Bjarne Lindström har arbetat med fakta, statistik och vetenskap i hela sitt liv. En insikt han fått genom sitt arbete är att trots att fakta egentligen bara är vad den är, är den inte alltid helt självklar.
Med det som utgångspunkt började han under 2022 skriva essäer med reflektioner kring människan och aktuella samhällsdebatter. Reflektionerna mynnade så småningom ut i sju essäer som presenteras i samlingen ”Reflextioner från landet som icke är”.
– Något jag har insett under mina år i faktasamhället är att samma fakta kan ge upphov till vilt skilda uppfattningar. Det är det jag brottas med i texterna, säger Bjarne Lindström.
I boken, som baseras både på tankar och på fakta, ger han insyn i sådant som präglat det åländska, svenska och finska samhället under de senaste decennierna.
Dessutom diskuteras olika konflikter inom människan.
– Faktaförnekande är ett stort samhällsproblem, men å andra sidan liknar ett samhälle som bara bygger på fakta och saknar mänskliga värden ett Ai-samhälle, säger Bjarne Lindström och fortsätter:
– Boken kräver eftertanke eftersom jag går ner på djupet i frågorna. Men den är samtidigt lättläst, eftersom den är skriven i den för läsaren mer lättillgängliga essäformen.
Landet som icke är
Essäsamlingen riktar sig inte specifikt till ålänningar. Men den går att koppla till det åländska samhället och innehåller exempel som många ålänningar kan känna igen sig i, menar Bjarne Lindström.
Namnet är inspirerat av Edith Södergrans ”Landet som icke är”, som Bjarne Lindström menar kan kopplas till Åland på grund av den oklara identiteten Åland har som kulturellt svenskt och ekonomiskt och politiskt finskt.
– Slutligen är boken ingen kioskvältare. Den riktar sig till alla som vill läsa någonting om samhället som kräver eftertanke, avslutar han.
Boken har planerad utgivning i början av december på Åland samt i Sverige och Finland.
Fakta
”Reflextioner från landet som icke är”
• Författare: Bjarne Lindström.
• Förlag: Libraria.
• Sidor: 172.
• Utgivning: Ges ut i början av december.