Egentligen hettade det bara till en gång under gårdagens EU-valsdebatt, som hölls i Högskolan på Ålands auditorium. Det var när Jessy Eckerman (S) anklagade Anton Nilsson, som finns med på Svenska folkpartiets kandidatlista, för att inte ta lika allvarligt som henne på de extrempopulistiska vindar som blåser över Europa. Påståendet tillbakavisades bestämt av Anton Nilsson.
Jessy Eckerman hade just beskrivit det kommande valet som ett ödesval – ett som avgör vilken framtid unionen går mot.
– Det finns en väldigt kraftig hotbild från högerextrema grupperingar som försöker skrota det Europa vid vana vid – ett som är öppet för människor att resa i, som satsar på en grön omställning och som strävar efter att vara ett demokratiskt samhälle, sade hon.
Anton Nilsson svarade att det som är bra ned vänster- och högerextrema krafter är att de är förutsägbara.
– De röstar nämligen nej till allt i EU-parlamentet. Det gör att vi i förväg vet hur de kommer att agera. De extrema krafterna kommer inte att ta över makten, men de kommer att tvinga oss grupper i och runt mitten att samarbeta bättre.
Rösta viktigt
Deltagarna i debatten – förutom de tre ovan var även Maria Ohisalo (De Gröna) som stöds av Hållbart initiativ på plats – underströk vikten av ett högt åländskt valdeltagande.
Anton Nilsson sade att det i andra val handlar om vem som ska väljas in. I det här valet handlar det också om Åland alls ska få representation.
– Den enda chansen att få ett åländskt mandat är om Åland sluter upp. Finns inte vi med runt bordet när besluten fattas kommer andra att göra det åt oss.
Även om valdebatten på förhand marknadsfördes som ett tillfälle för unga personer att ställa frågor till kandidaterna var medelåldern i publiken relativt hög. Men Högskolans studerande hade bistått med att ta fram frågor till kandidaterna, berättade Katarina Fellman från Ålands statistik- och utredningsbyrå, som modererade debatten tillsammans med Högskolans representant Ulf Wikström.
Klimatet stor fråga
Maria Ohisalo ansåg det viktigt att diskutera vilka grupperingar kandidaterna tillhör om de väljs in.
– En individ kan inte göra så mycket om inte hela gruppen har samma linje. De Gröna har, tillsammans med Europeiska fria alliansen, varit en stor och enad kraft i parlamentet.
Klimatet och energiomställningen var en annan fråga som lyftets i debatten. Alla kandidater framhöll vikten av att minska beroendet av det fossila bränslet. Anton Nilsson sade att en mix av olika energislag behövs för att komma bort från beroendet.
– Det räcker inte bara med solkraft, bara vindkraft eller bara kärnkraft.
Maria Ohisalo tryckte på att EU-finansieringen för den gröna omställningen måste garanteras.
– Jag är en stor vän av vindkraftsparker, men man måste förstås lyssna på vad lokalbefolkningen tycker, sade Eva Biaudet, som också berömde ålänningarna för deras engagemang i miljöfrågor.
Debatten ordnades av Högskolan på Åland, Ålands statistik- och utredningsbyrå och Interreg-programmet Central Baltic.
Valet hålls den 9 juni.