Experterna kunde inte datera chamapagnefyndet närmare än att det är äldre än från år 1950.
Nu är åldersbestämningen av champagnen avhängig att man lyckas datera skeppsvraket.
Landskapsregeringen vill i dagsläget inte uttala sig kring vad man avser göra med champagnen.
- Men vi tror inte att en försäljning är det smartaste alternativet, säger vicelantråd Britt Lundberg.
CHAMPAGNEFYNDET Representanter för landskapsregeringen träffade tillsammans med dykaren Christian Ekström under torsdagen en grupp, från Champagne i Frankrike influgna oberoende champagne-experter, i Stockholm för att åldersbestämma det spektakulära champagnefyndet i ett skeppsvrak i Ålands södra skärgård.
Den tidigare planen, att skicka den upptagna champagneflaskan till Frankrike för analys, blev inte av, eftersom transporten riskerade att förstöra den ömtåliga drycken.
Istället transporterades flaskan med kvarvarande innehåll till Stockholm, där experterna avsmakade drycken och mätte och vägde flaskan.
- Experterna kunde direkt säga att det var äkta champagne, och att drycken är framställd före år 1950, säger vicelantråd Britt Lundberg.
Någon närmare åldersbestämning genom kemisk analys kommer dock inte att genomföras.
Undersökning av skeppsvraket
På fredagen beslöt landskapsregeringen istället om en inledande förundersökning av skeppsvraket. Christian Ekströms dykbolag ska tillsammans med ett svenskt dykarlag försöka datera vraket genom fyra dyktillfällen under en tvåveckorsperiod.
- Det är fantastisk kul att få fortsätta utforska vraket. Den första gången handlade det närmast om en känsloupplevelse, nu blir det mer utforskande dykningar, säger Christian Ekström.
Under dykundersökningarna kommer en tjänsteman från landskapsregeringen finnas på plats på dykfartyget för att fatta beslut om vilka föremål som får tas upp ur djupet.
- Att ta upp fler champagneflaskor är i dagsläget uteslutet, säger Britt Lundberg.
För tidigt att besluta om användning
Britt Lundberg menar att det i dagsläget är för tidigt att uttala sig om vad landskapsregeringen avser göra med champagnen.
- Många frågor är obesvarade och vi vill inte blåsa upp någon bubbla som spricker och hamna i ett fiasko. Vi vet ju inte ens om det finns fler flaskor vars innehåll fortfarande är drickbart.
- Men vi för interna diskussioner om vad man skulle kunna göra med fyndet.
Klart står i alla fall att fyndet tillfaller landskapet, och inte Finland. Åland har egen lagstiftning rörande det maritima kulturarvet och skeppsvraket är i dagsläget klassat som ett fornfynd.
- Skeppsvrak som är äldre än 100 år och ligger så här långt ute klassas automatiskt som fornfynd, säger överantikvarie Elisabeth Palamarz.
Landskapsregeringen är enligt lag förbjuden att sälja fornfynd.
Så det utesluter en försäljning av en eller flera flaskor?
- Allting är politik, säger Elisabeth Palamarz.
Kan du utveckla?
- All politik kring fornfynd handlar om prioriteringar och värderingar.
Men det är osannolikt att lagstiftningen på området kommer att ändras på grund av det exceptionella fyndet?
- Det är inte troligt nej, säger Britt Lundberg.
"Inte smart att sälja"
Champagne-experter har tidigare uttalat sig om att fyndet, om det nu rör sig om världens äldsta champagne, skulle generera summor i storleksordningen 50.000 euro per flaska vid en auktion.
- Det är en stor slant, som säkert skulle vara välkommen, men vi tror inte att det mest ekonomiskt smarta är att sälja champagnen, säger Britt Lundberg.
- Om man tar upp champagnen och säljer den blir den ju någon annans vinst och marknadsföringsfördel.
Men champagnens enormt stora värde ligger ju just i att den fortfarande är drickbar. Känner ni inte att ni försummar en stor möjlighet om ni lämnar kvar allting på havsbottnen?
- Beslut om en eventuell försäljning tar vi då vi vet mer vad det handlar om. Om champagnen ligger kvar kan man ju använda den senare, säger Britt Lundberg.
Ålandstidningen