Unga politiker möttes i en debatt på fredagseftermiddagen i Ålands lyceum. Ålandstidningens Tone Nordling ledde samtalet som flöt på bra och stundtals var intensivt.
Bland annat tyckte de unga politikerna att mer pengar behöver läggas på alternativa energikällor och att jämställdhetsarbetet på Åland går för långsamt.
POLITIK - Det är viktigt att vi pratar om hur vi ska klara oss när energiresurserna tar slut, säger Samuel Fagerholm, engagerad i Centern.
Ämnet är alternativa energikällor och här har de Unga Obundnas ordförande Simon Holmström mycket att säga:
- Det läggs för lite pengar på alternativa energikällor och det är på grund av kärnkraften. Det finns inga säkra kärnkraftverk. Det kan när som helst hända en olycka i Forsmark. Vi måste utveckla förnybar energi och lägga om elnätet. Det finns massa att göra på det här området.
Axel Jonsson från Ålands Framtid instämmer:
- Det finns alltid risker med kärnkraft. Jag tycker vi ska utveckla energiförsörjningen på Åland så att vi blir mindre beroende av aktörer utifrån. Kanske kan alla ha ett vindkraftverk på sin gård.
- Men vad skulle det göra med stadsbilden?, frågar Jannik Svensson, ordförande för Ålands Liberala Ungdomsgrupp.
En handuppräkning visar att en tredjedel i publiken vill avskaffa kärnkraftverken.
Ändra på strukturerna
På frågan om Åland är jämställt svarar alla partier nej. Dessutom tycker majoriteten att utvecklingen mot jämställdhet går för långsamt.
- Åland är extremt mansdominerat om man jämför med Sverige och fastlandet, säger Olov Hansson från Röd Ungdom. Om de kan se till att utvecklingen går fortare, då måste vi kunna det också.
- Vi tjejer tänker på ett annat sätt och umgås mer i grupp. Jag tror politiken mera måste tilltala hela gruppen och att mötena behöver ske på ett mer avslappnat sätt, säger Julia Lindfors från Unga Moderater och den enda kvinnliga politikern i debatten.
- Jag tror inte tjejer och killar fungerar så olika. Det är samhällets normer som gör att män tar för sig mer. Detta är strukturer vi måste ändra och jobba med redan från dagis, inflikar Olov Hansson.
Jannik Svensson har en annan åsikt:
- Vi är öppna för alla i liberalerna. Och om vi ska öka antalet kvinnor så måste vi aktivt rekrytera fler kvinnor än män. Dessutom måste vi ta bort stämpeln att politiken är en gammal tråkig gubbe. Politik är roligt, intressant och lärorikt. Vi måste få fram det.
Yngre ska få rösta
De unga politikerna svarar till synes ärligt och konkret på varje fråga. Det märks att de är pålästa och intresserade.
- Var vill ni läsa vidare? Frågan kommer från Tone Nordling och slängs ut till publiken.
De flesta svarar Sverige, sen Finland. Bara en person i publiken räcker upp handen för hemma-på-Åland-alternativet.
- I stället för att utveckla högskolan på Åland, ge oss möjligheterna att komma tillbaka hit efter att vi studerat, säger Julia Lindfors.
Till politikerna riktar Tone frågan om 16-åringar ska få rösta i kommunalvalen.
- Jag känner mig mogen att rösta, säger Jannik Svensson och tror att många andra gör det också. Det finns så många frågor som vi borde få vara med och diskutera.
Olov Hansson tycker det är en populistisk fråga. Medan Axel Jonsson tycker att ungdomar är lika mogna som alla andra.
- Det finns många vuxna som inte tar val på allvar.
Julia Lindfors vill betona hur viktigt det är att folk tar medvetna val. Förstår valets betydelse.
Klockan går. Nästa fråga och nästa svar. Ibland offensivt. Flera konkreta lösningar och förslag levereras. Och även publiken hakar på.
På många punkter är politikerna ganska eniga. Här och där syns meningsskiljaktigheter. Men på en punkt är man totalt ense. Nämligen att den nya generationers politiker kommer att bli bättre än den nuvarande.
Liz Lindvall