Baserat på Östersjöplanen och de vetenskapliga råden från det Internationella Havsforskningsrådet (ICES) förhandlar och beslutar EU varje år om fiskekvoterna för Östersjön. Frågan rör varje år upp en hel del känslor när fiskeindustrins ekonomiska intressen ligger i den ena vågskålen, och välståndet i de marina miljöerna och ekosystemen i den andra. Särskilt kvoterna för strömming och sill har varit en het potatis där både forskare och småskaliga kustfiskare i många år kritiserat kvoterna. För ett år sedan uttalade sig bland annat Henrik Svedäng, marinekolog vid Stockholms Universitets Östersjöcentrum i Ålandstidningen. Han menade att kvoterna för 2023 inte ens borde ha varit hälften så stora eftersom politikerna inte tar tillräckligt stor hänsyn till osäkerheten i uppskattningarna. Fiskeindustrin har, å sin sida, varit kritisk eftersom EU tidigare satt kvoterna under den maximala nivån som slagits fast av de vetenskapliga råden.
Föreslår stopp
När ICES i våras publicerade sin uppdaterade vetenskapliga råd stod det dock klart att miljöorganisationerna och de småskaliga kustfiskarna haft rätt när man tidigare varnat för fortsatt fiske. De reviderade siffrorna visade på decennier av överfiske av strömmingen i Östersjön. Nu har kommissionen tagit fasta på råden och lämnat sitt förslag för nästa års kvoter, i vilka man föreslår ett stopp för allt kommersiellt fiske av sill och strömming i Östersjön. I förslaget skriver kommissionen att forskare uppskattar att storleken på det centrala beståndet av sill och strömming har varit runt eller under miniminivåerna sedan början av 1990-talet.
”Kommissionen föreslår därför att avsluta riktat fiske för båda bestånden och behålla stoppet för kommersiellt fiske av torskbestånd, sill och lax i större delen av huvudbassängen”
Vill stoppa laxfisket
När det gäller lax menar kommissionen att populationen i huvudbassängen varierar avsevärt och att ICES redan för två år sedan uppmanade till ett stopp för allt laxfiske i Östersjöns huvudbassäng. Man bedömde dock att visst fiske kunde vara möjligt i kustområdena i Bottenviken och i Ålands hav. Men i ICES uppdaterade råd, och EU-kommissionens förslag, är det bara i Bottenviken som riktat laxfiske föreslås tillåtas 2024. Förslaget omfattar även fritidsfiske.
– Det är ganska uppseendeväckande. Det är inget snack om att kommissionen den här gången går längre i sina förslag än vad man gjort tidigare, säger Anton Nilsson.
För flera arter såsom vassbuk och plattfisk har EU-kommissionen begärt ytterligare råd från ICES innan man lämnar förslag på kvoter. Orsaken är att man bättre vill kunna ta ställning till den sidofångst av torsk och strömming som uppstår vid fiske av vassbuk och plattfisk.
Tågordningen för beslut om fiskekvoterna är att ICES lämnar sina vetenskapliga råd. Därefter ger EU-kommissionen ett förslag, men det är ministerrådet som slutligen fattar beslut efter förhandlingar med medlemsländerna.
– Man ska komma ihåg att det här ännu bara är kommissionens förslag, men det är helt klart ett förslag som kan få stora konsekvenser för framför allt fiskeindustrin i Östersjön. Trålfisket kan komma att drabbas hårt, säger Anton Nilsson.