Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) riktlinjer för finansierad infertilitetsbehandling är från 2014 och stämmer inte överens med den offentliga vårdens i Finland. Det här har flera personer anmärkt på.
En av dem är en kvinna Ålandstidningen talat med. Hon är ensamstående och uppfyller genom det inte kriterierna, hade hon varit bosatt i Finland eller Sverige hade situationen varit en annan.
– Första gången jag var i kontakt med ÅHS var i oktober 2020 och när jag blev nekad blev jag förvånad, säger hon.
Hon kontaktade patientombudsmannen som i en skrivelse samma månad påtalade för styrelsen för ÅHS att man bör se över kriterierna. Inledningsvis hände ingenting och kvinnan skickade en klagan till landskapets hälso- och sjukvårdsbyrå som i sitt beslut skrev att ”...ÅHS chefläkare bör fortsätta att skyndsamt bereda detta ärende”.
– Styrelsen tog upp frågan i mars 2021 och beslutade att riktlinjerna skulle sättas in i höstens budget och börja gälla för 2022. Jag mådde otroligt psykiskt dåligt efter beslutet, men jag försökte släppa det och ställa in mig på att behandlingarna börjar 2022, säger kvinnan.
Hon har sedan styrelsebeslutet försökt få tag på representanter för sjukhuset och höra sig för om hur arbetet går, men inte fått några svar.
”Ofattbart beslut”
I september 2021 behandlade ÅHS-styrelsen frågan på nytt. Den här gången återfanns frågan om riktlinjerna bland poster som inte finns upptagna i budgeten för 2022. I stället beslutade man vid mötet att styrelsen avser att under hösten 2022 följa upp frågan med målet att ta fram kostnadsuppskattning och säkerställa icke-diskriminering.
– Det är en väldig press i och med min ålder. Först är det en process att komma fram till att jag vill göra det här som ensamstående, och när jag väl kom fram till det och var redo att börja, så visade det sig att det inte går på Åland men att det av samma anledning ses som diskriminerande i Finland, säger kvinnan och hänvisar till ett beslut fattat av Diskriminerings- och jämställdhetsnämnden i Finland september 2019, och som gjorde att riktlinjerna ändrades i Finland kort därefter.
– Det är för mig helt ofattbart att ÅHS igen skjuter upp ärendet ett år till. Den här långa processen har brutit ner mig psykiskt genom tron och hoppet att det snart ska ändras och anmälan efter anmälan. Men ingenting händer och det känns som chanserna för att lyckas minskar hela tiden.
Åldern kommer emot
Hon har försökt förekomma beslutsgången och uppsökt en privat klinik i Åbo för ett eget finansierat försök för att sedan ställa sig i kö för behandling när ärendet beretts av ÅHS.
– Jag har inga pengar att fortsätta privat med fler försök. Som kvinna finns inte tiden heller, det har redan gått ett och ett halvt år sedan jag gjorde min första anmälan och mycket hinner ändra när man är i den här åldern, säger kvinnan som är 37 år.
Åldersgränsen för infertilitetsbehandling är 39 år.
– Det är väldigt frustrerande att vara redo, men bara tvingas gå och vänta. Det har varit ganska tufft och därför gjorde jag också en JO-anmälan förra våren. Men jag har inte hört något därifrån heller, säger kvinnan och tillägger:
– Man tycker ju att ÅHS bara skulle kopiera Finlands system, det kan inte vara så svårt tycker jag.