Under en ceremoni undertecknas den avsiktsförklaring som Ålandstidningen skrev om i måndagens tidning. Parter är öarna Åland, Gotland och Bornholm, och syftet är bland annat att utbyta kunskaper och att stärka engagemanget kring den hållbara omställningen.
Katrin Sjögren säger inledningsvis att den globala utmaningen inte kan lösas på något annat sätt än med gemensamma insatser.
– Nu tar vi ett litet men viktigt steg framåt.
Bornholm, Gotland och Åland har väldigt mycket gemensamt, säger hon.
– I dag undertecknar vi avsiktsförklaringen. Snart tas de första stegen med att tillsätta arbetsgrupper. Det ger också möjlighet att söka olika typer av finansiering.
Ett positivt exempel
Generaldirektör Ditte Juul Jørgensen vid EU-kommissionens energiavdelning har sänt en filmad hälsning som spelas upp under ceremonin. Hon redogör för EU:s klimatmål och säger att det krävs en acceleration för att nå det. Öarna i EU kan göra en verklig insats på området, säger hon.
– Något vi ser på många öar är att man, trots tillgången till vind-, sol- och vågenergi, är beroende av importerade fossila bränslen. Vi behöver ändra på det och vi behöver bli bättre på att ta tillvara öarnas potential.
Trots att mycket arbete redan pågår regionalt behövs fler exempel på EU:s havsområden för att visa vilka som är de teknologisk möjliga och ekonomiskt hållbara alternativen till fossil energi, säger Ditte Juul Jørgensen.
– Samarbetet är ett bra exempel på vad vår energipolitik för öar stöder och uppmuntrar.
Hon nämner också att öarna nu förbereds för att spela en roll i vätgasekonomin.
– Tack för att ni är ett positivt exempel, inte bara för andra öar utan för hela EU och även globalt.
Tillsammans
Borgmästaren i Bornholms regionkommun Jacob Trøst säger att samarbetet är nödvändigt med tanke på framtiden.
– Vi delar samma utmaningar och möjligheter, särskilt vad gäller energitillgångarna.
Arbetet med att göra Bornholm till en ”energiö” har inletts.
– Vi har involverat befolkningen i detta arbete, vi samarbetar med nationella myndigheter, vi samarbetar med lokala, nationella och internationella företag och vi samarbetar med universitet.
– Genom att förena våra krafter skapar vi ett kraftfullt nätverk för att se till att våra lokala samhällen tjänar på arbetet och på den hållbara energiomställningen, säger han.
Regionstyrelsens ordförande på Gotland Meit Fohlin säger att klimatsituationen är global, men att allt arbete måste göras lokalt.
– Det innebär både ett stort ansvar och stora möjligheter att göra skillnad. Och det gör vi när vi agerar tillsammans.
Öar är den bästa platsen att göra förändringar på, enligt Meit Fohlin. Och ännu viktigare än öarnas konkreta tillgång till vind- och solenergi är det hon kallar ö-dimensionen.
– Som vi och öborna vet är det alltid upp till oss själva att ordna vår egen framtid.
Viktigt för tjänstemännen
Katrin Sjögren säger att det nya samarbetet ger råg i ryggen.
– Vi har precis samma utmaningar med tillståndsgivning, förankring hos befolkningen och exploatering. Våra relativt små öar blir en stor och viktig del i hela den gröna omställningen. Det finns en möjlighet för andra öar att ansluta och jag hörde att Ösel är på gång.
Samarbetet kommer framför allt att vara viktigt på tjänstemannanivå.
– Vi är så få på varje ställe. Att tillsammans vara ett lag kommer att bidra mycket till att hålla hastigheten i det här arbetet, säger Meit Fohlin.
3 Energy islands
Bornholm, Gotland och Åland har tecknat en avsiktsförklaring i syfte att dela kunskap, stärka engagemanget i samhället och underlätta affärsutveckling.
Överenskommelsen är startpunkten för ett nytt nätverk som ska bidra till att underlätta till den gröna omställningen på de tre öarna.
Avsiktsförklaringen uppmärksammar de gemensamma utmaningarna och möjligheterna i omställningen mot ett förnyelsebart energisystem.
Källa: Ålands landskapsregerings pressmeddelande från den 19 januari.