Harry Janssons namn saknas på beslutet att häva avtalet för elhybridfärjan, något som väckt visst intresse när handlingarna för hanteringen av ärendet blev offentliga.
– Även om jag inte var med och fattade det formella beslutet var jag en del av landskapsregeringen och regeringsbasen och på det sättet inblandad i det, säger Harry Jansson (C).
Han var vice lantråd i regeringen Thörnroos vid tidpunkten för beslutet.
– Tyvärr har jag kastat alla kalendrar när jag städade ur mitt rum, men jag vet att jag var på plats dagen före. Det betyder att jag antagligen hade något med självstyrelserevisionen eller något med min dåvarande öronåkomma. Men det var inget medvetet. Jag vill på intet vis undandra mig något ansvar.
Även om elhybridfärjan inte hörde till Harry Jansson ansvarsområde, kände han till riskerna
– En sak är tydlig: alla kände till att det var en stor ekonomisk risk att säga upp avtalet. Jag minns dåvarande minister Mika Nordbergs uttalande i tidningarna före valet.
Trots att man kände till riskerna behövde man väga det mot andra kostnader som skulle ha uppstått om man hade en färja som inte hade en rutt att trafikera och vad man då visste, inte hade en alternativ användning, säger Harry Jansson. Även upphandlingsreglerna förbjöd ändring av upplägget.
– Jag anser fortfarande att det var det enda rätta att göra då. Man kan diskutera om det borde ha kommunicerats på andra sätt till lagtinget.
Varför tackade ni nej till förlikning?
– Det enda jag själv var inblandad i var första dagen i Åbo i juni 2023 när jag ersatte lantrådet. Följande dag var jag inte där och då framkom att de inte kom överens.
Trovärdighetsproblem
Harry Jansson säger att han står bakom partiets rekommendation att Veronica Thörnroos avgår som partiordförande och anhåller om befrielse från uppdraget som lagtingets talman.
– Krishantering har alltid varit hennes styrka men nu blev det trovärdighetsproblem. I september 2019 satt vi alla i Rödhamn (konferensrum i lagtinget, reds. anm.) och fick riskerna presenterade för oss. Varför ska man förneka det?
Harry Jansson säger också att det är bra att landskapsregeringen anhåller om att få skadeståndsbeloppet prövat i Högsta domstolen.
– Det behövs för att testa lönsamhetskalkylen. Det är viktigt att få det testat.
Granskningen lägger förhoppningsvis alla fakta på bordet, säger Harry Jansson.
– Jag är den första att be allmänheten om ursäkt om det visar sig att vi gjorde fel. Men jag hade aldrig kunnat acceptera att man skulle gjort så stort miljöingrepp vid Gripö för att vinna några minuter.
”Ibland går det illa”
Vad hoppas du att utredningen ska komma fram till? Att hitta skyldiga eller en väg framåt?
– Jag har själv ställt mig frågan vad som är syftet. Men i och med att det finns ett så stort allmänintresse med tanke på historiebeskrivningen är det bra att veta vad som hände före och efter valet 2019. Men vi vet redan vilka som är skyldiga, de som beställde färjan och de som sade upp avtalet. Det politiska ansvaret är klarlagt. Sen är det upp till väljarna vid nästa val att säga att någon resonerade fel. Jag utgår från att en oberoende utredning kan kasta mycket ljus över det och presentera det på ett sätt som alla kan acceptera.
Harry Jansson tror inte att man vinner på att jaga skyldiga, eller tala om brott mot tjänsteplikt och skadestånd.
– Om vi vill ha politiker på morgondagens Åland kanske vi måste acceptera att ibland fattas det bra beslut och ibland går det riktigt illa.
Centern innehar talmansposten och det pågår ett arbete att ersätta Veronica Thörnroos. Är du intresserad?
– Man är ju politiker för att man är intresserad av poster, men talmansuppdraget förutsätter nog så stort och brett förtroende. Det gäller att först se hur den egna gruppen resonerar, och även om man säger att det är en intern fråga för Centern så måste vi ha en talman som har ett allmänt förtroende.