Minister Arsim Zekaj presenterade förslaget om ändrade klientavgifter inom socialvården under onsdagens plenum i lagtinget. Det är en del av de aviserade kompensationerna för det slopade sjukkostnadsavdraget i kommunalbeskattningen.
Förslaget innebär bland annat att minimisumman för personligt bruk för klienter inom långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg höjs. Klienterna ska få behålla minst 300 euro i månaden, jämfört med dagens miniminivå på 250.
– En del kommuner har redan valt att höja minimibeloppet, sade Arsim Zekaj.
Tydliga riktlinjer
Enligt förslaget ska kommunerna få möjlighet att helt eller delvis efterskänka avgiften för klienter med låga inkomster.
– Det läggs ett stort ansvar på dem som ska fatta beslut om att efterskänka avgifterna. Det behöver finnas tydliga riktlinjer, sade Pernilla Söderlund (Lib).
Förslaget kan inte ses som en kompensation för det slopade avdraget, sade Christian Wikström, eftersom de som berörs av förslaget har låga inkomster.
– Man kan inte kompenseras för något man inte fått.
I det aktuella förslaget har man inte kunnat ange en exakt kostnad, men det ingår i den miljon som man sparar in på att slopa avdraget. Pengarna fördelas till dem som behöver pengarna bättre, svarade Arsim Zekaj.
– Det är en del av ett paket där det höjda grundavdraget och justeringen av patientavgifter och högkostnadsskydd ingår. Merparten, eller kanske hela beloppet, går tillbaka till ålänningarna.
Utvärdera avgiftslag
Även den klientavgiftslag som trädde i kraft i januari 2024 blev föremål för debatt. Majoriteten av ledamöterna var överens om att lagen inte föll väl ut. Utfallet verkar ha blivit att kommunerna fått avsevärt mer i avgiftsintäkter än vad som var tanken, sade Arsim Zekaj.
– Det står i lagen att den ska utvärderas efter två år och vi inleder arbetet under senhösten 2025.
John Holmberg (Lib) kritiserade bristen på kostnadsanalyser såväl i det aktuella förslaget som i klientavgiftslagen.
– Vi lär oss aldrig att kontrollera de ekonomiska konsekvenserna och det har starkt bidragit till att vår offentliga ekonomi är där den är.
Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), som var ansvarig minister när lagen togs fram, sade att man försökte göra en konsekvensanalys av det ekonomiska utfallet.
– Vi bad kommunerna om hjälp, men kommunerna kunde inte heller göra en. De svarade att det är helt individberoende vilka kostnader det är.
På förslag av Obunden samling och Moderat samling bordlades ärendet till ett senare plenum. Orsaken var att frånvarande ledamöter ville vara med och debattera förslaget.