gång, som en gemensam kommitté tillsätts, med representanter från både Åland och Finland. Gruppen leds av president Tarja Halonen och får namnet Ålandskommittén.
– Det känns jättebra. Dels får arbetet den tyngd, dels den respekt det förtjänar genom att en tidigare president åtar sig uppdraget. Det här gör att partierna kommer att vilja sätta in sina bästa krafter i kommittén, säger dåvarande lantrådet Camilla Gunell (S) till Ålandstidningen.
Arbetet för kommittén blir att försöka ta ställning till två helt motstridiga betänkanden – Janssons och Aaltos.
Intern kritik
Den 7 mars 2017 har Halonen-kommittén ett av sina sista möten inför att slutbetänkandet ska lämnas senast den sista april. Över 30 möten har hållits och tiden är knapp nu.
Den 25 april håller kommittén sitt sista möte där slutbetänkandet klubbas.
– För min del är jag nöjd. Jag inser att det var så här långt som det gick att komma, säger Gunnar Jansson till Ålandstidningen.
Alla övriga åländska ledamöter är kritiska efter mötet. De har alla planer på att lämna in reservationer.
Drar sig ur
Den 9 oktober 2018 klappar projektet så ihop. På en presskonferens meddelar LR att man har dragit sig ur förhandlingarna med Helsingfors. Regeringarna har inte kunnat acceptera varandras förslag.
– Det var så långt vi kom den här gången, säger Katrin Sjögren.
Ålandsministern Anne Berner (C) medger att det är ett misslyckande.
Däremot enas man kring ett nytt ekonomiskt system som ska göra Åland mindre beroende av vad som händer i Finland.
Nystart
I februari 2020 klubbar lagtinget det nya ekonomiska systemet. Därefter meddelar Finlands regering att man vill ha totalrevisionen av självstyrelselagen klar i början av november samma år.
Glad över att viljan finns, men ansträngd tidtabell, konstaterar nya vice lantrådet Harry Jansson (C) i Ålandstidningen. Sedan kommer coronan emot.
Arbetet har sedan dess gått framåt bitvis. Anna-Maja Henriksson besöker Åland i augusti 2020 och september 2021. Fortfarande är målet att få en ny självstyrelse, men tidtabellen är reviderad till januari 2022. Fortfarande står frågor olösta – en del större, en del mindre.
Men vilka de är, är hittills hemligt.
-
Halonen-kommitténs förslag till ny självstyrelselag, som aldrig blev
De viktigaste punkterna:
• Dagens självstyrelselag innehåller endast sex rättsområden som kan överföras till Åland med enkel lagstiftningsordning, i förslaget fanns 42. Av dem skulle 18 kunna övertas endast i lagtinget efter förhandlingar med regeringen i Helsingfors.
– De 18 områdena, A-listan, innehöll områden som lantmäteri, apoteksväsende, domännamn, kollektivavtal och arbetsavtal i privat sektor, handelsregister och lagar om föreningar och stiftelser.
– På B-listan, som skulle kräva beslut av både lagtinget och riksdagen, fanns skattebehörighet, arbetarskydd, bankväsende, äktenskap, kyrkolagen och skjutvapen.
• Att den lagstiftande makten delas mellan riksdagen och lagtinget skulle förtydligas
• Lagstiftningskontrollen skulle snabbas upp, alla lagar skulle inte behöva gå via presidenten och brådskande lagar skulle kunna genomföras i väntan på presidentens granskning.
• Ministrarna i Ålands regering skulle få en rättslig ställning som liknar den som finns i Finland.
• Åland skulle få fullmakt att förhandla om internationella avtal som bara berör Åland. Dessutom skulle Åland få större möjlighet att medverka vid internationella förhandlingar som berör Åland.
• Ålands tingsrätt och förvaltningsdomstol skulle säkras.
• Språkproblematiken skulle minska genom att skrivningen om svenskan i lagen också skulle omfatta muntliga kontakter.
» Tidslinje
Detta har hänt
December 2009
Lagtinget antar LR:s budgetförslag för år 2010. ”Landskapsregeringen avser tillsätta en parlamentarisk grupp med uppdraget att utarbeta underlag för en modernisering av autonomisystemet”, står det i den.
Maj 2010
Den utlovade parlamentariska kommittén tillsätts med Gunnar Jansson (Lib) som ordförande. En sakkunnig referensgrupp med lantrådet Viveka Eriksson (Lib) som ordförande bistår kommittén.
Oktober 2010
Den så kallade Gunnar Jansson-kommittén presenterar sitt betänkande där man föreslår att Åland ska överta beskattningsrätten.
Mars 2012
Justitieministeriet i Helsingfors tillsätter en egen parlamentarisk kommitté som ska skapa en åsikt om Gunnar Jansson-kommitténs förslag. Det här är Alec Aalto-kommittén.
Maj 2012
En ny åländsk kommitté med uppgift att fortsätta arbetet med ett nytt självstyrelsesystem tillsätts. Det här är Roger Jansson-kommittén.
Januari 2013
Aalto-kommitténs utredning är klar och lämnas över till Justitieministeriet.
Juli 2013
Halonen-kommittén, eller Ålandskommittén, tillträder. Det är den första blandade gruppen med medlemmar från både Åland och Finland.
September 2013
Roger Jansson-kommittén presenterar sin slutrapport – och är helt enig med Gunnar Jansson-kommittén.
Januari 2015
Halonen-kommittén presenterar sitt delbetänkande. Axel Jonsson (ÅF) lämnar in en reservation, resten av gruppen är enig.
April 2017
Halonen-kommittén klubbar sitt slutbetänkande. Det blir dock inte offentligt förrän i juni.
Juni 2017
Slutbetänkandet presenteras. Axel Jonsson undertecknar aldrig överlåtelsebrevet. Alla åländska partier är missnöjda.
September 2017
LR ger sitt yttrande om förslaget till ny självstyrelselag. Överlag är man positivt inställd, men ekonomin är fortfarande en olöst fråga.
November 2017
Lagtinget debatterar nästa års budget och den nya självstyrelselagen dominerar debatten. För första gången säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) att den kanske inte blir klar till 100-årsjubileet av självstyrelsen.
December 2017
Justitieministeriet tillsätter en arbetsgrupp för att arbeta vidare med självstyrelselagen. Till grund för arbetet ligger Halonen-kommitténs slutbetänkande och alla remissvar. Det här är Jääskinen-kommittén, ledd av justitierådet Niilo Jääskinen. Åländska medlemmar är dåvarande förvaltningschefen Dan E Eriksson och lagtingsdirektören Susanne Eriksson.
Maj-juli 2018
LR förhandlar med Finlands regering. Det går trögare och trögare.
9 oktober 2018
LR meddelar på en presskonferens att man avbryter förhandlingarna. Däremot har man kommit överens om ett nytt ekonomiskt system som gör Ålands ekonomi mindre beroende av utvecklingen i Finland.
5 mars 2019
Regeringen Sipilä faller. Varken Katrin Sjögren eller finansministern Mats Perämaa (Lib) är särskilt överraskade. De tror att nästa riksdag kan godkänna självstyrelselagen.
Februari 2020
Ny mandatperiod och ett enhälligt nytt lagting är för ändringen av det ekonomiska kapitlet i självstyrelselagen. Finlands regering vill föra totalrevisionen till riksdagen i november.
April 2020
LR tillsätter en ny parlamentarisk kommitté för att förankra den nya självstyrelselagen. Ordförande är vice lantrådet Harry Jansson (C).
Juli 2021
Ett förslag till ny självstyrelselag skickas ut på remiss. Det är en politisk kompromiss – LR ville vänta tills fler frågor är lösta.
30 september 2021
LR klubbar sina ståndpunkter i det förslag som ligger.