EU:s ministerråd klubbade under tisdagen nästa års fiskekvoter. Laxkvoten för yrkesfisket fastställdes i enlighet med EU-kommissionen förslag. Det innebär att kvoten minskas med 36 procent. Som Ålandstidningen skrivit i tidigare artiklar innebär det att 752 laxar får fångas på Åland.
– Det är aningen lågt för att upprätthålla yrkesfisket fullt ut. Det kan påverka någon yrkesfiskare, säger Jesper Josefsson.
– Samtidigt är laxbeståndet hotat och mår dåligt, så det här är inget vi har protesterar mot. Det viktiga är att laxbeståndet återhämtar sig så att vi kan fiska lax i framtiden också, säger han.
Ett förbud mot fritidsfiske av lax infördes i år, men det tas bort nästa år, vilket Jesper Josefsson tycker är positivt med tanke på fisketurismen och eftersom många ålänningar ägnar sig åt fritidsfiske.
Större strömmingskvot
Att strömmingskvoten ökar med 108 procent nästa år ser Jesper Josefsson däremot inte positivt på.
– Strömmingsfisket har varit mest omdiskuterat och länderna har haft mest delade meningar om det. Framför allt Sverige ville ha betydligt lägre kvoter än de andra länderna och Åland är inne på den svenska linjen.
Att det får fiskas dubbelt så mycket strömming är en stor ökning i och med att beståndet mår dåligt, säger han.
– Vi kan även se den försämringen här. Så 108 procent låter illa.
För högt?
Det internationella havsforskningsrådet ICES förespråkade visserligen att strömmingsfisket kunde ligga inom ett spann där den högsta nivån skulle ha inneburit en ökning på 310 procent.
– Men man kan fråga sig om 108 procent ändå är för högt. ICES:s råd har ifrågasatts och Åland är inne på en försiktig linje. Vi hade gärna sett en mindre ökning. Men vi är glada över att det inte blev en så stor ökning som vi först trodde och vi jobbar för att få ett ännu mer restriktivt strömmingsfiske.
Åland hoppas få till ett trollingförbud under leksäsongen även i år. I våras infördes ett sådant förbud gemensamt av Sverige, Finland och Åland.
– Det kan ha varit en bidragande faktor till att beståndet blivit starkare, säger Jesper Josefsson.
Torskkvoten minskar en aning.
– Där har vi bara haft vetenskapligt fiske.