18 procent av havsbotten mellan södra Ålands hav och de danska sunden är helt utan syre. Det råder syrebrist vid cirka 31 procent av bottnarna, vilket leder till att bottnarna släpper ifrån sig näringsämnen som ökar övergödningsproblemen, skriver Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) på sin webbplats.
– I syrefritt vatten kan inga högre former av växter och djur överleva. I djupvatten där det råder syrebrist påverkas till exempel torskens tillväxt och hälsotillstånd. Bottenlevande djursamhällen kan slås ut vilket leder till födobrist för andra arter, kommenterar Martin Hansson, oceanograf vid SMHI.
För att följa syreutvecklingen görs varje år olika mätningar som SMHI sammanställer i Syrerapporten Oxygen Survey in the Baltic Sea. Genom utbyte av data med i princip alla länder kring Östersjön skapas ett stort dataunderlag som ligger till grund för rapporten.
Utbredningen av syrebrist och syrefria områden har sedan 1999 legat på en konstant högre nivå än innan millennieskiftet.