Servicen försvinner inte, men den förändras. Det sade social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) när Mogens Lindén (GV) ställde en fråga i lagtinget om kritiken från ÅHS läkarkår om de indragna sekreterartjänsterna vid ÅHS.
– Även om vi lyssnar till läkarkåren, är det vi i den här salen som har det slutgiltiga ekonomiska ansvaret för Åland och det tror jag att ledamoten måste landa i. Det här hör ihop med ett större förändringsarbete som vi inte kan blunda för. Att skjuta upp obekväma beslut gör att nästa gäng efter oss och kanske även nästa gäng efter det får en ännu brantare uppförsbacke. Att ta det i mindre steg är en bättre väg att gå än att dra i nödbromsen längre fram för då skakar hela huset, sade Arsim Zekaj.
Åländsk modell
Alfons Röblom (HI) frågade vice lantrådet Annika Hambrudd (C) när Åland ska få en resursskola för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) eller liknande problematik.
– Det är ett pågående arbete. Frågan går inte att besvara i dag eftersom en arbetsgrupp ska ta titta på hur man ska skapa en åländsk modell, sade hon.
Hon sade också att en resursskola är kommunernas ansvar men att arbetsgruppens resultat ska användas för att landskapsregeringen och kommunerna ska ta fram en färdplan.
– Vilken långsiktighet finns det i turistkortet för skärgårdstrafiken?, frågade Andreas Kanborg (Ob) infrastrukturminister Camilla Gunell (S).
– Vi har inga planer på att skippa det när det en gång är infört. Nu provar vi hur populärt det blir och hur det används.