Pernilla Karlsson, kvalitetsutvecklare och Liz Karlsson, projektassistent inom äldreomsorgen i Mariehamn håller i visningen av olika tekniska lösningar för hemmet.
Varför ordnar ni ett sådant här tillfälle?
– Vi upplever att äldre inte vet vad det finns för tekniska lösningar som kan underlätta vardagen för dem i hemmet. Det är viktigt för oss inom äldreomsorgen att nå ut med information därför valde vi att ordna detta tillfälle. Vi kommer även att ha ett liknande tillfälle i maj och ett senare i höst. Jag hoppas att fler vill komma och få information, säger Pernilla Karlsson.
Liz Karlsson är i full färd med att förevisa olika hjälpmedel som finns att ta till när nöden kräver.
– Det finns olika småsaker som till exempel ett handtag man kan sätta plastkasshandtagen i så att de inte skär in i fingrarna när man ska bära hem det man handlat i butiken. Det finns pennor och annat som är anpassat för äldre, säger hon.
Att det nu finns ljus som är batteridrivna och dessutom kan släckas och tändas via en kontroll.
– Det är betydligt säkrare att ha batteridrivna ljus så man inte råkar lämna ljusen obevakade eller glömmer att släcka dem. I dag kommer det allt fler ljus i olika färger och former ut på marknaden, säger Liz Karlsson.
Hon har också några lampor med sensorer som man kan använda sig av ifall man behöver gå upp på natten.
– En del tänds när det blir mörkt eller så tänds de via en sensor som känner av rörelse.
Via olika kontroller som finns på marknaden i dag kan man också stänga av tv:n, tända och släcka lampor på håll eller starta kaffebryggaren på morgonen.
– Det finns också en hel del uttag med timer så att de tänder och släcker lampor utan att man själv behöver göra något.
Google kan hjälpa
Liz Karlsson har även med sig förstoringsglas i olika former. En del är böjbara med extra ljus medan andra är möjliga att hänga runt halsen så att man har händerna fria om man vill göra något.
– Det vikbara är väldigt bra när man till exempel löser korsord, säger hon.
Med sig har hon också en laddningsbar dammsugare som kan underlätta vardagen för dem som är rädda för att snubbla på sladden.
Liz Karlsson förevisar också Google Mini som man genom ihopkopplad med Googlehome kan använda med rösten för att utföra olika saker.
– Det finns lampor man kan släcka och tända genom att be Google göra det. Man kan välja radioprogram och annan musik enbart genom att berätta vad man vill lyssna på.
Liz Karlsson fråga hur vädret är på Åland och får svar även på det.
När hon har förevisat de saker hon har med sig är det dag för personalen från biblioteket, Mathilda Nordberg och Jonathan Luoto att berätta om vad för digitala hjälpmedel och tjänster de har att erbjuda äldre.
Alf och Regina Karlsson är på plats för att få information vad för hjälpmedel som finns.
– Vi är mest intresserade av lampor och förstoringsglas. Jag visste inte att det fanns så mycket, säger Regina Karlsson.
Just nu har paret inget större behov av olika hjälpmedel men de tycker att det är bra att veta vilka möjligheter som finns.
– I dag ska man bo hemma så länge som möjligt så det är bra att det informeras. Men det finns också andra saker som kan ställa till problem i vardagen för äldre, säger Alf Karlsson.
Lennart Isaksson, suppleant i äldreomsorgsnämnden, är också på plats för att få tips. Det han saknar är information om hur man interaktivt kan umgås via tv eller dator.
– Jag tycker att det borde finnas ett enhetligt system i stället för att en del använder Zoom och andra Teams. I dag tar äldre till sig mer och mer när det gäller datorer. Men de som är ensamma behöver på något sätt kunna kommunicera med andra. Speciellt de som inte kan ta sig ut så lätt, säger han.
Pernilla Karlsson är glad över att några person hittat till Trobergshemmet.
– För oss är det viktigt att kunna informera om allt som gör vardagen lättare för äldre, säger hon.