Ålandstidningen skrev i rad artiklar förra året om EU:s förbud mot kommersiellt fiske av lax i stora delar av Östersjön under 2024. EU beslutade även att fritidsfiskare får fånga högst en lax per dag – men det får inte vara vild lax utan endast laxar som odlats, vilket syns på att de har en bortklippt fettfena. Efter fångsten av den första fettfeneklippta laxen ska fritidsfiskaren upphöra med laxfisket resten av dagen. Och om någon oavsiktligt fångar en lax ska den omedelbart släppas tillbaka i havet.
Finland agerade först i enlighet med EU:s beslut och införde förbuden och reglerna för laxfisket. Samtidigt kom Finland och Sverige överens med EU-kommissionen om en möjligt lindring av reglerna, i fall detta får stöd av en expertbedömning som det internationella havsforskningsrådet ICES ska göra.
Men i februari meddelade ICES att bedömningen tidigast kommer att göras i maj. Det innebär att EU knappast hinner fatta ett nytt beslut i tid till laxfiskesäsongen, som runt Åland pågår från mitten av maj till mitten av juni.
Beskedet från ICES fick Jord- och skogsbruksministeriet att meddela man tänker tillåta ”vetenskapligt fiske”.
”En stor besvikelse”
I ett pressmeddelande från ministeriet med ett tillhörande blogginlägg av fiskreiråd Risto Lampinen redogör man för beslutet.
Det 27 maj inleder Finland laxfiske. Datumet innebär en försening på nästan fyra veckor jämfört med vad som gällt tidigare i de sydliga fiskeområdena. 45 kommersiella laxfiskare och alla fritidsfiskare kan delta.
Genom fisket ska det ske en insamling av vetenskaplig data. Det finns ett antal villkor för fisket, i synnerhet för det kommersiella fisket. Men uppgifter som ska registreras är bland annat fångstplats och fångsttid, vikt, längd och kön. Det ska även tas fjällprov för analyser av laxens ursprung.
Risto Lampinen skriver i blogginlägget att processen med att få ett expertutlåtande från ICES varit en stor besvikelse, eftersom utlåtandet inte ges förrän tidigast i maj. ”Detta är alldeles för sent med tanke på regleringen av det nationella laxfisket. Situationen har redan nu orsakat oskälig osäkerhet bland kommersiella fiskare, fritidsfiskare och företagare inom fisketurismen”, skriver han.
Enligt ministeriet är Finlands kvot 16.661 laxar 2024, ”en minskning med nästan 39 procent” jämfört med fjolårets kvot.
Försöker hitta lösningar
Anton Nilsson, landskapsregeringens ministerråd i Bryssel, säger att EU-kommissionen utlovade ett uppdaterat förslag efter den vetenskapliga bedömningen.
– När fiskekvoterna skulle fastställas var beskedet att det var möjligt att få det vetenskapliga rådet i tid.
– Man skulle begära en ny rekommendation från ICES. Men de meddelade i februari att den inte kommer förrän tidigast i maj. Så vi vet inte om det kommer i maj. Det är besvärligt, säger han.
Närings- och miljöminister Jesper Josefsson svarade under helgen i korthet på frågan om hur Åland ska agera nu.
I sitt mejl till Ålandstidningen skriver han att man håller på att se över möjligheten att göra detsamma här som i Finland. ”Vi försöker hitta lösningar som möjliggör fisket då det är viktigt för turismen och flera åländska fritidsfiskare”, skriver han.
För att ge mer konkreta svar behöver han dock först kontrollera statusen med tjänstemännen.
˝En dimridå”
Jord- och skogsbruksministeriets beslut har väckt reaktioner hos bland andra Stiftelsen för Östersjölaxen, som i ett pressmeddelande kallar ministeriets pressmeddelande för ”försåtligt formulerat”, ”en dimridå”, ”direkt oansvarigt” och en ”farlig lek med ord”.
Ordföranden för stiftelsen, den tidigare generaldirektören för svenska fiskeriverket Axel Wenblad, säger att han utgår från att EU-kommissionen inte kan acceptera det.