Under bokmässan på lördag är det boksläpp för boken ”Vi öppnar dörren”. Boken består av korta berättelser och dikter skrivna av skrivargruppen i Resada, Ålands intresseförening för psykisk ohälsa.
I boken varvas dagboksinlägg, barndomsberättelser och reflekterande texter på olika teman om vartannat.
– Vi har alla olika stil, perspektiv och erfarenheter, säger Camilla Eklund.
– Ändå har vi mycket gemensamt, säger Christina Sjöblom.
Skrivargruppen startade under vintern 2019 på initiativ av Eva Ringwall.
– Jag råkade träffa en av Resedas tidigare sekreterare på färjan till Åbo. Hon hade varit och hälsat på barnen på Åland. Hon berättade om en skrivargrupp som hon ordnade i systerorganisationen i Finland. Jag har länge tänkt att jag ska skriva en bok så jag nappade direkt.
Efter att ha fått klartecken från styrelsen startade skrivargruppen med Ninnie Westerback som skrivledare.
– Hösten innan hade jag gått en utbildning och blivit diplomerad skrivledare, så uppdraget passade väldigt bra, säger hon.
Olika perspektiv
Skrivgruppen träffas varannan vecka och skriver tillsammans under ett par timmar.
– Ninnie kommer med olika skrivövningar i början av träffen. Till exempel fick vi välja ut tre ord från lappar utspridda på bordet och de orden blev dagens tema, säger Håkan Mansnerus.
– Det har verkligen varit givande, man blir sporrad av de andra deltagarnas kommentarer, säger Christina Sjöblom.
Medlemmarna i skrivgruppen skriver ur olika perspektiv. Två av dem har valt att skriva i jagform och två skriver i tredjepersonsperspektiv.
– Jag har länge varit öppen med mitt liv och berättat väldigt ofta om det. Bland annat var jag med i programmet Spotlight om att bli sjukpensionär i tidig ålder, så det var naturligt att skriva
i jagform, säger Eva Ringwall.
– För mig var det lite för svårt att skriva i jagform om de tyngre delarna. Det var lättare att skriva i tredjeperson där det egna vävs in med påhittat, säger Camilla Ekblom.
Hon har skrivit under hela sitt liv.
– Sedan jag kunde läsa. Jag hoppar alltid på sådana här projekt. Jag skriver gärna med lite humor även i de tyngre delarna. Jag tror att det rycker lite i mungipan på de som läser texterna.
Oväntat bidrag
Håkan Mansnerus gick med i gruppen på grund av nyfikenhet.
– Det är roligt att skriva och jag var nyfiken på hur man gör en bok. Jag skriver om Karl, ur hans perspektiv. Sedan skriver jag även ur en hunds perspektiv, säger han.
När skrivgruppen startade fanns det inte några planer på att skriva en gemensam bok.
– Vi träffades och skrev för oss själva, säger Ninnie Westerlund.
I våras fick gruppen plötsligt en check från Renbil.ax.
– De ville donera pengar till ett gott ändamål och då valde de att en viss summa av alla biltvättar skulle gå till vår skrivgrupp. Det var helt fantastiskt, säger Eva Ringwall.
Det var då tanken om att ge ut en bok uppstod.
– Vi beslöt oss för att samla in våra kortare texter och ge ut en bok tillsammans, säger Ninnie Westerback.
– Den kan vara bra för andra som är i en liknande situation. Det är fortfarande ganska svårt att prata öppet om psykisk ohälsa, säger Christina Sjöblom.
– Jag tror det kan hjälpa. Man känner att man inte är ensam, säger Eva Ringwall.
En bok till
Det är redan ganska klart att skrivargruppen kommer att ge ut en bok till.
– Det finns mycket att jobba med i bemötandet av personer med psykisk ohälsa. Där kan vi påverka, säger Christina Sjöblom.
Ett par av deltagarna har också planer på egna böcker.
– Jag vill skriva allt från barnböcker till diktsamlingar. Nu vet jag lite mer om hur det går till och vad det kan tänkas kosta och så, säger Camilla Eklund.