Intresseföreningen Reseda har länge efterfrågat motsvarande modell och diskussionen har funnits en tid. Initiativet till att skapa Å-SIP togs av Veronica Johansson, som är medlem i Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) patientråd.
– Grundtanken är att utgå från personen och hens behov. När personen har kontakt med instanser och myndigheter blir det lätt att alla inte vet vad som är bestämt och vad planen är. Det är ändå inte nytt med nätverkande instanserna emellan. Men med Å-Sip tas det ett steg längre så att det blir tydligt vilken plan som gäller för personen, säger Sirpa Mankinen, klinikchef för psykiatriska kliniken vid ÅHS.
Helhetsperspektiv
Samordningen bidrar till ett helhetsperspektiv, delaktighet och avlastning för individen.
– Tanken är att minska missförstånd och oklarheter och att personen får olika besked från olika personer. Vid ett Å-Sip möte deltar personen och eventuella anhöriga samt representanter för ÅHS och Kommunernas socialtjänst KST. Under mötet gås igenom vilka behov som finns och det skapas en gemensam plan för stöd och insatser.
Personen är själv aktiv och det blir hens egen plan med ett eget mål.
– Det blir tydligt vad ÅHS ska hjälpa till med och vad KST ska hjälpa med och vilka som är kontaktpersoner.
Fakta
Vem kan få en Å-Sip?
• En Å-Sip kan göras för samtliga personer, också minderåriga, som har komplexa och/eller långvariga behov av sjukvård och socialvård (KST och/eller kommunens äldreomsorg) samtidigt.
• Barn och ungdomar: När flera verksamheter som skola, socialvård, barn- och ungdomspsykiatri (BUP), rehabilitering eller primärvård behöver samverka.
• Vuxna: För personer med komplexa behov som kräver insatser från både vård och socialvård, exempelvis vid psykisk ohälsa, substansberoende, långvarig sjukdom, funktionsnedsättning eller rehabiliteringsbehov.
• Äldre: Äldre personer som behöver samordnad hjälp från exempelvis hemservice, primärvård, sjukhusvård eller rehabilitering.
Hur får man en Å-Sip?
• Antingen genom förslag från personal inom ÅHS eller KST eller av personen eller en närstående.
• Samtycke från klienten krävs.
• Samtycket kan när som helst återtas.
Under 2025 erbjuds Å-Sip till personer som får vård inom psykiatriska kliniken vid ÅHS och samtidigt har behov av stöd från KST.
– Vi börjar först med psykiatrin. När det utvärderats kan förhoppningsvis fler som har behov av samordnad planering få Å-Sip till exempel inom äldreomsorgen och andra enheter inom ÅHS.
Samtycke
Mikaela Brandt-Lindholm är områdeschef för vuxensocialarbete på KST. Hon säger att man redan satt i gång med arbetet.
– Jag vet inte om man redan hunnit ha några möten, men flera stycken är på gång, säger hon.
Hon säger att fördelen med gemensamma möten är att man hör samma saker och diskuterar tillsammans.
– Det här bygger helt på klientens samtycke. Ger hen sitt samtycke kan också anhöriga vara involverade.
Ursprunget till Å-Sip är den nya socialvårdslagen där det finns bestämmelser om mer samverkan.
– Det ska bli helt tydligt vem som ansvarar för vad.