Kronkursen har åter börjar falla och nu varnar vissa experter för en valutakollaps. En sådan kan få stora följer för stuguthyrningen på Åland som är mycket beroende av de svenska gästerna.
TURISM Efter att till viss del ha återhämtat sig under januari faller nu kronan igen. Ett ras kom för en vecka sedan när Sveriges riksbank chocksänkte styrräntan och dessutom sa att risken att räntan sjunker till noll under året är 25 procent. Samtidigt fortsätter investerare fly små valutor och när ett kreditvärderingsinstitut i veckan varnade för att nordiska banker har en för stor riskexponering i det krisdrabbade Baltikum sjönk kronan ännu mer.
Frågan är hur detta påverkar den åländska turismen i och med att det blir dyrare för svenskar att turista på Åland. De svenska turisterna är oerhört viktiga för alla stuguthyrare.
Fast kurs
Maria Hellman på Eckerölinjen säger att man fortfarande håller fast vid en kronkurs på 9,40 och att kronfallet hittills inte har resulterat i höjda stugpriser för svenskarna.
-Men vi kan komma att justera vår kronkurs inom kort. Det är självfallet inte bra när kronkursen faller. Vi har hållit ut med denna kronkurs väldigt länge just för att vi vill göra något och undvika en prishöjning. Just nu är bokningsläget ungefär som i fjol, säger Hellman.
För tillfället skulle Eckerölinjen vara tvungna att höja de svenska stugpriserna med cirka 16 procent för att de skulle återspegla den verkliga kronkursen. Exakt hur mycket man kan höja priserna innan det syns i antalet bokningar vet inte Maria Hellman, men hon säger att en höjning på runt 20 procent är "väldigt mycket".
Inte bra
Hilding Holmström på Ålands stuguthyrarförening håller med om att den fallande kronan inte är bra, även om bokningsläget klarnar först i mars.
-Nej, det är långt från bra. Det blir dyrt för de svenska turisterna att komma till Åland. Framförallt kan det innebära att de som åker till Åland med kort varsel stannar hemma.
Att rederierna behåller sina fasta kronkurser påverkar däremot inte enskilda stuguthyrare.
-Nej, kontrakten med rederierna är i euro, säger Hilding Holmström.
Viking Line håller även de fast vid sin kronkurs på 9,50. Tomas Lyyski, regionchef på Viking Line, uppfattar inte den fallande kronkursen och skillnaden mellan rederiets interna kurs och den verkliga kursen som enbart negativ.
-Den förmånliga kurs vi erbjuder är ett jättebra säljargument för svenskarna. Även om vi tvingas justera kursen tror jag inte på några avbokningar.
Hur ser bokningsläget ut?
-Jättetrevligt. Åland är riktigt hett i sommar. Vi har stor draghjälp av Öspelen och Paf Open. Det ser bättre ut än på flera år. 2009 blir en riktig kanonsäsong!
Risk för kollaps
Frågan är vad som händer om kronan fortsätter att falla. För en dryg vecka sedan varnade Cecilia Skingsley, ränteanalytiker på Swedbank, för att kronan kunde "kollapsa" på grund av alla räntesänkningar. Dessutom har vice riksbankschef Lars E O Svensson sagt att Riksbanken kan gå in för att medvetet sänka kronkursen för att kunna stimulera ekonomin ytterligare om man sänker styrräntan till noll.
Vad händer om kronan kollapsar?
-Det kan man bara gissa. Jag har svårt att tro att den kan sjunka mer än den redan har gjort. Jag hoppas att det går andra vägen, att kronan stärks, säger Hilding Holmström.
Ålandstidningen