I höstas gick ÅHS ut och larmade om att de lätta elfordonen ger upphov till många och allvarliga skador.
Klinikchefen för kirurgen Dan Gustafsson och klinikchefen för akuten Petter Westerberg sade att på bara fyra månader skedde flera allvarliga tillbud. På 20 veckor inkom 27 patienter med skador.
– Skadepanoramat innefattar intrakraniella blödningar, skallfrakturer, halsryggsfrakturer, hjärnskakningar, extremitetsfrakturer och ansiktsfrakturer, sade klinikcheferna till Ålandstidningen.
Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) sade då att det behövs åtgärder för att minska på olyckorna.
Elin Roselius är vägnätsbyråns byråchef vid landskapsregeringen (LR). Några konkreta åtgärder har ännu inte vidtagits, men man följer med läget i våra närregioner.
– Personligen tror jag att elsparkcyklarna och de lätta elfordonen är här för att stanna. Men vi behöver reglera och informera mer.
Två skadegrupper
Om Finland skulle gå in för promillegräns på lätta elfordon tror Elin Roselius att chansen att även Åland gör det är större.
– Men är det så att vi går in för en reglering måste vi se till att göra åtgärder som baseras på fakta. Vi behöver få ännu mer statistik.
Kommunikationsministeriet föreslår en gräns på 0,5 promille för att köra elsparkcyklar och andra lätta elfordon, det gäller även motorförsedda cyklar. Ett beslut i saken väntas den här veckan.
– Det står i alla fall klart att vi behöver stärka våra informationskampanjer och informationspaket när det gäller lätta elfordon.
LR har haft möten om elfordonen med ÅHS.
– Det visar sig att det finns två huvudsakliga skadegrupper när det gäller olyckorna. Det är dels berusade medelålders förare och dels barn och unga i 11-14 årsåldern. Vi behöver framför allt informera barn, unga och föräldrar. Föräldrarna behöver förstå vilket slags fordon det är man köpt till sitt barn, säger Elin Roselius.
Elin Roselius säger att svenska utredningar visar att barn och unga främst använder egna privata elsparkcyklar.
– Utöver att föräldrarna behöver förstå vad de har köpt till sina barn bör de även instruera barnen hur de ska framföras. Många olyckor sker vid första användningstillfället.
LR har också varit i kontakt med företaget Hopp som hyr ut elsparkcyklar.
– Den som kör de här cyklarna har ett eget ansvar.
”Få av Hopps skotrar i olyckor”
Företaget Hopp Åland som hyr ut elskotrar har diskuterat verksamheten med många instanser och har inga planer på att dra in skotrarna.
Företagarna Svein Erik Sogn och Markus Sundman som ligger bakom företaget Hopp Åland besvarar Ålandstidningens frågor endast per mejl.
De skriver att de fört diskussioner med flera instanser angående eventuella orosmoment kring deras skotrar och menar att de är säkra.
”De är utrustade med stora hjul, högre vikt och effektiva bromsar. Vi tillämpar en åldersgräns på 18 år, och statistik visar att de flesta incidenter involverar underåriga – något som understryker betydelsen av vår strikta åldersbegränsning”, skriver Hopp Åland.
De skriver att de kontinuerligt granskar sina rutiner.
”Vi använder GPS-satellitteknik för att stänga av hela områden där skotrarna inte kan användas och sänker hastigheten på utvalda gator i nära samarbete med Mariehamns stad. Efter samtal med olika instanser står det klart att våra skotrar inte är inblandade i många olyckor. Istället är det ofta privata, mindre säkra skotrar, som framförs av barn eller minderåriga, som ligger bakom de flesta incidenter”, skriver Hopp Åland.
Under två hela säsonger har Hopp Åland mottagit en skadeanmälan. ”Den var inte av allvarlig karaktär. Vår uppfattning är att både allmänheten och Mariehamns stad har varit mycket positiva till Hopps miljövänliga lösning för lokaltrafik”.