Sedan flera år tillbaka arrangeras skrivtävlingen Skratch för niondeklassister på Åland i samband med Mariehamns litteraturdagar. Så också i år. Den här onsdagsmorgonen är litteraturdagarnas projektledare Anna Eklund och den svenska författaren Nora Khalil på besök i Kyrkby högstadieskola för att berätta om tävlingen och inspirera till skrivande.
27-åriga Nora Khalil, uppväxt i Stockholmsförorten Alby, är känd för sina ungdomsböcker ”Yani” och ”Abow”. Just nu arbetar hon på en tredje roman på temat fotboll som väntas komma ut i augusti.
Att hon skulle bli författare var ingen självklarhet. Det var först när en lärare i högstadiet berömde hennes handstil som tanken väcktes. Men hur blir man författare?
– Jag fick höra att författare har mycket fantasi, men jag var inte en sådan person. Samtidigt var jag också väldigt blyg, säger hon.
Men den som är blyg iakttar i stället och på så vis kommer det också berättelser till en. Nora Khalil fyllde telefonen med anteckningar och när tävlingen ”Ortens bästa poet” arrangerades deltog hon och gick till final. Fyra år senare romandebuterade hon med ”Yani”, som föddes när hon tjuvlyssnade på ett samtal mellan tre unga killar på tunnelbanan.
Hon hade nått sin dröm.
– Jag vet att det finns många drömmar här inne, säger hon till eleverna.
– Och jag vet att alla behöver kämpa för att nå sina drömmar. Det kommer motgångar, men till slut når man fram.
Speglar och fönster
Nora Khalil inspireras av miljöer och händelser ur sitt eget liv. Hon ser böcker som antingen speglar eller fönster.
– För mig är ”Yani” en spegel, men för någon annan är den ett fönster som man tittar ut igenom och ser in i en ny värld.
Hon frågar eleverna vad de väljer för böcker.
– Spegel. Det är lättare att komma in i en bok när man känner igen sig, säger Andreas Lindholm.
– Båda två är bra på sitt sätt, säger Eli Söderlund, och menar att fönster är bra om man vill lära sig något nytt.
I dag läser allt färre ungdomar böcker, och Nora Khalil frågar eleverna vad det beror på och vad som skulle få dem att läsa mer. Ungdomarna säger att de prioriterar annat, till exempel sociala medier, och att böcker måste handla om något de är intresserade av.
Ska delta i tävlingen
Eli Söderlund säger till Ålandstidningen att han läst sedan han var sex år. Han har inspirerats av sin mamma men är också själv motiverad, och plöjer allt från fantasy till historia. Melitza Eriksson tycker att det är kul att läsa men säger att det är svårt att komma i gång.
I skolan läser de som en del av undervisningen, men alla – utom Melvin Sjöberg – är ense om att boken ”Dvärgen” inte var någon hit.
Har ni några tankar om vad ni ska skriva till Skratch?
– Någon typ av skolhistoria om en elev som kommer till en ny skola, säger Eli Söderlund.
Är det något du själv upplevt?
– Det speglar tillbaka lite på mig själv. Jag har bott i Mariehamn, Norge och Föglö och upplevt nya ställen och miljöer.
Melitza Eriksson ska skriva en dikt. Hon gillar att skriva, men gör det bara i skolan:
– Det finns andra fritidsintressen som är mer intressanta än att skriva.