De finska ungdomarna är inne på sin fjärde dag av det svenska språklägret på Åland. Under en vecka får de undervisning i svenska, besöka olika platser på Åland och bekanta sig med den svenskspråkiga kulturen. De flesta börjar tredje året i gymnasiet till hösten och planerar att skriva svenska i studenten.
Med på språklägret är frilansjournalisten Martin Appel från Stockholm. Han är här för att dela med sig av svenska kulturkunskaper och berätta om Sverige, Stockholm och svenska medier.
– De får lära sig om det åländska samhället men också annat som har med det svenska att göra. I tisdags till exempel såg vi på ”Allsång på Skansen” tillsammans. Det är roligt att det var många som sjöng med, säger han.
Det är sjätte gången som Pohjola-Norden arrangerar ett svenskt språkläger i samarbete med Föreningen Norden på Åland. Organisatören bakom lägret är Bror Myllykoski.
– I kväll har vi Åland 100-tema på Saltvik Bed & Breakfast där de bor. Då kommer Emilia Alm för att uppträda och berätta om sin resa i ”The Voice of Finland” och sina framtidsplaner, säger han.
Under de första dagarna har ungdomarna besökt Havsvidden, Getabergen, träffat nordjobbare och cyklat till chipsfabriken.
– De har alla cyklar som de får använda och det var flera som cyklade till Uffe på berget och åt Ålandspannkaka, säger Martin Appel.
Bra att kunna svenska
Lenni Lehtonen från Eura, 18 år, är en av ungdomarna på lägret. Till hösten börjar han sista året i gymnasiet och planerar att skriva svenska i studenten nästa vår.
Varför vill du lära dig svenska?
– Jag tycker det är viktigt att kunna svenska som finländare i ett tvåspråkigt land. Det är bra att kunna båda.
Lenni Lehtonen har varit på Åland förut då han spelat bortamatcher med fotbollen.
– Jag tycker om Mariehamn. Det ser bra ut, solen skiner. Jag har fått många nya vänner på den här resan och besökt lokala sevärdheter.
En annan som är ivrig på att lära sig svenska är 19-åriga Kristiina Mikkola från Esbo. Hon går gymnasiet på fyra år eftersom hon var ett år på utbyte i Frankrike.
– I Esbo där jag bor är det bra att kunna svenska när man söker jobb. Jag gillar det svenska språket och älskar den nordiska kulturen. Jag gillar det minimalistiska livet och naturen.
Efter studenten vill Kristiina Mikkola studera till läkare på Helsingfors universitets medicinska fakultet. Där vill hon försöka gå den svenskspråkiga linjen.
– Under studietiden skulle jag vilja göra praktik någon gång här på Mariehamns sjukhus.
Vad har varit roligast hittills på språklägret?
– Det var kul att se grottorna i Getabergen och cykla till Uffe på berget. Ålandspannkakan var smaklig.
Olivia Warrå från Helsingfors, 17 år, har redan skrivit svenska i studenten under våren. Nu vill hon lära sig prata svenska flytande.
– Jag har pratat mycket svenska hemma med mammas man som är finlandssvensk, säger hon.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag vill läsa neuropsykologi vid Helsingfors universitet.
Det är första gången som Olivia Warrå besöker Åland och hon är väldigt förtjust i naturen.
– Det bästa hittills har nog varit att promenera i Saltvik och Getabergen.
Sist men inte minst träffar Ålandstidningen Aada Vataa, 18 år, från Pikis utanför Åbo. Hon vill bli klasslärare i årskurs 1-6.
– Det är intressant med svenska och den svenska kulturen. Folk är gladare här än i Finland. Det är väldigt olika atmosfärer.
Aada Vataa har redan fått flera nya vänner på språklägret. Bäst hittills var utflykten till chipsfabriken där hon köpte chips och godis.
– På lördag åker vi till Kastelholms slott, det ser jag fram emot.