– Det är inte försvarbart att blanda ihop klimatpolitik med näringslära.
Det sade Johan Lindström (Ob) under onsdagens plenum i lagtinget när han presenterade Obunden samlings åtgärdsmotion om att ta fram näringsrekommendationer som är anpassade efter åländska förhållanden.
– Det handlar inte om att förneka att klimatet förändras över tid, men att stärka landsbygden och självförsörjningsgraden och ta hänsyn till den mat som produceras här, sade han.
Åland antog 2024 samma näringsrekommendationer som Finland, som följer de gemensamma nordiska och där rekommenderas att man ska äta högst 350 gram rött kött per vecka, och i stället prioritera baljväxter. Men i motionen vill man att åländska kött- och mjölkprodukter ska prioriteras framom importerade baljväxter.
– Sverige, Norge och Island har lokalanpassat rekommendationerna, varför kan inte Åland göra det?, sade Johan Lindström.
Jordbruket hotat
Förslaget fick understöd av Centern. Liz Mattsson (C) sade att rekommendationerna blir ytterligare ett hot mot det åländska jordbruket.
– De kan leda till att lokala livsmedel väljs bort till förmån för importerade alternativ. Det gäller särskilt i offentliga kök där rekommendationerna får direkt genomslag.
Hon sade sig oroas över nedmonteringen av livsmedelsproduktionen som redan pågår. Unga jordbrukare varken vill eller har råd att investera på grund av det osäkra ekonomiska läget. Nedgången påverkar i flera led.
– Utan betande djur växer markerna igen. Det påverkar både landskapsbild, biologisk mångfald och turism. Utan vallodling försämras möjligheten till specialodling, sade hon.
Sandra Listherby (Lib) ser inte något motsatsförhållande mellan klimat och hälsa. Men hon sade att man inte ska blanda in offentliga upphandlingar med näringsrekommendationerna.
– Man får inte ställa krav på ursprung i offentliga upphandlingar. Men det finns verktyg att anpassa upphandlingarna och varje upphandlande myndighet ska själv avgöra hur man hanterar sitt ekonomiska utrymme.
Vetenskap?
Det finns en balanserad vetenskaplig grund om vad som är bäst ur hälsosynvinkel, sade
Nina Fellman (S).
– Är det här ytterligare ett sätt för Obundna att ifrågasätta vetenskapligt framtagna rekommendationer?
Christian Wikström (Ob) sade att svenska Livsmedelsverket, till skillnad från Finland, rekommenderar högst 500 gram kött i veckan.
– Är det en ovetenskaplig källa?, sade han.
Ska Åland ha näringsrekommendationer som tar hänsyn till köttproduktionens ekonomi, undrade Alfons Röblom (HI).
– Det är inte rekommendationerna som hotar åländskt jordbruk. Hotet ligger i att inte anpassa sig till vad våra jordar och vatten tål, sade han.
Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) sade att man beaktat synpunkter från köttindustrin.
– Vi ska inte följa Finlands rekommendationer slaviskt, men det är inte nödvändigt att lägga ner jätteresurser på att ta fram egna, sade han.
Ärendet skickades till social- och miljöutskottet för vidare behandling.
Näringsrekommendationer för en vuxen frisk människa
• Högst 350 gram tillrett nöt-, svin- eller fårkött per vecka. Den minskade konsumtionen av kött ska i första hand ersättas med vegetabilisk mat, till exempel baljväxter och fullkornsspannmål, eller hållbart fångad och odlad fisk.
• Minst 500–800 gram grönsaker, bär och frukt om dagen.
• 300–450 gram tillredd fisk i veckan. Fisken ska vara hållbart fångad eller odlad.
• Minst 90 gram fullkornsmat per dag.
• 350–500 gram mjölkprodukter med låg fetthalt.
• Högst ett ägg om dagen.
Källa: Ruokavirasto.fi