Uppdaterat: Ålandstidningens Petter Lobråten och Fredrik Rosenqvist rapporterar minut för minut från champagneyran i Alandica. Experten Richard Juhlin hyllar den åländska vrakchampagnen.
Nertill följer en direktrapport från den stora champagnepresskonferensen i Alandica. Ålandstidningens reportrar Petter Lobråten och Fredrik Rosenqvist är på plats och rapporterar minut för minut tillsammans med fotografen Jordi Perdigó.
OBS! Uppdatera sidan med jämna mellanrum för att få alla uppdateringar!
10.55 Ett sjuttiotal journalister minglar i Alandicas foajé i väntan på att klockan ska slå 11. Då har ändå inte det svenska mediauppbådet hunnnit landa på flygfältet.
11.08 Hanna Hagmark-Cooper meddelar från scenen att vi fortfarande väntar på de svenska journalisterna. Det ligger en spänd förväntan i luften nu.
11.18 Det har börjat! En reklamfilm med fina turistvyer visas.
11.22 Lantrådet hälsar alla välkomna och berättar om Ålands självstyrelse.
11.30 Nu visas en film om fyndet med spännande undervattensbilder från platsen.
11.34 Dykarna Christian och Anders berättar om hur upptäckten gick till. De intervjuas av Hanna Hagmark Cooper.
11.40 Christian berättar att han drack första klunken direkt ur flaskan vilket får publiken att dra efter andan och skratta.
11.45 Det dags för att få se en flaska! Där står den i ensamt majestät på scenen.
1150 Fartyget - en tvåmastad skonare på väg från nordtyska kusten på väg till Finland med varor till överklassen, säger museibyråns chef Viveka Löndahl. Hon gick under på hösten.
11.56 Viveka Löndahl: champagnen är från andra kvartalet av 1800-talet. "Det gör den till en av världens äldsta".
11.59 Det fanns champagne från två olika hus i fyndet. Representanter från dessa franska vinhus berättar nu om dess historia.
12.07 Viveka tog förresten med sig flaskan när hon lämnade scenen.
12.10 Kulturminister Britt Lundberg (Lib) berättar att man bärgat 168 flaskor. Alla var dock inte hela.
12.14: En del flaskor ska säljas på öppen auktion.
12.16 Landskapsregeringen ska skapa en ny champagne innehållande vrakchampagnen.
12.26 Dags för provsmakandet! Experten Richard Juhlin som smakat på 7000 olika champagner tar en klunk...
12.30 Fantastisk! Underbar! Juhlin hyllar den magiska drycken. Nu är det dags för journalisterna på plats att få smaka. Ålandstidningen blev erbjuden provsmakning men tackade nej. Vi kör! Men egentligen ville vi att någon annan skulle få chansen istället. Ålandstidningens reporter Fredrik ”Frippe” Granlund var ju faktiskt den som först av alla avslöjade nyheten om champagnefyndet i somras och också drog i sig två glas i samma veva! Skål alla andra!
PRESSMEDDELANDE ORD FÖR ORD
Unika champagneflaskor auktioneras ut på Åland
Några flaskor av världens äldsta champagne ska auktioneras ut. Det har ägaren, Ålands landskapsregering, fattat beslut om. Det var i somras som totalt 168 flaskor champagne bärgades från ett vrak i Ålands skärgård. Hur många flaskor som ska auktioneras ut har ännu inte tillkännagivits, men marknadsvärdet på champagneflaskorna har av experter bedömts vara bland det högsta på marknaden.
Fram till idag har det varit oklart om vad som ska ske med de åtråvärda flaskorna, men nu har Ålands landskapsgering deklarerat att de har som ambition att auktionera ut champagnen.
– Vi har för avsikt att auktionera ut flaskorna vid en återkommande internationell vinauktion som ska hållas här på Åland, säger Britt Lundberg som är vice lantråd i Ålands landskapsregering.
Det var i mitten på juli i år som åländska dykare upptäckte ett närmare 200 år gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård. Vid efterföljande dykningar visade sig vraket innehålla 168 flaskor champagne. Alla flaskor är inte helt intakta, men de flesta är gott skick. Enligt experter rör det sig om champagne från 1830-talet, men det är möjligt att det finns ännu äldre flaskor bland alla de flaskor som bärgats.
En del av flaskorna härstammar från den välkända tillverkaren Vueve Cliquot. Andra flaskor härstammar från det numera nerlagda champagnehuset Juglar, på vars marker champagnetillverkaren Jacquesson verkar idag.
På scen i Mariehamn inför världens medier fick världens främsta champagneexpert Richard Juhlin den stora äran att provsmaka champagnen och ge sitt professionella utlåtande. Trots närmare 200 år på havsbottnen har champagnen bevarats synnerligen väl, något man kan tacka Österjöns unika konserveringsegenskaper för.
– Det en mycket högklassig och exklusiv champagne som hämtats upp ur havets djup. Gemensamt för båda sorterna är en bra fräschör och bra längd i smaken, säger Richard Juhlin.
Ålandstidningen