Enligt fackförbundet bryter Eckerökoncernen mot gällande lagstiftning genom att inte följa gängse varselregel om sex månader för företag med över 100 anställda.
– Man har även meddelat att man inte ämnar följa gällande regelverk vid förhandlingsskyldig med fackförbund, att först genomföra och avsluta förhandlingar innan man verkställer uppsägningarna, säger Oskar Lindskog till Ålandstidningen.
Han menar att fackförbundet under den pågående krisen tillsammans med Eckerökoncernen har försökt hitta lösningar för att undvika varsel.
– Därav är detta varsel av våra medlemmar både förvånade och upprörande, säger han.
Finns undantag
Lasse Karlsson, personaldirektör på Rederi Ab Eckerö säger att det ”definitivt inte” var oväntat att fackförbundet är kritiskt till beslutet om varsel.
– Men varsel om uppsägning tar man inte till om det inte är i yttersta nödfall, säger han.
Han menar att de uppgifter Oskar Lindskog för fram om att man bryter mot lagstiftning och varselregler är felaktiga.
– Vi har kallat till MBL (lagen om medbestämmande i arbetslivet, reds anm)-förhandlingar med Seko Sjöfolk i morgon (läs: i dag) där vi går igenom grunderna för att säga upp personal.
Om arbetsgivaren upplever att man måste varsla skickar man in ett brev om varsel till Arbetsförmedlingen där man listar grunden till varslet och hur många det berör.
Det finns lagstiftning för hur lång tiden är innan arbetsgivaren kan göra driftsinskränkningar, beroende på hur stor arbetsplatsen är. Inom ramen för den lagen kan det inom Eckerökoncernen göras inskränkningar först efter sex månader.
Undantaget är om företaget befinner sig i en situation som arbetsgivaren inte har kunnat förutse, då gäller minst en månad innan man kan göra inskränkningar.
– Det är det här undantaget vi har hänvisat till när vi skickat in varselbrevet till Arbetsförmedlingen. Vi kan inte annat än anse att den här situationen påverkar oss som vilket annat företag som helst inom resebranschen just nu. Det här hade vi inte kunnat förutspå på något sätt, säger Lasse Karlsson.
Kan skjuta upp förhandlingar
Inom ramen för MBL kan arbetsgivaren ta beslut om uppsägningar innan man fullgjort förhandlingsskyldigheten. Om man gör det måste dock förhandlingarna genomföras i efterhand.
– Vi satte in i förhandlingsframställan att vi kan genomdriva uppsägningsprocessen innan förhandlingarna är genomförda, men det är ingenting som vi har utnyttjat, säger Lasse Karlsson.
I dag fredag har bolaget förhandlingar med Seko Sjöfolk dit den landbaserade personalen i Sverige hör. I går förhandlade man med Sjöbefälsföreningen.
– Oskar (Lindskog, reds anm) riktar kritik mot en punkt som bara finns i teorin. Vi har kallat till förhandlingar och sätter igång i morgon, säger Lasse Karlsson.
– Jag är lite förvånad över kritiken. Det verkar som att Seko inte har förstått allvaret i situationen. Vi har inga inkomster över huvud taget, men säkert 60-70 procent av lönekostnaderna kvar plus alla andra kostnader för fartyg, hamnar, avtal med bussbolag och annat.
Koncernen har gått in för att ta emot Sveriges regerings stödpaket som man får om man gör korttidspermitteringar. De anställda ska då jobba 40 procent av arbetstiden och får 92,5 procent av lönen. Stödet täcker upp för en del av kostnaderna för det.
– Det är ett avtal som är bra för den enskilda sjömannen, men det finns stora kostnader kvar för oss. Stödpaketet räcker inte till och någonstans tar pengarna slut, säger Lasse Karlsson.
Fredrika Fellman