På gården Öfvergårds i Tjudö i Finström bor och verkar Jan och Anna Alm. Gården har gått i arv i Anna Alms släkt.
– Jag älskade att vara här på gården hos farmor. Men några planer på att ta över odlingarna hade jag inte. Då odlades det mest grönsaker och jag tyckte inte det verkade vara så roligt. Jag ville jobba med något som jag hade en passion för. Vad det skulle vara visste jag inte då, säger Anna Alm.
Jan Alm kommer från en jordbrukarfamilj i Lumparland.
– På den gården odlades grönsaker och så hade vi kor, får och höns. Men sedan tyckte jag att jag inte ville vara dräng längre. Nu är jag i alla fall verkställande dräng, säger han glatt.
En grupp med sju personer har för kvällen kommit till Öfvergårds för att delta i äppelsafarit som ordnas på gården.
– Det kanske är sista för i år om inte någon känner för att boka in sig, säger Anna Alm medan hon och Jan Alm leder gruppen ut i äppelträdgården.
Med på kvällens safari är familjen Frantzén-Engblom med Malin, Måns, Mats och Melvin samt Carola Frantzén, Emelie Alsén och Hanna Engman.
Väl framme bland alla äppelträd berättar Anna och Jan Alm om vad de gör och varför de gör som de gör.
– Vi övertog gården 2010. Då fanns redan äppelodlingen. Men vi kände att vi ville utveckla gården på något sätt. 2014 i juli kom ett oväder med hagel och slagregn och förstörde skörden, säger Anna Alm.
Idéer från USA
Där stod sedan paret med en förstörd äppelskörd och måste plocka äpplena i alla fall.
– Jans dotter kom på idén att vi skulle sätta ut en annons på Facebook vilket vi inte trodde att skulle hjälpa oss, säger Anna Alm.
– Hon satte dit mitt telefonnummer trots att jag sa att det inte var någon idé. Men det visade sig att jag hade så fel som man bara kan ha. Telefonen ringde i ett. Trots att vi inte kunde sälja äpplena till butik gick det ändå bra att använda dem till att göra mos och annat. I dag har vi Facebook, Instagram och egen hemsida, säger Jan Alm.
Paret började fundera på hur de kunde utveckla gården. De åkte och hälsade på släktingar som bodde i ett äppeldistrikt i USA.
– Där var självplock vanligt och vi bestämde oss för att det skulle vi också ha, säger Jan Alm.
Anna och Jan Alm har nu en egen variant på detta. De hyr ut äppelträd till intresserade och när det är dags att skörda får de som hyrt träd komma och plocka sina äpplen.
– Vi har också välgörenhetsträd. Där plockar vi frukten själva och för äpplena till Matbanken, säger Anna Alm.
För att utveckla verksamheten gick Jan och Anna Alm också mathantverkskurser.
– Jag sa att Anna skulle gå för jag ville inte stå och göra äppelkakor. Men så var det inte alls. Vi lärde oss mycket både vad man kan göra med äpplena och vad man inte kan göra. På det sättet har vi i dag många olika äppelmust eftersom vi pressar förstaklassäpplen till must och dessutom pressar vi dem sortrent, säger Jan Alm.
Arbete året runt
Jan Alm berättar om arbetet i äppelträdgården som pågår året runt.
– Många kanske tror att det bara är att ligga på soffan och vänta på att äpplena växer klart och sedan skördar man. Men riktigt så är det inte, säger han.
I mitten av januari beskärs äppelträden och då har Jan Alm cirka 6.000 träd att beskära.
Besökarna undrar hur gamla träden blir innan de behöver bytas ut.
– De blir ungefär 15 år. Men det kan hända att man måste byta ut en del tidigare, säger Jan Alm.
Under våren kollar han att alla stängsel runt äppelträdgårdarna är i skick så att inte rådjuren kommer in. Samtidigt kollas bevattningarna.
– När träden fått löv använder jag mig av en bankhåv som jag sätter under trädet och bankar lite . Det som faller ner i håven sätts i en plastpåse och sedan kollar vi upp hur många bra och dåliga insekter vi har i trädgården och om det finns risk för eventuella sjukdomar, säger Jan Alm.
I äppelträdgården finns mätarfällor där man kollar mängden skadedjur.
– Vi vill bespruta så lite som möjligt och ser helst att naturen sköter sig själv, säger han.
Runt om i trädgården finns det små svarta plastpåsar med halm uppsatta för att locka tvestjärtar, spindlar och andra insekter som är bra för äppelträden.
– Vi har också fågelholkar runt odlingarna och bikupor samt insektshotell, säger Jan Alm.
När det kommer äppelkart ska de gallras bort för att äpplena ska få rum att växa.
– Karten blir picklade äppelskott som vi säljer som en delikatess, säger Jan Alm.
Olika smaker på musten
Sedan är det dags för skörd. Jan och Anna Alm plockar allt själva eftersom de olika sorterna de har mognar i olika takt.
– Vi är en liten gård som egentligen inte borde existera. Men vi är som humlan som egentligen inte borde kunna flyga men gör det ändå.
Efter promenaden i äppelträdgården får gruppen smaka på tre olika mustsorter. Till det får alla en smakbit som passar just till den must som Jan och Anna Alm valt ut.
Carola Frantzén har svårt att välja vilken av de tre mustsorterna hon tycker bäst om.
– Alla är väldigt goda men jag tror jag väljer Santana, den är väldigt fräsch i smaken, säger hon.
Det finns fler i gruppen som gillar Santana.
– Jag tycker alla är goda, säger Malin Frantzén-Engblom.
Har ni några egna favoriter?
– Det beror på dag och humör, säger Jan Alm.
– Jag skulle välja flera olika. Till exempel Rubinola till frukost, Santana till fisk och Discovery blandar jag gärna med prosecco, säger Anna Alm.