Ålandstidningen berättade i höstas om den nya vägtrafiklagen där trafikförseelser avkriminaliserats, med följden att lindriga trafikbrott, såsom parkeringsskador och smitningar utan personskador, inte längre utreds av polisen.
Saken uppmärksammades efter att Johan Snällström fått sin parkerade bil påkörd och föraren smitit från platsen, men varken polisen eller försäkringsbolaget velat kännas vid händelsen.
Tidigare i höstas råkade Aron Jansson, som studerar vid Ålands handelsläroverk, ut för samma sak när hans parkerade bil blev påkörd under skoldagen och föraren smet från platsen.
– Jag ringde både polisen och försäkringsbolaget, och båda svarade att de inte kunde göra något. Polisen körde även förbi när jag stod och försökte fixa bilen på parkeringen och vinkade dit dem, men de brydde sig inte.
Inte fullförsäkrad
Eftersom Aron Janssons bil inte var fullförsäkrad, utan endast ansvarsförsäkrad, täckte inte försäkringen skadorna. Men efter att han blivit tipsad av en kompis som sett påkörningen tog han själv tag i saken tillsammans med sin bror.
– Jag skrev ett meddelande till personen som nekade. Sedan bestämde vi oss för att åka och konfrontera honom men innan vi gjorde det ringde vi till polisen och frågade om de kunde hjälpa till, men svaret var nej.
Sagt och gjort. Aron och hans bror begav sig därefter hem till den misstänkte gärningspersonen för att reda ut saken.
– Efter en stund erkände han och blev ångerfull.
Aron Janssons mamma Linda Jansson konstaterar att allt den här gången kunde redas ut eftersom det fanns vittnen och den skyldige erkände.
– Men vad hade hänt om personen hade nekat och blivit våldsam? Det handlar också om pengar. Aron hade sparat ihop till den här bilen och hade saken inte blivit utredd hade han blivit utan bil. För vuxna som fullförsäkrar sina bilar spelar det ingen roll, men det slår ju mot ungdomar och låginkomsttagare som kanske bara ansvarsförsäkrar sina bilar.
Drabbar försäkringskunder
Benny Törnqvist på Ömsen säger att försäkringsbolaget sedan i höstas fått börja utreda skador som tidigare utreddes av polisen.
– Det gör vi genom att begära skadeanmälningar från alla inblandade parter och vittnen. Dessa olyckor är oftast enkla backningsolyckor där två bilar kolliderat på ett parkeringsområde.
Olyckorna där en part kör på en parkerad bil och sedan avviker från platsen utan att lämna en lapp eller kontakta ägaren till bilen blir dock sällan uppklarade eftersom det oftast inte finns några bevis på vem som orsakat skadan.
– Man lyckas sällan hitta den skyldige om det inte finns vittnen eller övervakningsfilm.
Han säger vidare att det är viktigt att involvera polisen i fall där det finns vittnen eller övervakningsfilm eftersom de har resurser att utreda till exempel rattfylleri och bedöma om personen är lämplig att ha körkort.
– Men sådant riskerar falla bort med nuvarande regler då polisen inte tar emot anmälan.
Skulle du säga att Ömsen ställer sig kritisk till den lagändring som trädde i kraft förra året?
– Vi på Ömsen förhåller oss till de regler som gäller i dag och arbetar utifrån dem. I enklare olycksfall fungerar det ofta bra. Arbetsmängden har ökat något, men vi klarar det med befintliga resurser. Fall där en part smitit utan vittnen eller bevis kan vi inte utreda, och det drabbar våra försäkringstagare som saknar försäkringsskydd för den typen av skador.
När Ålandstidningen skrev om saken i höstas berättade polisen att det inte längre är möjligt för myndigheten att utreda lindriga trafikförseelser eftersom de helt enkelt inte räknas som brott. Enligt Pasi Eronen, kommissarie vid övervaknings- och utryckningsenheten, har polisens sedan i höstas haft få kontakter med drabbade i sådana ärenden.