Namnet på samtalsgruppen härstammar från ett vedertaget begrepp som beskriver barn som växt upp med troende föräldrar eller anhöriga och som tvingats på en tro och som fått psykologiska spår av detta.
Gruppen kommer att träffas fem tisdagskvällar från och med 17 januari.
– Man behöver inte vara kristen eller troende för att komma med i gruppen. Man är välkommen oavsett religiös bakgrund och det spelar ingen roll vad man tror på eller inte tror på i dagens läge, säger Katarina Gäddnäs.
Gruppen riktar sig till personer som blivit illa behandlade inom religiösa sammanhang.
– Med andliga övergrepp syftar man till situationer där människor tvingat sin tro på andra eller till exempel planterat en stor rädsla, säger hon.
Posttraumatisk stress
Katarina Gäddnäs berättar att i många situationer där en person vuxit upp i ett religiöst samfund där man blivit utsatt psykiskt-, fysiskt-, andligt våld, eller flera av dessa, skapas ofta en inre konflikt hos personen i fråga.
– Många väljer att lämna sekt-liknande situationer där de kanske har påtvingats en viss tro. Detta kan dock skapa en inre konflikt där man vill ta avstånd från den tidigare tron, samtidigt som man ändå vill tro på något, säger hon.
Poängen med gruppen är att få diskutera tillsammans med andra med liknande upplevelser.
– Då kan man i bästa fall läka sina trauman och kanske hitta en ny tro som är sund och sann. Jag har full förståelse för människor som är brända av religiösa sammanhang och som inte vill ha något med religion att göra. Dock finns det många som vill hitta tillbaka till en sund tro, säger Katarina Gäddnäs.
Efterfrågan finns
Under sina år som sjukhuspräst har Katarina Gäddnäs upplevt flera möten med personer som har haft en inre konflikt kopplad till sina tidigare religiösa upplevelser.
– Det finns många med religiösa trauman, oavsett om de kommer från laestadianismen, olika väckelserörelser, Livets ord eller den lutherska kyrkan. Här anser jag att vi från kyrkan också behöver ta vårt ansvar och erbjuda samtalshjälp. Det är också viktigt att jag som representant för kyrkan inte tar den i försvar. Människor har rätt till sina egna berättelser och upplevelser, säger hon.
Enligt henne finns det både osund och sund tro.
– Det är den osunda tron som vi vill motverka. Det finns många på Åland som är inflyttade och som kommer från religiösa och sekt-liknande sammanhang. Dessutom finns det många från äldre generationer som är uppväxta under tiden som det fanns många sådana rörelser på Åland.
Enligt henne är det dock viktigt att gruppen inte blir ett nytt andligt övergrepp.
– Jag sitter inte på alla svar. Det är som en stödgrupp för människor som är brända från religiösa sammanhang, säger Katarina Gäddnäs.
Olika former av trauma
Katarina Gäddnäs berättar att det bland annat inom laestadian-rörelsen, metodistkyrkan och lutherska kyrkan förekommit sexuella övergrepp.
– Dessa har självfallet sin egna problematik och en egen läkningsprocess. Men allt sådant förekommer på grund av att det funnits en tystnadskultur där man sett upp till sina ledare och man inte velat skada rörelsens rykte.
Den ena ytterligheten av andliga övergrepp är just sexuella övergrepp och psykiskt eller fysiskt våld inom religionen.
– Men det behöver inte handla om så grova situationer. Man kan även komma och prata om man exempelvis haft en konfirmandpräst som varit för närgången, eller kanske tvingats på en tro som man själv inte varit bekväm med. Även dessa mindre övergrepp sätter sina spår och kan leda till posttraumatisk stress, säger hon.
Grupp för samtal om döden
Katarina Gäddnäs leder flera samtalsgrupper varav en är samtal om döden. Den riktar sig bland annat till personer som har en dödlig sjukdom eller personer som känner att de vill prata om sin död.
– I och med modern medicin kan många fortfarande leva ett relativt normalt liv hemma fastän de vet att de har en sjukdom som kommer att leda till döden. Man behöver inte lida av cancer eller ALS eller liknande sjukdom för att delta i gruppen. Man kan även gå med i den om man haft en nära anhörig som har gått bort, säger hon.
Hon berättar att samtal om döden-gruppen har varit mycket uppskattad av deltagare.
Om man känner att man vill delta i någon av Katarina Gäddnäs samtalsgrupper så tar man kontakt med henne för en inledande träff. Man kan även ta kontakt för individuella träffar med henne.