Januari–mars
Mats Löfströms kovänder om EU
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström ska ställa upp i EU-valet. Men efter att ha låtit magkänslan tala tar han två veckor senare tillbaka sin kandidatur. Beslutet är både politiskt och personligt.”Man kan inte veta allt på förhand och man måste vara modig och ärlig när det inte känns helt rätt”, säger han.
Kritik när ministrar får påökt
Bild
Allmänhetens ilska slår till med full kraft när det står klart att ministrarna i landskapsregeringen får en 30-procentig löneökning. Kritiken handlar främst om ministrarna så kraftigt höjer sina löner i en tid när allt fler ålänningar kämpar med sin ekonomi. Ministrarna försvarar ökningen med att de inte fått löneförhöjning på flera år. En sanning med modifikation eftersom lönen de facto indexjusterats.
Men även avdelningscheferna på landskapsregeringens löneökning ifrågasätts. Landskapsrevisionen konstaterar att en månadslön på 8.000 euro visserligen inte är mer än vad någon annan chef inom offentlig sektor får, men det behöver ställas högre krav på cheferna för att motivera en sådan lön.
Nu är Cinderella röd igen
Bild
Cinderella, som under två decennier seglat i vit skrud på på haven, målas nu i Viking Lines traditionella färger igen. Skrovet målas rött på ett varv i Åbo, och dekoreras med de numera kännspaka vita vågorna som går länge med fartygets sida.
Stormskärs Maja blir publiksuccé
Bild
Nyfilmatiseringen av Anni Blomqvists skärgårdsepos ”Stormskärs Maja” har premiär i januari. Den svenska huvudrollsinnehavaren Amanda Jansson gör succé som Maja, och filmen får överlag goda recensioner. I maj har filmen setts av fler än 450.000 biobesökare i Finland. Nordisk Film, som distribuerar Stormskärs Maja, säger att filmen haft fler biobesökare än någon annan film som har haft premiär i Norden under året. I april har filmen premiär i Sverige, recensionerna är blandade. I kölvattnet av filmen ordnar Ålands kulturhistoriska museum utställningen ”I Stormskärs Majas fotspår” den 11 april-1 september. Även Mariehamns stadsbibliotek visar en utställning av konstnären Anna Lind Bengtsson på temat.
LR förlorar elhybridmålet
Cirka 14 miljoner euro. Så mycket kostar det landskapet och skattebetalarna att regeringen Thörnroos avbeställde elhybridfärjan som regeringen Sjögren beställt bara några månader tidigare. Hovrätten går på tingsrättens linje och anser att landskapet gjort sig skyldigt till kontraktsbrott. LR söker besvärstillstånd i Högsta domstolen för att få ner skadebeloppet. Konsortiet hotar å sin sida att stämma LR för att man bröt mot sekretessbestämmelserna i ett medlingsförslag.
Men i april är det slutbråkat. Landskapsregeringen och konsortiet, som skulle bygga färjan och sköta driften av den, enas om en förlikning. LR:s nota landar på 11,9 miljoner euro.
I augusti meddelar Centralkriminalpolisen att man inte misstänker någon för brott gällande hanteringen av ehybridfärjan, ocj att man därmed inte inleder någon förundersökning efter den polisanmälan som gjort.
Bedragare kom över 2,5 miljoner
Telefonbedrägerierna på Åland fortsätter. Sammanlagt har bedragare lyckats lura ålänningar på nästan 2,5 miljoner euro. ”Det är inte bara telefonbedrägerier utan även investerings- och kärleksbedrägerier”, säger kommissarie Tommy Thörnroos. Han uppger att fallen är oerhört svårutredda och flera utredningar har lagts på is.
Äntligen kör Birka igen!
Sorgen var stor när Rederi Ab Eckerö meddelade att man tar Birka Stockholm ur trafik på grund av lönsamhetsproblem 2020. Glädjen var därför enorm när det i mars 2023 stod klart att Gotlandsbolaget köper fartyget – och dessutom fortsätter med kryssningar på Östersjön. Ett år senare, i mars 2024, går jungfrufärden. Fartyget har fått sig ett ansiktslyft och de hängivna Birkaresenärerna jublar. Birka Gotland har sett dagens ljus!
Thörnroos lämnar Centern
Bild
Efter att ha varit Centern trogen i 22 år lämnar ordförande Veronica Thörnroos partiet med omedelbar verkan. Detta efter hennes partikamrater uttryckt att de inte längre har förtroende för henne. Inom partiet finns ett missnöje med hur hon skött elhybridaffären och dess efterspel. I april startar hon ett nytt part: Pro Åland.
Vargarna är här igen
Efter några års tystnad är det varg på Åland igen. I mitten av februari ser Jan-Tore Thörnroos och brodern Stefan Thörnroos en varg på isen vid Björkö, Kumlinge. Ganska snart kommer fler rapporter om vargobservationer i skärgården och på fasta Åland. Efter att får under sommaren fallit offer för vargen beslutar landskapsregeringen om skyddsjakt i augusti. Till en början är det bara Finströms jaktvårdsförening som får skjuta vargen, men efter fler attacker mot får utökas jakten till fler kommuner.
I november lyckas jägare fälla vargen i Geta. Vargen ska, efter att ha undersökts, stoppas upp och ställas ut på Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö. Men ganska snart konstateras att det finns fler vargar på Åland, åtminstone en till.
Sjöfacken varslar om strejk
Sjöfacken har lämnat in strejkvarsel för Nordic Jetline (NJL) i den åländska skärgårdstrafiken. Kollektivavtalet går ut den 29 februari, och om inget förhandlingsresultat uppnåtts inleds strejken den 1 mars. Enligt sjömansunionens ordförande Kenneth Bondas vägrar NJL komma till förhandlingsbordet.
Den 20 februari tas strejkvarslet tillbaka, facken och NJL har enats om nya avtal.
Sottunga prickas för hemskolning
Sottungas bildningsnämnd och utbildningschef Kerstin Lindholm prickas av landskapsregeringen för sin hantering av tillsynen av hemundervisade barn. Detta eftersom kommunen låtit vårdnadshavare påverka kommunens val av tillsynsarrangemang, vilket inte är förenligt med lag.
I mars beslutar kommunen att man, liksom alla andra kommuner, ska köpa tillsynen från Mariehamns stad.
Lotten avgör talmansval
Det hade likaväl kunnat bli Roger Höglund, men det blir Jörgen Pettersson som tar över talmansposten när Veronica Thörnroos lämnar Centern. Efter en ytterst jämn omröstning i lagtinget, där rösterna faller 14–14, är det lotten som avgör till Petterssons favör.
Teateråland skakas av kulturbråk
Bild
Dramatikern och regissören Robert Liewendahl planerar att stämma Kulturföreningen Katrina för sommarens uppsättning av musikteatern ”Katrina”, som han skrev manus till för 25 år sedan. I nyuppsättningen är hans manus slopat och ersatt med en ny version. ”Jag anser att man inte har agerat enligt lagen om upphovsrätt”, säger han. Det här stoppar dock inte planerna på sommarens uppsättning och premiären blir som planerat i juli.
Folkhälsan presenterar jättebygge
Nu finns skisserna på Folkhälsans nybygge på Styrmansgatan och Kaptensgatan till allmänt påseende. Folkhälsan vill bygga ut sin verksamhet och öka antalet vårdboenden för äldre. Detta vill man göra genom att bygga ett hus i tre våningar i hörnet av Styrmansgatan och Kaptensgatan. För att det ska bli verklighet måste befintliga hus på platsen rivas, rivningarna startar under hösten.
Larmrapport dömer ut ÅHS …
En renovering på i runda slängar hundra miljoner euro. Det är vad som skulle kräva för att få sjukhusets lokaler i skick, enligt en ny besiktningsrapport. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen är situationen alarmerande. Fastigheterna är långt ifrån optimala för vårdverksamheten, och personalen tampas ständigt med problem med inomhusmiljön. Den äldsta delen av sjukhuset är från början av 1950-talet.
… och föräldrar dömer ut Övernäs
Akut utrymmesbrist, dålig inomhusluft och smutsiga lokaler. Hem och skola-föreningen i Övernäs lyfter flera problem i en skrivelse till stadens bildningsnämnd, och har också listat flera konkreta förslag. Föreningen vill bland annat att det skyndsamt utreds om någon form av moduler kunde tas i bruk vid skolan samt om Doktorsvillan eller Pub Bastun kunde fungera som fritidshem. Man efterlyser också en konditionsrapport.
När Mariehamns stad på hösten presenterar budgeten för 2025 finns 5,5 miljoner euro med för en renovering av skolan.
Nytt vårdsystem blir dyrare
Nästan fyra gånger dyrare i drift per år än enligt den ursprungliga budgeten, från 1 miljon till 3,8 miljoner euro. Det är statusen på ÅHS satsning på ett nytt vårdinformationssystem (VIS). Även investeringskostnaderna blir dyrare. Trots kritik mot den tilltänkta leverantören av systemet, Cambio, undertecknar ÅHS ett avtal.
Läkare kan bli av med legitimation
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i Sverige yrkar att legitimationen för en läkare som är verksam på Åland ska återkallas. Orsaken är att hon – trots åtskilliga påpekanden – inte följt villkoren i sin prövotidsplan. Läkaren anmäldes i oktober 2021 till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd eftersom hon, enligt IVO hade problem med missbruk.
Några dagar senare framkommer att en konsultläkare som jobbar på ÅHS inte får fortsätta sin anställning. Vad orsaken till detta är vill chefsläkare Jun Nagamori inte gå in på, men enligt uppgifter till Ålandstidningen är läkaren tidigare dömd för rattfylleri.
”Det finns ett stort intresse för läkarnas bakgrund och det visar vilket förtroendeyrke det rör sig om”, säger Nagamori men påpekar samtidigt ÅHS inte har rätt att kontrollera brottsregister vid anställning.
Geta protesterar mot vindkraften
”Det är ett av få ställen av obruten horisont och Norrhavet har helt unika naturvärden. Det är värt att värna. Orörd natur är mycket sällsynt i denna omfattning även runt Åland.” Det säger Daniel Mattsson som är en av initiativtagarna till namninsamlingen mot den planerade vindkraftsparken i Norrhavet. Nästan 200 personer skriver under namnlistan som lämnas till Getas kommundirektör Niklas Oriander. Motsvarande listor finns även i andra kommunerna som berörs av planerna: Eckerö, Hammarland, Saltvik och Brändö.
Flera avhopp skakar Oasen
Förbundsdirektör Ann-Christine Österbacka lämnar sin tjänst på Oasen boende- och vårdcenter i Jomala efter bara tre månader. Beskedet kommer bara några dagar efter att förbundsstyrelsens ordförande Edgar Kalm lämnat sin post. Men det här är bara början. I april meddelar fem av sju personer i styrelsen att de inte ställer upp för omval. Under våren och sommaren lämnar dessutom ekonomichef Jim Bergbo och vårdkoordinator Heidi Viktorsson sina tjänster.
De täta personalbytena och en återkommande avsaknad av nyckelpersoner gör Oasen sårbart och innebär en väsentlig riskfaktor, konstaterar revisorerna.
I juli rekryteras Ann-Sofie Silvennoinen som tf förbundsdirektör.
Misstänkt sexbrott vid vårdinrättning
Polisen har inlett en förundersökning om ett misstänkt sexbrott vid en vårdinrättning. Den misstänkta är en person som jobbar på vårdinrättningen och brottet ska ha skett i december 2023. Förmannen som anmälde det misstänkta brottet utreds för brott mot tjänsteplikt eftersom det dröjde tre veckor innan personen anmälde det.
April–juni
Kimmo vinner mot Veikkaus
Kimmo Mattsson blev förbannad när han förra året inte fick lämna in en lottorad vid sitt besök i Finland. Han besvärade sig till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden som nu kommit med sitt beslut. Spelbolaget Veikkaus diskriminerar ålänningar när de inte låter dem använda fysiska penningspeltjänster i Finland. Men än är inte sista ordet sagt, Veikkaus överklagar till förvaltningsdomstolen.
Rivningshotad paviljong renoveras
Den planerade rivningen av paviljongen på Lilla holmen i Mariehamn pausas efter högljudda protester om dess bevarande och kulturhistoriska värde. Detta blir också möjligt efter att kommerserådet Anders Wiklöf meddelar att han står för kostnaderna för att renoveringen. I augusti påbörjas renoveringsarbetet.
Självstyrelsepark renoveras för miljoner
Självstyrelseparken, som i själva verket är ett garagetak mellan lagtinget och hotell Arkipelag, kräver omfattande renovering på grund av läckage. Dessutom ska den 50 år gamla parken få nytt utseende. Kostnad: cirka tre miljoner euro. När arbetet startar under hösten försvinner i ett huj 244 parkeringsplatser, vilket skapar rubriker om parkeringskaos i staden.
Skrämmer gässen med uppstoppad räv
Bild
Mariehamns stad testar en ny metod för att hålla de vitkindade gässen borta. En uppstoppad räv ska placeras ut på drabbade stränder och gräsmattor och den ska även flyttas runt för att fåglarna inte ska vänja sig vid den. ”Vi kan inte riskera att våra stränder blir sanitära olägenheter och det är ett billigt och humant experiment”, säger stadens mijösamordnare Ulf Simolin. I augusti konstaterar Simolin att det varit färre gäss under sommaren, men han berättar också att två rävar blivit stulna.
Birka Gotlands vd lämnar posten
Bild
En månad efter premiären av Birka Gotland på Mariehamn–Stockholm får vd Susanne Kaarnimo-Knight lämna sin tjänst. ”Det skedde i samförstånd. Försäljningen behöver stärkas”, säger Viking Lines vd Jan Hanses som också är styrelseordförande i driftsbolaget Gotland Alandia Cruises.
Skyddsjakt på havsörn stoppas
Det blir ingen skyddsjakt på havsörn vid Lågskär, åtminstone inte just nu. Högsta förvaltningsdomstolen tillåter inte att landskapsregeringens (LR) jaktbeslut från i början av maj verkställs innan domstolen tagit ställning till besvären från Ålands fågelskyddsförening och Birdlife Finland. I fjol fattade LR också ett beslut om skyddsjakt på havsörn på samma plats, men då stoppade domstolen inte jakten – trots fågelskyddsföreningarnas besvär.
Domstol ger Urd rätt om bidrag
Landskapsregeringen (LR) måste behandla Ålands konservativa förening Urds Paf-ansökan på 700 euro från 2022 på nytt. Högsta förvaltningsdomstolen noterar bland annat att beslutet tillkommit på ett felaktigt sätt. LR:s motivering till avslaget – att föreningens verksamhet bryter mot landskapets jämställdhetspolicy, FN:s konvention om mänskliga rättigheter och Istanbulkonventionenvar – var dessutom dåligt motiverad, enligt HFD. LR behandlar ansökan på nytt i oktober, men kommer till samma slutsats som 2022.
Nytt avhopp i lagtinget
Lagtingsledamot Mogens Lindén lämnar Socialdemokraterna och bildar en ny lagtingsgrupp, Grön vänster. ”Jag tror att det behövs fler vänsterröster än en enda dominerande”, säger han. Orsaken till avhoppet är den kritik han fick från sitt parti för att han agerat olämpligt och inte enligt spelreglerna gällande den nya vårdinformationssystemet till ÅHS.
Carlsro badhotell är till salu
Badhotellet Carlsro i Degerby, Föglö är till salu. För fem år sedan köpte Johanna Delfs fastigheten tillsammans med sin dåvarande man. Johanna Delfs fortsätter driva hotellet över sommaren, från midsommar fram till den 4 augusti. Fastigheten säljs som ett helhetskoncept ihop med varumärket Carlsro, men om de nya ägarna väljer att fortsätta driva badhotellet, eller om det här blir hotellets sista sommar, återstår att se.
Ålands folkrederi har fått sitt namn
Bild
Ålands folkrederi Ab är namnet på det nybildade bolaget med målet att förverkliga färjtrafik på rutten Mariehamn-Kapellskär sommaren 2025. Gruppen startades i mars av Ams-chefen Tomas Lundberg och har i maj 1.500 medlemmar. I kärntruppen för bolaget finna bland andra Viking Lines tidigare tekniska direktör Kaj Jansson, kaptenen Dan Wikingson och Viking Lines tidigare trafikchef Dan Roberts.
Under hösten meddelas att trafikstarten skjuts upp och att initiativtagarna nu satsar på ett nybygge.
Högerextrem ledare bor på Åland
Ledaren för den svenska högerextrema rörelsen Nordisk styrka har flyttat till Åland. Mannen flyttade hit för ett år sedan och har köpt ett hus på landsbygden. Han vill inte själv svara på några frågor, men enligt experten Jonathan Leman på den anti-rasistiska stiftelsen Expo är mannen fortfarande ledare för organisationen. Jonathan Leman utesluter inte att det finns planer på att etablera organisationen på Åland.
Anton Nilsson Ålands favorit
Anton Nilsson, Ålands ministerråd i Bryssel, kammar hem över 8.000 röster på Åland i valet till Europaparlamentet i juni. Han får därmed 83,4 procent av de åländska rösterna. Men något plats i EU-parlamentet blir det inte. In kommer i stället Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson som kandiderar på samma lista. Därmed säkras Finlands enda svenskspråkiga mandat i församlingen. Alexandra Gäddnäs väljs senare till Henrikssons åländska specialmedarbetare.
Berlinermunk för 6 euro upprör
Bild
I skärgården bubblar kritiken mot entreprenören på södra linjen efter en prishöjning i kaféet. Som exempel kostar en berlinermunk 6 euro och en rågbrödssmörgås 8,50. Företagare i land har börjat sälja fikapaket att ta med sig i stället för att handla ombord. Oskar Berndtsson vid Nordic Jetline har förståelse för att folk inte vill handla så dyrt, men säger att kaféverksamheten går med förlust. Enligt avtalet med landskapsregeringen ska entreprenören erbjuda ett kafésortiment ombord.
Pajunen får jobba sju år till
Jeanette Pajunen, som har varit Ålands hälso- och sjukvårds direktör sedan mars 2018, får förlängt med sju år. Bakom beslutet står en enig ÅHS-styrelse.
Veterinärs arbetsuppgifter dras in
Bild
Landskapsveterinär Maria Borgström har fått sina befogenheter indragna av landskapsregeringen efter att ha ifrågasatt ett vetenskapligt laxfiskeprojekt. Hon hävdar att projektet kan sakna lagstöd och kräver en utredning. Hennes chef Bengt Michelsson motiverar indragningen med att Borgström visat bristande omdöme. I november återfår hon sina befogenheter.
Visit Åland får ny vd
Noora Löfström har utsetts till ny vd för Visit Åland. Hon efterträder Lotta Berner Sjölund som blir försäljningsdirektör på Eckerölinjen. Matturismen är något som Löfström vill utveckla. ”Det är unikt att i ett relativt litet samhälle ha så högklassiga råvaror och produkter. Det är något som kan locka hit ännu fler matentusiaster.”
Demenscentret ska byggas – men var?
Bild
Stadsfullmäktige säger i juni ta till att bygga ett demenscenter med 60 boendeplatser i staden. Stadsstyrelsen får i uppdrag att inleda en planering och föreslå den slutliga placeringen, antingen vid Mariepark i Västerhamn eller i Apalängen. Därefter seglar ytterligare en alternativ placering upp: en demensby på Ytternäs ängar.
Förslaget vinner starkt stöd i spalterna eftersom det är så naturskönt. I september presenteras ytterligare ett alternativ: Hälsans hus på Norragatan. Hälsans hus blir också det alternativ som stadsfullmäktige i december beslutar att gå vidare med.
Midsommarstångsflytt i Tjudö
Efter att ha stått i Tjudö by i över hundra år har föreningen För Norrfinström flyttat platsen för sin midsommarstång till hembygdsgården. Detta har det varit tal om i decennier, och nu har man kommit till skott. Vid invigningen av den nya stången är det mer folk och fest än någonsin, och det firas med jubel och tårta.
Juli–september
Storbrand på Doppingvägen
En storbrand bryter ut på Doppingvägen 8 i Västernäs i södra Mariehamn på eftermiddagen den 2 juli. Branden startar på en balkong på tredje våningen och hela huset samt grannhuset evakueras. Flera kårer är på plats och bekämpar branden. Trots att brandkårerna lyckas begränsa brandutvecklingen rökskadas flera lägenheter i huset och hyresgästerna måste hitta nya boenden. Renoveringen av lägenheterna har ännu inte påbörjats eftersom fastighetsägaren Sjömanspensionskassan och försäkringsbolaget inte är överens. I december står det klart att byggföretaget Allbygg köper det brandskadade huset.
En person står åtalad för sabotage i samband med branden.
Stora förändringar i skärgårdstrafiken
Bild
I början av juli meddelar landskapsregeringen (LR) att det blir högre biljettpriser och ändrade bokningsregler i skärgårdstrafiken nästa år. Bara några dagar senare avslutar LR alla avtal med entreprenörerna Nordic Jetline och EW Finland, detta efter att bolagen meddelat att de inte kan uppfylla villkoren i avtalen. Som en tillfällig lösning tar åländska Ansgar över trafiken med omedelbar verkan och linjerna bjuds ut på nytt. De tidigare samarbetsparterna NJL och EW söker sig själva i konkurs.
Senare under hösten bildar LR tillsammans med statliga Finferries bolaget Axferries i syfte att säkra den åländska skärgårdstrafiken.
Från skärgårdshåll framförs massiv kritik mot de högre biljettpriserna och den försämrade servicen.
Sunnan II till salu
Efter fem säsonger i åländska vatten är kryssningsfartyget Sunnan II till salu. ”Sunnan har alltid varit till salu, men nu testar vi marknaden mer aktivt och ser hur intresset ser ut. Detta blir vår femte säsong som vi kör men inte nödvändigtvis den sista”, säger ägarna Ove och Erik Kemmelmeier.
Försvarar olycksdrabbad korsning
Korsningsområdet vid Nya Godbyvägen, Sundsvägen och Getavägen i Finström har genomgått en ombyggnation, vilket har lett till justeringar i trafikreglerna och skapat livliga diskussioner bland allmänheten. Dessutom har flera trafikolyckor skett i området. Men enligt landskapsregeringen är den nya korsningen säkrare än den tidigare lösningen. Dock ska man göra en utredning.
Robert Helenius avstängd i två år
Två års tävlingsförbud blir straffet för boxaren Robert Helenius, som inför stormatchen mot Anthony Joshua i augusti i fjol lämnade ett positivt dopningsprov. Helenius och hans entourage hävdar att han fått i sig det förbjudna ämnet klomifen i ägg han ätit. Trovärdigt, anser boxningsförbundet, men inte bevisat.
Segelfest i Mariehamn
Bild
Segelfest i dagarna fyra blir det när Tall Ships Races kommer till Mariehamn. Cirka 60 båtar är med i rejset, det mest långväga kommer från Ecuador, övriga är europeiska. I Västerhamn och i Esplanaden sjuder det av liv dessa dagar. Under evenemanget besöker 50.000 personer Mariehamn varje dag. Staden vill nu anhålla om att även bli värdstad nästa gång TSR seglas i Östersjön, 2028.
Interna strider i HI
Bild
Ett internt bråk når offentlighetens ljus efter att tidigare talespersonen för Hållbart Initiativ, Simon Holmström, kritiserar partiet i sitt sommarprat. Han får medhåll av tidigare talespersonen Annette Bergbo. De nuvarande talespersonerna Erica Scott och Alfons Röblom slår ifrån sig kritiken, men det visar sig senare att det gror ett missnöje inom partiet och att medlemmar inte känner sig lyssnade på.
Statsbesöken avlöser varandra
Bild
Republikens president Alexander Stubb besöker Åland tillsammans med hustrun Suzanne Innes-Stubb i mitten av augusti. Besöket innehåller både politiska diskussioner och möte med allmänheten på Torget i Mariehamn. Tanken är att presidenten framöver ska besöka Åland årligen i slutet av sommaren.
I september är det dags för nästa prominenta besök då statsminister Petteri Orpo (Saml) gör sitt första Ålandsbesök som just statsminister. ”Det är nu eller aldrig”, säger han om självstyrelselagsrevisionen, och lovar även han att besöka Åland varje år.
Huvudtränaren lämnar IFK
Bild
Huvudtränare Bruno Romão lämnar ligalaget IFK Mariehamn. Anledningen är brist på resurser, vilket han tycker går ut över spelartillgången och de anställda. ”Vi gör väldigt mycket jobb som ligger utanför fotbollsplanen som att till exempel tvätta kläder”, säger han. In kommer i stället IFK Mariehamns rf:s sportchef Gary Williams, som lyckas vända den negativa trenden och håller IFK kvar i Tipsligan även nästa säsong.
Monsterogräs sprids på Åland
Runt om på hela Åland sprids det fruktade ogräset hönshirs som beskrivs som ett av världens värsta. Växten riskerar att slå ut andra viktiga grödor då den är mycket livskraftig och svår att bekämpa. ”I fjol hittade lantbrukarna någon enstaka planta och i år är det knökfullt”, säger växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh på Ålands hushållningssällskap.
Stan blåser liv i tornhuset vid Rökka
Planerna har legat vilande i 17 år, men nu väcker staden liv planerna på ett 45 meter högt tornhus i 15 våningar vid Rökerirondellen i norra Mariehamn. ”Det finns ett behov av att bygga någonting högt och spektakulärt i Mariehamn”, säger stadsarkitekt Dominicus Björkstam. Men grannarna är ytterst tveksamma. Och när det blir tal om att Rökkakiosken eventuellt behöver flyttas ryter de ifrån.
Uppsägningar att vänta på ÅHS
Besparingskraven på Ålands hälso- och sjukvård är stora, och ännu större nu när beräkningar visar på en negativ budgetavvikelse på minus 1,8 miljoner euro. Fram till årsskiftet ska därför en rad åtgärder vidtas. Styrelsen utesluter inte att personal kan komma att sägas upp, och i november kommer beskedet att antalet medicinska sekreterare på ÅHS kan minska med 20 årsverken nästa år.
Ida Zetterström gasar i USA
Jomalabon Ida Zetterström inleder med buller och bång sin andra deltävling i NHRA-serien i den tuffa dragsterklassen Top Fuel under US Nationals i slutet på augusti – en tävling som rankas som den största i serien med runt 100.000 åskådare på läktaren på Lukas Oil Raceway i Indianapolis i USA.
Monopol på privat hälsovård
Ett av Finlands största privata vårdbolag, Terveystalo, köper Cityläkarna. För tre år sedan förvärvade man även majoriteten av aktierna i Medimar, vilket betyder att man nu blir ensam aktör på den åländska privata marknaden. Företagarna på Åland uttrycker under hösten oro för vad det gör med konkurrensen på marknaden när de enda två stor privata läkarstationerna har samma ägare.
Bostadsområde i Kökar riskerar gå under klubban
Det privata bostadsområdet Björnsnäs i Kökar riskerar säljas eftersom det finländska bolaget som äger fastigheten inte uppfyller villkoren i jordförvärvstillståndet. Det står klart efter Ålandstidningens granskning. Ägarna dras med stora skulder och bolaget har heller ingen styrelse. Dessutom har man inte färdigställt området enligt kraven i tillståndet. Landskapsregeringen ska ta ärendet till åklagaren. Det här är första gången ett liknande fall prövas i rätten.
Gesterby mjölk i konkurs
Gesterby mjölk i Sund försätts i konkurs efter att företaget inte betalat en förfallen skuld på 50.000 euro till Andelsbanken. Bakom gården står Ålands största mjölkproducent Kristoffer Lundberg, som även driver Haga kungsgård i Saltvik. Samtidigt flyttas de hundratals korna från Gesterby till Haga.
I december fryser tingsrätten på begäran av polisen Haga kungsgårds och Lundbergs tillgångar, totalt över en halv miljon euro, i samband med att en polisutredning om grov oredlighet som gäldenär inletts.
Tilde kniper guldbiljett i Idol
Raka vägen till slutaudition går lemlänningen Tilde Westergård efter att ha provsjungit för juryn i det populära programmet ”Idol” i TV4. Tyvärr tog resan slut vid slutaudition, men: ”Det känns så himla kul att ha deltagit, bara att få hålla i en guldbiljett har ju varit en dröm. Det har varit så kul”, säger hon.
Åboflyget hotas av nedläggning
Bild
Flygbolaget Amapola, som bland annat flyger linjen Mariehamn-Åbo, dras med lönsamhetsproblem och avser avsluta linjen i slutet av oktober. Detta drabbar särskilt patienter som får vård på Åbo universitetscentralsjukhus. Ålands cancerförening går in med pengar för att säkra flyget till årsskiftet. I december meddelar föreningen att man går in med finansiering till den sista februari. Men vad som händer därefter är ännu oklart.
Första charterflyget till Rhodos
186 personer är med när det första direkta direktcharterplanet går från Mariehamn till den grekiska ön Rhodos. Den korta restiden, fyra timmar från ö till ö, uppskattas av resenärerna. Nästa resa går till portugisiska Albufeira i påsk.
Taxibolag misstänks för fusk med färdtjänst
Polisen slår i september till mot ett taxiföretag. Initialt misstänks tre personer för grovt bedrägeri, men antalet misstänkta utökas sedan till sju. Företaget misstänks för att ha överfakturerat Kommunernas socialtjänst för färdtjänstresor. ”Min uppfattning är att man såg att någonting var fel, men man uppfattade inte att det var något fel som gjorts medvetet. Till slut insåg man att det inte var frågan om misstag och då polisanmäldes det”, säger KST:s direktör Katarina Dahlman.
Proteststorm när smöret i skolorna byts ut
Kritiken är omedelbar när Mariehamns stad byter ut smöret på daghem och i skolor och ersätter det med ett växtbaserat alternativ. Orsaken till ändringen är att man vill följa de nya kostråden, men ganska snart backar staden och återgår – i alla fall för tillfället – till smör.
Norrmén ny tränare i ÅU
Daniel Norrmén blir ny huvudtränare i Åland United. Han tar över efter Riku Remes som väljer att kliva av efter en utmanande tid. Norrmén har fungerat som hjälptränare för laget sedan augusti, och beslutet att han nu tar över huvudansvaret är på så vis väntat.
30 år sedan Estoniakatastrofen
Den 28 september är det 30 år sedan passagerarfärjan Estonia sjönk söder om finska Utö och tog 852 personer med sig i djupet. ”De kroppar som gick förlorade kunde aldrig begravas, därför känner nog många anhöriga att de aldrig fick något tydligt avslut på olyckan”, säger läkaren Stefan Björkbom som var den första läkaren på plats på Utö under olycksnatten.
Oktober–december
Lagtinget slopar sjukkostnadsavdraget
Kritiken från oppositionen låter inte vän ta på sig när landskapsregeringen aviserar att man vill slopa sjukkostnadsavdraget i kommunalbeskattningen. Efter en livlig debatt röstas förändringen igenom. LR utlovar åtgärder för att stöda de mest utsatta genom att bland annat höja grundavdraget och sänka patientavgifterna inom vården.
Seglarkatten Luzia är hittad
Efter att ha rymt från sin familjs segelbåt under Tall Ships Races i juli har katten Luzia varit försvunnen. Men efter ett idogt sökande och många tips fångas hon in i oktober. Efter en natt hos Katthjälpen på Åland får hon äntligen återförenas med sin svenska husse och matte.
Tufft inom byggbranschen
Bild
Högt ränteläge och avsaknad av stora offentliga byggprojekt gör att villkoren för byggbranschen just nu är tuffa. ”Vi har haft ganska bra nu under hösten men vi ser att byggandet tvärdör till januari ungefär, efter det är det bara småprojekt”, säger Mikael Fagerlund, vd för Byggpartner Åland. Vissa byggfirmor har till och med tvingats till permitteringar.
Alko slarvade med förtullningen
Det statliga alkoholmonopolet Alko under flera års tid importerat alkohol över skattegränsen utan att sköta den administrativa delen av förtullningsförfarandet. När saken uppdagades kopplades flera myndigheter in, men efter diskussioner beslutades att Alko endast skulle påföras en mindre felavgift. Tullen, som hanterat ärendet, vägrar kommentera saken.
Stort utbrott av mykoplasma
Det är ovanligt många fall av mykoplasma och lunginflammationer på Åland under hösten. Majoriteten av de som drabbas är tonåringar. Större mykoplasmaepidemier brukar uppstå med några års intervaller, den senaste stora epidemin i Finland var 2019.
Tre personer inför rätta för mordförsök
Bild
Tre personer åtalas för försök till mord och tre personer för medhjälp till mordförsök på en åländsk man. På grund av det stora antalet personer som ska höras i målet, och på grund av att några av dem sitter häktade i Åbo, håller Ålands tingsrätt den fyra dagar långa rättegången i Egentliga Finland tingsrätts lokaler. De åtalade förnekar att de skulle ha gjort sig skyldiga till mordförsök. Dom i målet kommer i januari.
Grüssners kan få tillbaka Solkulla
Utsökningsverket i Finland har på Ukrainas begäran beslagtagit tre ryska fastigheter på Åland som ett sätt att säkra ersättningar i samband med den olagliga ockupationen av Krim 2014. Det rör sig om två strandområden och om Solkulla i Kvarnbo i Saltvik.
Ulf Grüssner, vars familj ägde Solkulla innan det blev sovjetisk egendom, är lättad: ”Jag vet inte om vi har någon möjlighet att få tillbaka den. Men det är inte alls det som är det viktiga. Det viktiga är att Ryssland inte ska ha någon mark på Åland, vilket man har haft sedan andra världskriget och vägrat att ge ifrån sig”, säger han.
Röstar igenom försäljning av skolfartyget Michael Sars
Sälj inte Michael Sars! Studerande och lärare vid sjöfartsutbildningarna höjer sina röster när landskapsregeringen i samband med budgeten deklarerar att man avser sälja skolfartyget. Även Ålands skeppsbefälhavareförening ryter till. Fartyget är viktigt för att de studerande ska få praktiskt erfarenhet av sjömanslivet, och även en konkurrensfördel gentemot andra sjöfartsutbildningar i våra närregioner, anser kritikerna. Trots massiva protester går lagtinget in för en försäljning i samband med budgetdebatten i december. Men! Om Högskolan på Åland lyckas omfördela sina resurser kan fartyget stanna på Åland.
Höga sjuktal inom äldrevården
Sjukfrånvaron inom äldreomsorgen i Mariehamn är alarmerande hög, 12,8 procent. Äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund säger att hon aldrig upplevt så hög sjukfrånvaro på någon arbetsplats tidigare. För att råda bot på problemet satsar staden 65.000 euro nästa år.
Slår larm om lätta elfordon
Bild
På bara drygt fyra månader har 27 patienter kommit till sjukhuset med skador kopplade till så kallade lätta elfordon. Nu slår två läkare larm – och får medhåll av landskapets trafiksäkerhetskonsulent. De säger att det är vansinne att man tillåts köra fordonen när man är berusad. Landskapsregeringen meddelar att lagstiftning är på väg.
Annika Hambrudd ny C-ledare
Minister Annika Hambrudd väljs enhälligt till ny ordförande för Centern. Jämbördiga vice ordföranden blir Liz Mattsson, Jesper Josefsson och Robert Mansén.
Historisk skylt sätts upp
Bild
Nu har den klassiska Herr Gårman-skylten, som markerar övergångsställen, fått sällskap – av Fru Gårman. Den nya vägtrafiklagen har möjliggjort att använda sig av fler varianter och i korsningen Strandgatan-Nygatan har nu den första Fru Gårman-skylten satts upp. Skylten väcker många känslor, såväl positiva som negativa.
Ob upprör med nya kläder
Vita skjortor med uppkavlade ärmar, svarta byxor och smala svarta slipsar. Så uppträder de fem obundna lagtingsledamöterna på en presskonferens där de presenterar sin skuggbudget. Många associerar klädseln till högerextremism, och debatten om den går het. Ledamöterna själva tillbakavisar all form av koppling till antidemokratiska rörelser, och säger att de inte klädvalet är en slump.
Tusen dagar av krig
Den 19 november är det tusen dagar sedan Ryssland invaderade Ukraina. Det uppmärksammas med en ceremoni på Ukrainaplatsen i Mariehamn.
Flera tusen liter olja läcker ut efter olycka
Flera tusen liter brännolja läcker ut när en tankbil välter på Långnäsvägen i Lumparland. Det drabbade området är uppskattningsvis 300 kvadratmeter stort och saneringsarbetet pågår i flera dagar.
Mikael Persbrandt gör Ålandsdebut
”Bulls and Trolls. Så heter den svenska skådespelaren Mikael Persbrandts utställning som visas på Ålands konstmuseum i vinter. ”Det känns att jag är back to my roots”, säger Persbandt, vars morfar kom från Brändö.
Postdomen prövas inte av HD
Bild
Åland Post får inget besvärstillstånd i Högsta domstolen. Därmed står Åbo hovrätts dom från förra hösten fast. Bolaget dömdes då till böter för grovt skattebedrägeri och smuggling, och två tidigare anställda dömdes för smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott till villkorligt fängelse. Enligt rätten har de brutit mot lagen i hanteringen av läkemedel och dopningspreparat.
Alva är årets ljusbärare
Bild
Alva Johansson. Så heter Ålands lucia 2024. Hon kröns traditionsenligt i S:t Görans kyrka den 13 december.
Åda-vd lämnar sitt jobb
Det offentliga Ålands it-bolag Ådas vd Christian Jansson lämnar sitt jobb med omedelbar verkan i början av december. Enligt styrelseordförande Andreas Perjus är det ett gemensamt beslut. Själv vill Jansson inte kommentera saken.
Tidigare Medisanställda misstänks för grova brott
Två tidigare rektorer vid Medis misstänks för grovt missbruk av tjänsteställning och en tredje person för grovt bedrägeri. Ärendet, som polisen nu överfört till åklagaren, handlar om att det hade gjorts utbetalningar från Medis till en anställds privata företag. Enligt staden handlar det om flera hundratusen euro som betalats ut under flera år.
Par utreds av polis efter pedofilavslöjande
Ett åländskt påar utreds av polisen efter att ha blivit avslöjade av den omtvistade svenska pedofiljägarsajten Dumpen. Paret utreds för försök till sexuellt övergrepp mot barn samt för innehav av bild som på sexuellt sätt visar barn och lockande av barn i sexuella syften. Paret togs på bar gärning efter att ha chattat med en, vad de trodde var, 13-årig flicka och stämt träff med henne i Stockholm. I själva fallet chattade de med Dumpen.
Ilmatar ger upp vindkraftssatsning
Ilmatar drar sig ur satsningen på havsbaserad vindkraft och lägger ner kontoret på Åland. Man vill i stället fokusera på sin energiproduktion inom landbaserad vindkraft och solenergi samt på energilagring. Företaget har sedan 2022 haft ett dotterbolag på Åland. Nu sägs samtliga sex anställda med regionchef Anna Häger i spetsen upp. Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) säger att Ilmatars beslut är ett bakslag, men att det inte stoppar Ålands planer.
Misstänkt sexbrott mot barn inom idrottsrörelsen
Polisen utreder två fall av misstänkta sexualbrott mot minderåriga, båda med koppling till idrott. En person har tidigare varit anhållen Ålands Idrott bekräftar att ett ärende hanterats genom deras visselblåsartjänst, och den misstänkta personen har tagits ur verksamheten enligt handlingsplanen.
Kritik mot regeringens Ukrainastöd
Landskapsregeringen och lagtinget ger tre miljoner till Olena Zelenska Foundation i Ukraina för att hjälpa till att utrusta och återställa skyddsrum i anslutning till skolor. Pengarna tas från Paf-medel. Men beslutet får kritik från oppositionen, som anser att beslutet inte förankrats i alla partier samt att pengarna på grund av det kärva ekonomiska läget behövs på hemmaplan.