Varsel om strejk ska ske skriftligt och minst två veckor i förväg.
Det säger riksförlikningsmannen Esa Lonka.
Att ta skärgårdsfärjorna ur trafik till midsommar skulle därmed vara olagligt. Men det struntar befälsförbunden i.
SJÖFART -Det är inte relevant, det är en bisak. Pointen i ärendet är att väcka beslutsfattarna. I praktiken uttryckte vi klart den 10 juni att det blir en åtgärd, säger verksamhetsledare Leif Wikström vid Finlands maskinbefälsförbund.
Men det räcker inte, enligt riksförlikningsmannen Esa Lonka.
-Anmälan måste vara skriftlig. Det räcker inte att man muntligen sagt så, säger han.
Varsel om strejk ska göras 14 dagar i förväg.
Eftersom skepps- och maskinbefälsförbunden skriftligen varslade om strejk i ett brev till landskapsregeringen den 16 juni, kan en eventuell laglig strejk inte bli aktuell förrän veckan efter midsommar.
Själv tror Esa Lonka inte att det blir någon strejk över huvudtaget.
-Jag tror det är möjligt att undvika. Det måste vara så, säger han.
Hoppas på förhandlingar
Han förutsätter att båda parter är intresserade av en förhandling. I sådana fall är det distriktsförlikningsman Ritva Sarin Grufberg som håller i trådarna för den. Men när Ålandstidningen når Esa Lonka på fredagseftermiddagen har ingen av parterna ännu tagit kontakt.
-Jag förutsätter att båda parterna vill detta, säger Esa Lonka.
Han vill i detta skede inte ta ställning till om en eventuell strejk är samhällsfarlig. Han vill heller inte svara på om landskapsregeringen agerat olagligt när man hotat befälen med repressalier om de inte lämnar in förslag till ny arbetsplan. Maskinbefälens arbetstider och LR:s ensidiga godkännande av nytt löneavtal är också frågor han vill lämna obesvarade.
-Sådana saker måste tas på förhandlingen. Jag tror att parterna kan nå resultat om alla saker som är öppna nu. Jag tycker inte att det borde vara så svårt.
Riksförlikningsmannen och förlikningsmännen anlitas som utomstående hjälp i bland annat arbetstvister när förhandlingsparter inte kan komma överens.
Sandra Widing